Γιατί να προτιμήσετε μία λάμπα εξοικονόμισης ενέργειας και γιατί όχι;

Γιατί να προτιμήσετε μία λάμπα εξοικονόμισης ενέργειας και γιατί όχι;

Ναι μεν κερδίζουμε ευρώ στο λογαριασμό της ΔΕΗ, αλλά κρύβουν κάποιους κινδύνους

Οι λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας έχουν διαδοθεί για τα καλά μιας και χρησιμοποιώντας τις κάνουμε έως και 80% οικονομια σε ενέργεια σε σχέση με τους παραδοσιακούς λαμπτήρες, αφού μια λάμπα εξοικονόμησης των 20W δίνει φως αντίστοιχο με μια πυρακτώσεως 100W, ενώ η διάρκεια ζωής τους είναι από 6.000-15.000 ώρες, δηλαδή πενταπλάσια ή παραπάνω σε σχέση με τις κοινές.

Φυσικά και πρέπει να τις προτιμήσουμε μιας και τα κέρδη από την εξοικονόμιση ενέργειας είναι τεράστια, περιέχουν όμως υδράργυρο που αν και σε ελάχιστη ποσότητα μπορεί να μας βλάψει αν σπάσει! Ο υδράργυρος είναι επικίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία αλλά και για το περιβάλλον, γι αυτό αν σπάσει μια λάμπα εξοικονόμισης ενέργειας, θα πρέπει αμέσως να απομακρύνουμε από το χώρο τα άλλα άτομα, προσέχοντας να μην πατήσουν εκεί που έσπασε ο λαμπτήρας και να αερίσουμε το χώρο για 15 λεπτά το λιγότερο. Αν έχουμε κλιματισμό θα πρέπει να τον κλείσουμε και να μαζέψουμε τα γυαλιά με πλαστικά γάντια και κολλητική ταινία μιας και ο υδράργυρος είναι εξαιρετικά τοξικός. Ύστερα θα πρέπει να καθαρίσουμε καλά την περιοχή και σε καμία περίπτωση να μην χρησιμοποιήσουμε ηλεκτρική σκούπα!

Αν τα θραύσματα έρθουν σε επαφή με τα ρούχα μας τότε απλά δεν πρέπει να τα ξαναφορέσουμε ενώ δεν πρέπει να πετάμε τις λάμπες μαζί με τα κοινά σκουπίδια. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε στο www.electrocycle.gr και www.fotokiklosi.gr.

Διαβάστε ακόμη:

Ποιες είναι οι πιο συνήθεις εστίες μικροβίων στο σπίτι μας;



Πώς θα διαλέξετε την σωστή γόβα;

Πώς να προστατευτείτε από το κρύο!