Ο πιο εύκολος τρόπος για να μη μαυρίζουν τα κομμένα μήλα!

Βιβή Αγγελάκη
Ο πιο εύκολος τρόπος για να μη μαυρίζουν τα κομμένα μήλα!

Από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα...


«Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» λέει η γνωστή παροιμία και όλες κάποια στιγμή στη ζωή σας θα την έχετε ακούσει από τη μαμά σας ή θα την έχετε πει στο παιδί σας, προκειμένου να τραφεί υγιεινά! Το μήλο, αποτελεί το ιδανικό υγιεινό σνακ για τη δουλειά, που πολλές από εσάς (όπως κι εγώ) το προτιμούμε, σε αντίθεση με άλλα φρούτα, όπως το ακτινίδιο, που πολλές απεχθάνονται.

Τα προβλήματα αρχίζουν όταν αυτό το yummy φρούτο αρχίζει να μαυρίζει λίγο μετά το καθάρισμα και το κόψιμο του, αποκτώντας μια αντιαισθητική όψη, που αποτρέπει τόσο τα παιδιά όσο και εμάς τις ίδιες από το να τα φάμε.

Κι αν αναρωτιέστε τι φταίει: Τα μήλα (όπως και πολλά άλλα φρούτα) όταν τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε, οξειδώνονται εξαιτίας της έκθεσής τους στον αέρα, με αποτέλεσμα να μαυρίζουν πολύ γρήγορα. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι χαλάνε ή αλλάζει η γεύση τους, καθώς το μαύρισμα είναι μια φυσιολογική αντίδρασή τους (ενζυμική αμαύρωση).

Όσο για τις λύσεις είναι απλές και πολύ πρακτικές:

Αφήστε τα κομμένα μήλα σας να μουλιάσουν σε ένα μπολ με κρύο νερό και χυμό λεμονιού. Αναμείξτε 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού ανά 1 φλιτζάνι νερό. Το κιτρικό οξύ που περιέχεται στο λεμόνι βοηθά στην πρόληψη της οξείδωσης. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το χυμό ανανά , χυμό lime ή μια μείξη χυμού λεμονιού με ανανά . Χρησιμοποιήστε 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού για κάθε φλιτζάνι χυμό ανανά.

Πολλοί, βέβαια, είναι και αυτοί που τα αφήνουν να μουλιάσουν σε απλό ανθρακούχο νερό. Βάλτε τα στο ψυγείο και θα διατηρηθούν μέχρι να τα σερβίρετε στους καλεσμένους σας.

Αν θέλετε να τα διατηρήσετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (π.χ μια εβδομάδα), μετά το μούλιασμα, στραγγίστε τα από τα περιττά υγρά και αποθηκεύστε τα σε μια τσάντα Ziploc στο ψυγείο. Η διάρκεια αποθήκευσης τους μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τον τύπο και το κατά πόσο είναι φρέσκα τα μήλα σας.

Διαβάστε ακόμη:

Ιδέες διακόσμησης για το γιορτινό τραπέζι, για να αναδειχθείτε οικοδέσποινα της χρονιάς!

Λύση SOS: Πώς θα διατηρήσετε ολόφρεσκο το κομμένο λεμόνι