Ποιος είσαι; Ο Χουντίνι;

Ποιος είσαι; Ο Χουντίνι;

Σαν σήμερα, πριν από 137 χρόνια, γεννήθηκε ο μάγος των αποδράσεων Harry Houdini και η Google τον τιμά αφιερώνοντάς του το logo της.

Αν τυχόν αναρωτηθήκατε γιατί το logo της Google σήμερα είναι αλλιώς ο λόγος είναι πως τιμά τον μεγάλο μάγο, διασκεδαστή και ταχυδακτυλουργό.

Οι λέξεις «μάγος» και «Houdini» είναι άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους. Ποιος άνθρωπος όταν σκέφτεται μαγικά τρικ δεν θυμάται αμέσως τον μεγάλο μάγο των αποδράσεων Harry Houdini; Η έκφραση «Ποιος είσαι; Ο Χουντίνι;» χρησιμοποιείται, άλλωστε, κατά κόρον όταν θέλουμε να περιγράψουμε κάποιον που καταφέρνει να κάνει τα αδύνατα, δυνατά!

Ο Harry Houdini -του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Erik Weisz- γεννήθηκε στις 24 Μαρτίου 1874 και πέθανε στις 31 Οκτωβρίου 1926 και έμεινε στην ιστορία ως ο μετρ των αποδράσεων, των μαγικών κόλπων και της διασκέδασης προσφέροντας καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του, εντυπωσιακές performances σε όσους είχαν την τύχη να τον παρακολουθήσουν.

Ανάμεσα στα επιτεύγματά του περιλαμβάνεται η απόδρασή του από τις πιο ασφαλείς χειροπέδες στον κόσμο, αυτές της Scotland Yard αλλά και από το βαγόνι-φυλακή του Υπερσιβηρικού σιδηροδρόμου, ενός μεταλλικού κελιού που μετέφερε φυλακισμένους στην εξορία και από το οποίο το έσκασε καθώς η μυστική αστυνομία τον παρακολουθούσε έκπληκτη.

Εκτός από το να ξεφεύγει από τα πιο δύσκολα δεσμά κατάφερε, επίσης, να πλασάρει τον εαυτό του σαν το καλύτερο προϊόν παραδίδοντας μαθήματα marketing σε μια εποχή που η επιστήμη του marketing δεν ήταν κάτι τόσο διαδεδομένο.
Ο μύθος του χτίστηκε με πολύ εντυπωσιακά και βαμμένα με δραματικά χρώματα (παρ' ολίγον πνιγμούς π.χ.) ενσταντανέ τα οποία ήταν, φυσικά, οργανωμένα από πριν.

Η ιστορία του μάγου Houdini έχει αποτυπωθεί και στη μεγάλη οθόνη, στις ταινίες «Death Defying Acts» του 2007, «Houdini» του 1953, «Fairytale: A True Story» του 1997, «The Great Houdini» του 1976.

Ο μάγος έχει, επίσης, πρωταγωνιστήσει σε διάφορες παραγωγές μια που, εκτός των άλλων, ήταν και ηθοποιός.