Όταν η ευτυχία δε βρίσκεται στα χρήματα

Όταν η ευτυχία δε βρίσκεται στα χρήματα

Έσπασε τους φραγμούς και πρότεινε έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής.

Η Heidemarie Schwermer είναι 69 χρονών. Υπήρξε δασκάλα και ψυχοθεραπεύτρια. Υπήρξε επίσης μια τυπική νοικοκυρά που αφιερώθηκε με πάθος στο σύζυγό και στα παιδιά της. Πλέον είναι μια πρωτοπόρος πάνω σε ένα διαφορετικό, εκκεντρικό μοντέλο ζωής.

Πριν από 22 χρόνια, η Heidemarie ξεκίνησε το δικό της πείραμα. Βλέποντας τους άστεγους να πληθαίνουν στην σκοτεινή πόλη του Dortmund, έστησε μια μικρή αποθήκη όπου ο κόσμος μπορούσε να ανταλλάξει προϊόντα ή υπηρεσίες, αποκλείοντας έτσι το χρήμα εντελώς από τις συναλλαγές. Αυτό φαίνεται πως λειτούργησε ως έκλαμψη στη ζωή της, που από τότε άρχισε να παίρνει νέα κατεύθυνση. Σταδιακά έβαλε τον εαυτό της στο κέντρο του πειράματος, με αποτέλεσμα λίγα χρόνια αργότερα να ακολουθήσει η ίδια συνειδητά ένα είδος ασκητικής ζωής με κεντρικό άξονα την απαξίωση του χρήματος και της χρησιμότητάς του μέσα στη σύγχρονη καθημερινότητα.

Το 1996 άφησε το διαμέρισμά της και παραιτήθηκε από τη δουλειά της. Έκτοτε η λεπτοκαμωμένη, ασπρομάλλα Γερμανίδα κυκλοφορεί με μια βαλίτσα στο χέρι που περιλαμβάνει κάποια ρούχα αλλά καθόλου προσωπικά αντικείμενα που για οποιονδήποτε άλλο θα φάνταζαν εξαιρετικά απαραίτητα. Το πιο σημαντικό είναι ότι, εδώ και δεκαπέντε χρόνια, η ίδια δεν έχει χρησιμοποιήσει καθόλου το χρήμα. Όλες της οι καθημερινές ανάγκες γίνονται με μια ανώδυνη συνεχή ανταλλαγή, αν για παράδειγμα θέλει να φάει, αυτό το ανταλλάσσει με λίγες ώρες δουλειάς στο εστιατόριο ή αν χρειαστεί κάποιο ρούχο το αποκτάει με μια ανταλλακτική υπηρεσία.

H κυρία Schwermer ανακάλυψε πως η χαρά της ζωής δε βρίσκεται στα χρήματα. Και είναι αποφασισμένη να το διαδώσει παντού, ως ένας άλλος σύγχρονος κήρυκας. Ταξιδεύει, δίνει ομιλίες, εμπνέει. Αλλά το σημαντικότερο... δηλώνει ευτυχισμένη.