Λονδίνο, Άμστερνταμ ή Βερολίνο;

Κατερίνα Ηλιάκη
Λονδίνο, Άμστερνταμ ή Βερολίνο;

Ποια θα είναι η επόμενη σου απόδραση;

Γράφει η Κατερίνα Ηλιάκη


Το θρυλικό ερώτημα κάθε ταξιδιάρας ψυχής επιστρέφει κάθε φορά που σκέφτεσαι να οργανώσεις το επόμενό σου ταξίδι… Πρόκειται για τρεις από τις πιο όμορφες πόλεις της Ευρώπης, κάθε μια από τις οποίες είναι δημοφιλής για τους δικούς της λόγους. Συγκεντρώσαμε μερικές πληροφορίες για αυτές για λίγες ακόμη από τις πιο ατμοσφαιρικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να σε βοηθήσουμε να επιλέξεις τον επόμενό σου προορισμό.

Λονδίνο

Ο όρος πολυπολιτισμικότητα εκφράζει επακριβώς το Λονδίνο. Είναι η μοναδική πόλη που θα δεις τον κόσμο να φοράει ταυτόχρονα καμπαρντίνες και σαγιονάρες, μπότες και κοντομάνικα, η πόλη που ο καθένας μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς να δέχεται τα επικριτικά βλέμματα, η πόλη των τάσεων, των μεταμοντέρνων μουσείων, των παραδοσιακών pubs και των ατελείωτων πάρκων.

Πέρα από τη βόλτα σου στα κλασικά μνημεία όπως το Big Ben, το Westminster Abbey, το Βρετανικό Μουσείο κτλ. επισκέψου την πιο ενδιαφέρουσα γκαλερί που θα συναντήσεις στην Ευρώπη την Tate Modern αλλά και στο θέατρο Shakespeare’s Globe για να μάθεις περισσότερα για την ζωή του μεγάλου ποιητή και θεατρικού συγγραφέα.

Ανακάλυψε μια διαφορετική όψη του Λονδίνου και δες τα πάντα από ψηλά στο London Eye. Μη φύγεις χωρίς να περάσεις από το Notting Hill όπου θα βρεις τις καλύτερες υπαίθριες αγορές με μεταχειρισμένα ρούχα, παπούτσια, βινύλια και αρκετούς μποέμ Λονδρέζους! Εκεί, κάθε Σάββατο διοργανώνεται το Portobello Market με μοναδικές αντίκες και άλλα πρωτότυπα αντικείμενα ενώ την Κυριακή στο Camden Town θα ανακαλύψεις το μεγαλύτερο παζάρι της πόλης!

Υποτίθεται ότι οι Βρετανοί δεν φημίζονται για την κουζίνα τους αλλά -λόγω της πολυπολιτισμικότητας που λέγαμε παραπάνω- θα συναντήσεις πάρα πολλές γαστρονομικές επιλογές και θα φας στα καλύτερα κινέζικα, ταϊλανδέζα και ινδικά εστιατόρια! Φυσικά πάντα υπάρχει η επιλογή του fish ‘n’ chips και της.. μπύρας!


Άμστερνταμ

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να συνηθίσεις όταν φτάσεις στο Άμστερνταμ είναι τα ποδήλατα, που βρίσκονται παντού. Αν περπατάς στον ποδηλατοδρόμο δεν πρόκειται να σταματήσουν, για αυτό προσπάθησε να προσαρμοστείς όσο πιο γρήγορα μπορείς στα νέα δεδομένα ενώ αν αποφασίσεις και εσύ να νοικιάσεις ένα, βρες οπωσδήποτε πώς θα το ξεχωρίζεις!


Η πόλη είναι ιδιαίτερα γραφική και η αρχιτεκτονική μοναδική. Κάνε μία βαρκάδα στα κανάλια και περιπλανήσου στους δρόμους με τα ξύλινα σπίτια, πέρνα από τη παλιά εβραϊκή γειτονιά Jordan και κάνε μια στάση σε ένα coffee shop που μαζί με το red light district είναι δύο από τους κλασικούς τουριστικούς πόλους έλξης

Δεν υπάρχουν πολλά μουσεία αλλά αυτά που οπωσδήποτε πρέπει να επισκεφτείς είναι το Amsterdam Museum για να μάθεις γρήγορα και εύκολα την ιστορία της πόλης, το Rijksmuseum με εντυπωσιακά έργα του Ρέμπραντ και το Van Gogh Museum με έργα του δημοφιλή ζωγράφου αλλά και φίλων του όπως ό Μονέ και ο Τουλούζ-Λοτρέκ.

Πριν φύγεις μην ξεχάσεις να αγοράσεις τουλίπες, οι οποίες πωλούνται και σε ειδικές συσκευασίες βολβών!


Βερολίνο

Η πιο underground πρωτεύουσα της Ευρώπης, με κορυφαία μουσεία, μεταμοντέρνες γκαλερί, έντονη νυχτερινή ζωή και απεριόριστες γαστρονομικές επιλογές. Το Βερολίνο έχει τα πάντα: ιστορία, πολιτισμό, διασκέδαση!

Η πλούσια ιστορία του ξετυλίγεται σε κάθε γωνιά της πόλης, στα απομεινάρια του τείχους, στο Checkpoint Charlie, στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, στο Νησί των Μουσείων.

Η Alexander Platz είναι το καλύτερο σημείο για να ξεκινήσεις τη βόλτα σου και να δεις τον φημισμένο πύργο ραδιοτηλεόρασης, το πιο ψηλό κτίριο της πόλης, και να απολαύσεις τη θέα από ψηλά. Στη συνέχεια μπορείς να επισκεφτείς μία από τις hip γειτονιές, όπως το Kreuzberg!

Η νυχτερινή ζωή δεν σταματάει ποτέ. Παντού στην πόλη θα συναντήσεις από τζαζ μπαρ μέχρι μερικά από τα πιο ιδιαίτερα κλαμπ στα οποία μπορείς να διασκεδάσεις μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, συνήθως υπό τους ήχους ηλεκτρονικής μουσικής.


Καλό λοιπόν το Λονδίνο, το Άμστερνταμ και το Βερολίνο αλλά… από τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε το Παρίσι και τη Ρώμη, που αποτελούν δύο ακόμη από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς!

Παρίσι

Η Πόλη του Φωτός, το όνειρο κάθε Αμερικανού τουρίστα που εξισώνει την Ευρώπη με το Παρίσι και φυσικά, ένας διαχρονικός προορισμός. Κάθε βόλτα σου θα σου θυμίζει εικόνες από μυθιστορήματα και ταινίες όπως το δημοφιλές «Μεσάνυχτα στο Παρίσι» του Woody Allen. Ο πύργος του Άιφελ, το Λούβρο, η Παναγία των Παρισίων, η Αψίδα του Θριάμβου, τα Ηλύσια Πεδία ξεδιπλώνουν σε κάθε σου βήμα την πλούσια ιστορία της Γαλλίας, την οποία επισκέπτονται μαζικά οι τουρίστες που θα δυσκολέψουν τη βόλτα σου. Τα καλά νέα είναι ότι αν είσαι κάτω των 26 έχεις ελεύθερη είσοδο σχεδόν παντού, οπότε προσπάθησε να μην πτοηθείς από τις ουρές!

Όταν τελειώσεις με τα πραγματικά εντυπωσιακά αξιοθέατα και μνημεία, θα μπορέσεις να γνωρίσεις λίγο καλύτερα την πόλη με τη μοναδική ατμόσφαιρα και τα αναλλοίωτα στο χρόνο στέκια της. Αν κάνεις μια βόλτα στις όχθες του Σηκουάνα, θα συναντήσεις πλανόδιους πωλητές, μποέμ ποιητές, μικροσκοπικά βιβλιοπωλεία, γραφικά καφέ, πανάκριβα γκουρμέ εστιατόρια, φούρνους που μυρίζουν βούτυρο και φυσικά πολλούς παριζιάνους, οι οποίοι αντίθετα με όσα μπορεί να πιστεύεις δεν κυκλοφορούν διαρκώς με μια μπαγκέτα στο χέρι!


Ρώμη

Το πιο όμορφο ιστορικό κέντρο ολόκληρης της Ευρώπης βρίσκεται στη Ρώμη. Όλη η πόλη είναι πλακόστρωτη ενώ σε κάθε στενό θα ανακαλύπτεις από ένα νέο μνημείο. Συγκλονιστικοί ναοί, μεγαλειώδεις πλατείες, μεσαιωνικά σοκάκια συνθέτουν την εικόνα μίας πολύ ιδιαίτερης πόλης. Colosseo, Βατικανό, MAXXI, Fontana di Trevi, Pantheon, Piazza Navona και Piazza di Spagna είναι τα μέρη που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείς!

Όπως άλλωστε και τα μικροσκοπικά καφέ, οι πιτσαρίες και τα εστιατόρια. Κανείς δεν μιλάει αγγλικά αλλά δεν θα έχεις πρόβλημα στη συνεννόηση. Πιες τον espresso σου σαν πραγματική Ιταλίδα στο μπαρ και όχι στα τραπεζάκια έξω. Έτσι, θα σου κοστίσει πολύ φθηνότερα, κάτι που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι τουρίστες. Δοκίμασε παγωτό, κανόλο (παραδοσιακό γλυκό από την Σικελία με τυρί ρικότα ή γλυκιά κρέμα) και πίτσα στο δρόμο και πήγαινε οπωσδήποτε για aperitivo που διοργανώνεται κάθε απόγευμα σε διάφορα μπαρ. Κάνε μία έρευνα πριν αποφασίσεις σε ποιο εστιατόριο θα φας την καρμπονάρα σου! Το Testaccio είναι η καλύτερη γειτονιά αν δεν θες να πέσεις στις τουριστικές παγίδες.

Όποιον προορισμό και αν επιλέξεις σου προτείνουμε να χαθείς στην πόλη για να ανακαλύψεις τα δικά σου μυστικά!