To σημερινό doodle της Google: 151 χρόνια από τη γέννηση της δημοσιογράφου Nellie Bly

Ερμιόνη Σαρρή
To σημερινό doodle της Google: 151 χρόνια από τη γέννηση της δημοσιογράφου Nellie Bly

Η Nellie Bly πέθανε το έτος 1922, σε ηλικία 57 ετών

Η Elizabeth Jane Cochran γεννήθηκε στις 5 Μαΐου το 1864 και έμεινε γνωστή στον κόσμο ως Nellie Bly. Το 1989 κατάφερε να αφήσει πίσω το Pittsburg και να κάνει το γύρο του κόσμου μέσα σε 72 ημέρες.

Δεν ήταν η κλασσική γυναίκα της εποχής, καθώς δε δίσταζε να πει αλήθειες και να υπερασπιστεί ανήμπορους ανθρώπους. Το 1980, για παράδειγμα, υπερασπίστηκε την ανεξαρτησία των γυναικών, η οποία και θιγόταν μέσα από το άρθρο «Σε ποια θέματα είναι καλές οι γυναίκες» της τοπικής εφημερίδας «Pittsburg Dispatch». Οι γυναίκες για τη Bly έπρεπε να είναι αυτάρκεις. Το θάρρος της αυτό εντυπωσίασε το διευθυντή της εφημερίδας και της χάρισε μία θέση στην εφημερίδα.

nellieA 577 355 1 e3d86

Με το ψευδώνυμο πλέον Bly, η Nellie μέσα από τα άρθρα της στην τότε τοπική εφημερίδα και αυτά της «New York World» έγραψε τις πιο καυστικές της ιστορίες. Η τόλμη της την έφτασε μέχρι το νησί Blackwell με σκοπό να γνωρίσει τις γυναίκες του φρενοκομείου και να καταγράψει τις συνθήκες που επικρατούσαν εκεί. Δεν αρκέστηκε μόνο σε ένα άρθρο και μέσα από το βιβλίο της «Ten Days in a Mad-House» περιέγραψε όλα όσα είχε δει. Αυτό ήταν και το βιβλίο που την έκανε να γνωρίσει την απόλυτη δόξα.

34yxslz 8bc83
bly fc560


Ως λάτρης της λογοτεχνίας, η Nellie ακολούθησε τα βήματα του Phileas Fogg και ταξίδεψε σε όλον τον κόσμο. Όλες αυτές τις 72 ημέρες, δε σταμάτησε να καταγράφει τις εμπειρίες της και να γίνεται μία πραγματική ανταποκρίτρια μέσα από τα ιστιοφόρα και τα ατμόπλοια.

Δείτε παρακάτω το βίντεο που ετοίμασε για τη δημοσιογράφο η google.