ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΝΟΝΑ!

Μίκα Χατζηδάκη
ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΝΟΝΑ!

(πάντα άξια)

Γράφει η Μίκα Χατζηδάκη

Η ερώτηση-πρόταση έγινε ένα απόγευμα του Απρίλη. Η καλύτερη μου φίλη και ήδη κουμπαρά μου (την έχω παντρέψει) μου ζήτησε να βαφτίσω το δεύτερο κοριτσάκι της.Δεν νομίζω ότι χρειάστηκε να το σκεφτώ πάνω από 1 λεπτό. Η απάντηση ήταν αστραπιαία και φυσικά θετική!Με την κουμπάρα μου γνωριζόμαστε περίπου 12 χρόνια. Ήξερα τι να περιμένω και έχοντας ζήσει και τη διαδικασία του γάμου της ήξερα ότι θα είναι cool και ευχάριστη η όλη διαδικασία (ΠΟΛΥ σημαντικό)!

Όμως, κάνοντας κάτι για πρώτη φορά σίγουρα αντιμετωπίζεις δυσκολίες και διλήμματα. Απολαύστε όσο μπορείτε τη διαδικασία και ξε-αγχώστε και τη μαμά που συνήθως έχει το βάρος της ημέρας αυτής.

Η ΑΡΧΗ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ, ΤΟΦΟΡΕΜΑ!

Όχι το δικό μου, της μικρής! Διότι, αλήθεια τώρα, σε αυτό το μυστήριο πρωταγωνίστρια είναι η μικρή! Τα δικά της πράγματα έχουν προτεραιότητα και βαρύτητα. Είναι η μέρα της!

Tip Νο1: Δεν πάμε σε... 600 μαγαζιά. Θα έχετε υπέρ-πληροφόρηση και θα χάσετε τη μπάλα. Λίγα και καλά. Eμείς πήγαμε σε τρία μαγαζιά συγκεκριμένα και αφού βέβαια είχαμε αποφασίσει το θέμα της βάπτισης (μπαλέτο).Ήμασταν τυχερές γιατί πετύχαμε περίοδο εκπτώσεων και στο 3ο κι όλας μαγαζί είχαμε βρει το φόρεμά μας και σε πολύ καλή τιμή!(Μπορείτε να επισκεφθείτε και γνωστά εμπορικά outlet, θα βρείτε και εκεί πράγματα που ίσως σας αρέσουν).Με το φόρεμα ήδη αγορασμένο τα πράγματα ήταν πλεόν απλά. Παπουτσάκια, καλτσάκια, λαδόπανα. Αυτά ήταν εύκολα πια και τα βρήκαμε σε χρόνο... μηδέν!

Tip Νο2: Φροντίστε να αγοράσετε τα παπούτσια μία βδομάδα άντε δύο το πολύ πριν το μυστήριο, καθώς τα ποδαράκια τους μεγαλώνουν συνεχώς και δεν θέλετε να έχετε δυσάρετες εκπλήξεις!

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ

Η επένδυση που αξίζει και μένει για πάντα.Αυτή τη βόλτα την έκανα μόνη μου. Όταν βρήκα αυτόν που μου άρεσε, τον έδειξα και στη μαμά της μικρής. Είναι κάτι προσωπικό και το ουσιαστικό δώρο στο παιδί. Δεν χρειάζεται να δώσετε μία περιουσία. Κάντε μία βόλτα σε μαγαζιά του γούστου σας και δώστε τους ένα συγκεκριμένο budget. Έτσι δεν θα χάσετε χρόνο βλέποντας σταυρούς που δεν «αγγίζουν» την τσέπη σας.Η επιλογή μου ήταν σε ροζ-χρυσό και σε λεπτό σχέδιο, για να μπορεί να τον φοράει συχνά ως κόσμημα. Τον έκλεισα πριν τις καλοκαιρινές διακοπές και τους ενημέρωσα ότι θα τον αγοράσω κοντά στην βάπτιση (Οκτώβριο).Γενικά η διαχείριση των οικονομικών είναι σημαντική. Έκανα μία λίστα με τις υποχρεώσεις, έβαλα ένα όριο οικονομικό (γιατί μπορείς πολύ εύκολα να ξεφύγεις).

ΟΙ "ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ" ΤΗΣ ΝΟΝΑΣ

Για να ξέρετε τι σας περιμένει, οι υποχρεώσεις πέραν από τον σταυρό και τα ρούχα είναι αρκετές για την ημέρα της βάπτισης.Πάρτε χαρτί και μολύβι: Πετσέτες και σεντονάκια, λαμπάδα, μπουκαλάκια για λάδι, μαρτυρικά, λαμπάδες μικρές, τσάντα/κουτί για τα ρούχα, στολισμός κολυμπήθρας (κάποιες νονές το πληρώνουν και αυτό), πληρωμή εκκλησίας.Σημαντικό και χρήσιμο είναι να βρείτε ένα μαγαζί, για όλα!

Ομολογώ πως στάθηκα τυχερή, βρήκα από το ίντερνετ μαγαζί που είχε θέμα "μπαλέτο" και τα βρήκα όλα εκεί και σε πολύ καλή τιμή (διπλές πιρουέτες χαράς)!

Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΝΑ!

Τα φρόντισα όλα, τα έχω όλα κλεισμένα και έχει φτάσει σχεδόν η ώρα της βάπτισης!Εγώ; Τι θα βάλω εγώ; -(Προβολέας πάνω μου)- Η παραγγελία έγινε σε χρόνο dt, μετά από μικρό ψάξιμο, από το ίντερνετ με φόβο -δεν σας κρύβω- για την εφαρμογή του φορέματος. Ευτυχώς η μοδίστρα στη γειτονιά έχει χέρια... μαγικά! Επέλεξα ένα απλό λευκό φόρεμα και άνετα παπούτσια (προετοιμάσου για ορθοστασία και μία ώρα –σίγουρα- αγκαλιάς ενός μωρού που κλαίει).Κανόνισα μαλλιά, beaute και μία ημέρα πριν πήρα άδεια από τη δουλειά μου για τις τελευταίες απαραίτητες δουλειές και για λίγη χαλάρωση. Η περίοδος αυτή είναι μεν ευχάριστη αλλά όσο να 'ναι, προκαλεί στρες!

Η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΒΑΠΤΙΣΗΣ

Η ημέρα της βάπτισης πέρασε γρήγορα. Μου φάνηκε μία στιγμή. Λίγο το άγχος, λίγο η συγκίνηση, η ώρα πέρασε γρήγορα και πολύ σύντομα βρεθήκαμε στο προαύλιο της εκκλησίας για φωτογραφίες.Η μικρούλα μας –Έλενα πια- δεν έκλαψε πολύ. Πιο πολύ φοβήθηκε αλλά σύντομα χαμογέλασε και απόλαυσε τη διαδικασία.Η τελετή της βάπτισης ήταν όμορφη και με λίγο κόσμο γύρω μας όλοι απολαύσαμε την ημέρα και με το παραπάνω. Ήταν μία εμπειρία μοναδική και άκρως συγκινητική.

Είμαι πλέον νονά και η Έλενα είναι το πρώτο μου πνευματικό παιδί.Θέλω να είναι τυχερή, όμορφη μέσα της και να έχει χιούμορ. Για αυτά θα φροντίσω –πέραν από τα τυπικά καθήκοντα της νονάς- και θα είμαι πάντα κοντά της για ότι χρειαστεί.

Έλενα σ' αγαπώ. Η νονά σου.