Ανρί ντε Τουλούζ-Λωτρέκ: H Google τιμά τον Γάλλο καλλιτέχνη με την ιδιαίτερη εμφάνιση

Γωγώ Φούντα
Ανρί ντε Τουλούζ-Λωτρέκ: H Google τιμά τον Γάλλο καλλιτέχνη με την ιδιαίτερη εμφάνιση

Αφιερωμένο στο σπουδαίο καλλιτέχνη το σημερινό doodle

Το σημερινό Doodle της Google, είναι αφιερωμένο στο Γάλλο ζωγράφο, χαράκτη και σχεδιαστή διαφημίσεων Henri de Toulouse-Lautrec του οποίου συμπληρώνονται 150 χρόνια από τη γέννησή του. Ο Lautrec υπήρξε ένας από τους πιο ιδιαίτερους καλλιτέχνες της ευρωπαικής σκηνής, καθώς φημιζόταν για τις συναρπαστικές, κομψές και προκλητικές εικόνες της σύγχρονης και μερικές φορές παρακμιακής ζωής του 19ου αιώνα.

unnamed

Γεννήθηκε σαν σήμερα το 1864 στο Αλμπί της νότιας Γαλλίας και απεβίωσε στις 9 Σεπτεμβρίου του 1901. Ήταν ο πρωτότοκος γιος του Κόμη Αλφόνσο και της Κόμισσας Αντέλ ντε Τουλούζ-Λωτρέκ, ενώ η καταγωγή του ήταν αριστοκρατική παρόλο που όταν γεννήθηκε η οικογένειά του είχε χάσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας της.

henri

Εκτός από το ταλέντο του, ο Γάλλος καλλιτέχνης ήταν γνωστός και για την ιδιαίτερη εμφάνισή του, μιας και έπειτα από 2 ατυχήματα που είχε σε παιδική ηλικία, όπου και έσπασε και τα 2 του πόδια, η ανάπτυξή του σταμάτησε, με αποτέλεσμα να μείνει σχεδόν νάνος- έφτανε με το ζόρι τα 1,50 εκατοστά. Το γεγονός αυτό συνέβαλε δραματικά στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του, μιας και από αρκετά νεαρή ηλικία, αναγκάστηκε να κλειστεί στον εαυτό του και να απέχει από οποιαδήποτε κοινωνική δραστηριότητα.

Guibert-Henri-de-Toulouse-Lautrec

Είχε την τάση να αυτοσαρκάζεται χρησιμοποιώντας το μυαλό και το χιούμορ του ως άμυνα, ενώ η δυσκολία του να αποδεχθεί τη σωματική του αναπηρία, τον οδήγησε στον αλκοολισμό. Παρόλα αυτά, αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του μετα-ιμπρεσιονισμού, ενώ είναι ο άνθρωπος που αποτύπωσε γλαφυρά την μποέμικη νυχτερινή ζωή του Παρισιού. Ο Lautrec επίσης, συνεργάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα με το γαλλικό περιοδικό Le Rire στο οποίο και έκανε εικονογραφήσεις.

Henri de Toulouse-Lautrec 037

Το μεγαλύτερο διάστημα της καριέρας του, το πέρασε στην Μονμάρτη, η οποία θεωρείτο το κέντρο της γαλλικής διασκέδασης και το μέρος στο οποίο συγκεντρώνονταν όλες οι προσωπικότητες της χώρας. Εκεί, δυο χρόνια μετά την εκατονταετηρίδα της γαλλικής επανάστασης ένας επιχειρηματίας της εποχής, αποφάσισε να ανοίξει ένα καμπαρέ, το περίφημο Moulin Rouge, αναθέτοντας στον Lautrec να φιλοτεχνήσει τις αφίσες του καμπαρέ, μία δουλειά η οποία τον έκανε διάσημο σε όλο το Παρίσι. Αξίζει να σημειωθεί, ότι από τότε, περνούσε μεγάλο διάστημα της καθημερινότητάς του, μερικές φορές έμενε κιόλας, στους οίκους ανοχής της πόλης, ενώ είχε αναπτύξει ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις με τις ιερόδουλες οι οποίες τον αποδέχονταν όπως ακριβώς ήταν. Λέγεται μάλιστα ότι είχε ερωτευτεί και μία από αυτές, την κοκκινομάλλα Rosa la Rouge η οποία τον κόλλησε σύφιλη!

henri-de-toulouse-lautrec

Δυστυχώς, η υγεία λόγω του αλκοολισμού αλλά και της σύφιλης, χειροτέρευε, με αποτέλεσμα, λίγο πριν το θάνατό του να μπει σε σανατόριο. Παρόλα αυτά, λίγο καιρό μετά πέθανε, σε ηλικία μόλις 37 ετών. Αποτεφρώθηκε στην πόλη Verdelais κοντά στο Chateau of Malrome όπου και άφησε την τελευταία του πνοή. Στην ιστορία θα μείνουν, εκτός φυσικά από τα σπουδαία του έργα, τα ξέφρενα γλέντια, στα οποία ήταν πάντα με ένα ποτήρι αλκοόλ στο χέρι, αλλά και οι σπουδαίες φιλίες του, καθώς έκανε παρέα με τους Renoir, Manet, Cézanne, Degas αλλά και τον Van Gogh.

BK1483.1L