ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ «ΚΑΡΔΙΑ» ΤΗΣ UNITED COLORS OF BENETTON;

Σοφία Μαυραντζά
ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ «ΚΑΡΔΙΑ» ΤΗΣ UNITED COLORS OF BENETTON;

Πίσω στο Treviso, εκεί που η ιστορία «γεννήθηκε»

Γράφει η Σοφία Μαυραντζά

Ο Λουτσιάνο Μπένετον εμπνεύστηκε και τελικά κατάφερε να βάλει χρώμα στη ζωή των Ιταλών δημιουργώντας πολύχρωμα και χαρούμενα ρούχα. Από πού ξεκίνησε; Πώς κατόρθωσε να επεκταθεί πέρα από τα ιταλικά σύνορα και πώς έχουμε όλες μας ένα κομμάτι στην ντουλάπα μας; 51 χρόνια μετά η Benetton επιστρέφει εκεί που ξεκίνησαν όλα. Στο ιστορικό Treviso και παράγει μία μοναδική σειρά πουλόβερ. Πήγαμε, αγγίξαμε τα νήματα, τις μεζούρες και τα ψαλίδια και φύγαμε λίγο πιο χαρούμενες, λίγο πιο… πολύχρωμες!

Πρώτα, όμως, θα γυρίσω λίγο πίσω και θα ανοίξω το χρονοντούλαπο…

Πρώτη φορά Benetton

Το πρώτο ρούχο της Benetton που θυμάμαι να φόρεσα, δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Ήταν ένα φόρεμα αμάνικο, καρό μπλε ρουά και λευκό και δύο τεράστιους μπλε ρουά φιόγκους που έπεφταν στους ώμους. Το θυμάμαι για πολλούς λόγους: Πρώτον γιατί ήταν το πρώτο μου «καλό» φόρεμα. Δεν το φορούσα στο σχολείο. Δεύτερον γιατί είχε τα αγαπημένα μου χρώματα. Μπλε και λευκό σε καρό. Τρίτον γιατί αγοράστηκε από τη μαμά μου με περισσή περηφάνια στα 6 μου, ώστε να το φορέσω στα γενέθλιά μου, ως πρωτάκι, με πολλούς συμμαθητές και κλόουν. Τρελή χαρά. Σήμερα το φόρεμα βρίσκεται στην ντουλάπα μου σε ειδική θήκη προφύλαξης. Είναι κομμάτι των παιδικών μου χρόνων, κομμάτι του εαυτού μου. Το αγαπώ.-

Έκτοτε μια σχέση δυνατής αγάπης γεννήθηκε. Το κλασικό πικέ μπλουζάκι, αμάνικο, σε όλα τα χρώματα είναι η πιο ασφαλής επιλογή για τις καθημερινές, το πουλοβεράκι με το χαρακτηριστικό -αλλά πάντα διακριτικό- σήμα, το παλτό του χειμώνα... Έχω τόσα Benetton ρούχα, πετσέτες θαλάσσης, τσάντες που κρατάω κάθε μέρα, πρόσφατα απέκτησα και την προσωπική μου συλλογή από βαλίτσες (δώρο για τα... 30ά μου γενέθλια, από τη μαμά πάντα). Και λίγες μέρες μετά ήρθε η πρόσκληση: Επίσκεψη στην «καρδιά» της United Colors of Benetton, εκεί που ξεκίνησε να γράφεται η ιστορία, στο Treviso της Ιταλίας. Ποιος θα πάει; Φυσικά η BenettonLover. Να εγκαινιάσω και τη βαλίτσα μου!


Και το όνομα αυτού… TV31100!

Φτάσαμε στο Treviso το πρωί της περασμένης Δευτέρας. Το project είχε κωδικό όνομα: TV31100. Τι είναι αυτό; Λοιπόν, πρόκειται για τη συντομογραφία της λέξης Treviso και τον αριθμό του ταχυδρομικού κώδικα της πόλης όπου ιδρύθηκε το 1965 ο Όμιλος Benetton. Στο διά ταύτα όμως, είναι μία νέα συλλογή, μια νέα ιδέα για τα πουλόβερ. Τα χαρακτηριστικά της συλλογής είναι η προσήλωση στην παράδοση και η κατασκευαστική εμπειρία που συνδυάζονται με οικολογική συνείδηση και κοσμοπολίτικο στιλ αναλλοίωτο στο χρόνο. Είναι αυτό που θα έλεγε κάποιος... «ιδανικό πουλόβερ». Ένα βασικό ένδυμα σχεδιασμένο και κατασκευασμένο με την πιο καινοτόμα τεχνολογία πάνω στην τέχνη της πλεκτικής. Κατασκευασμένη εξολοκλήρου στο Τρεβίζο της Ιταλίας, στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, η σειρά TV31100 περιλαμβάνει κομμάτια πλεγμένα με την τεχνολογία «Whole Garment», δηλαδή κομμάτια χωρίς καθόλου ραφές για απόλυτο στιλ, άνεση και τέλεια εφαρμογή.

Ένα μεγάλο τραπέζι μας περίμενε και όλα εκείνα που χρησιμοποιήθηκαν για τη νέα αυτή σειρά: Ψαλίδια, μεζούρες, μολύβια, σχέδια και προσχέδια, νήματα, όλα ήταν εκεί και μας περίμεναν υπομονετικά, να τα ψηλαφίσουμε, να τα κρατήσουμε στα χέρια μας, να τα φωτογραφίσουμε. Κίτρινο, μαύρο, πράσινο, μπλε, μοβ ή κόκκινο. Η Benetton Κάνει τη ζωή μας πολύχρωμη. Κάθε μέρα.

Στιλ... «Made in Italy»!

Πρώτη φορά αισθάνθηκα τόσο άνετα σε έναν εργοστασιακό χώρο. Τόσο ελεύθερη. Να αγγίζω τα καρούλια, να παρατηρήσω προσεκτικά πώς δουλεύουν οι μηχανές, να δω πώς εργάζονται όλοι αυτοί οι άνθρωποι για να φορέσω το πουλόβερ μου το πρωί και να πάω στο γραφείο. Οι 36 μηχανές που έχουν στηθεί για τη νέα συλλογή TV31100 χρησιμοποιούν διαφορετικό χρώμα νήματος η κάθε μία. Μόλις το πουλόβερ βγει, μία κυρία το παραλαμβάνει, διορθώνει κάθε ατέλεια και το τοποθετεί σε δυο λάμπες. Ελέγχει σχολαστικά για τυχόν λάθη. Κανένα -αναμενόμενο.

Όμως, το TV31100 είναι κάτι παραπάνω από ένα «συνηθισμένο» πουλόβερ, είναι η αγάπη για την κληρονομιά του ονόματος Benetton, είναι το ιταλικό στιλ και η τεχνολογική καινοτομία. Η Benetton αποφάσισε να αποτίσει φόρο τιμής στο πρώτο πουλόβερ που κατασκευάστηκε κι έτσι επανέφερε στις κεντρικές εγκαταστάσεις της στο Τρεβίζο 36 μηχανές πλεξίματος προκειμένου να κατασκευάσει ένα εξολοκλήρου «Made in Italy» προϊόν. Η ιδέα ήταν να κατασκευαστεί ένα προϊόν που όχι μόνο θα τιμά τις ρίζες και την ιστορία του ονόματος της Benetton, αλλά και θα ενσωματώνει το πρωτοποριακό πνεύμα της εταιρείας και θα ανανεώνει τη σύνδεση με τη «γενέτειρά» της.

Η ξενάγηση συνεχίστηκε στο Studio της Benetton, εκεί που πραγματοποιούνται τα catwalks κάθε που η νεά κολεξιόν παρουσιάζεται (εννοείται πως φωτογραφήθηκα!). Πρώτη φορά είδα έναν χώρο όπου επιδείξεις μόδας λαμβάνουν χώρα. Και ύστερα, στα... ενδότερα. Ο εκθεσιακός χώρος όπου υπάρχουν όλα τα αυθεντικά μοντέλα που έτρεξαν στη Formula 1. Τι εννοώ; Ήξερες ότι υπήρξε η Benetton Formula, ως ομάδα του Πρωταθλήματος Formula 1 από το 1986 έως το 2001; Μάλιστα κατασκεύαζε η ίδια τα αμαξώματα των αυτοκινήτων της, όχι όμως και τους κινητήρες, για τους οποίους συνεργάσθηκε κατά σειρά με τις BMW, Κόσγουωρθ/Φορντ και Renault. Είναι γνωστή κυρίως για την ανάδειξη του Μίχαελ Σουμάχερ, με τον οποίο κέρδισε και πρωταθλήματα!

Μαύρο, κόκκινο, κίτρινο ή μπλε; (και πράσινο και μωβ)

Μην ξεχνάς πως τα πουλόβερ είναι απαραίτητα και βασικά κομμάτια της χειμερινής γκαρνταρόμπας μας, που συνδυάζονται με ένα τζάκετ, ένα τζιν παντελόνι, μία φούστα pencil ή με ένα παλτό. Η συλλογή TV31100 αποτελεί την υπογραφή της Benetton για την ποιότητα, την άνεση και το χρώμα, τα σύγχρονα σχέδια και τα ρούχα που ταιριάζουν σε όλους και φοριούνται σε κάθε περίσταση, casual ή επίσημη.

Κατασκευασμένα με την επαναστατική τεχνολογία “Whole Garment”, τεχνική πλεξίματος που μειώνει στο ελάχιστο το μαλλί που δεν χρησιμοποιείται κι έχει ελάχιστη επίδραση στο περιβάλλον, τα προϊόντα της σειράς TV31100 δεν έχουν καθόλου ραφές ώστε να αγκαλιάζουν το σώμα και να παρέχουν ευκολία στις κινήσεις!

Αυτό που δεν σας έχω πει ακόμη είναι πως θα είναι διαθέσιμα σε περιορισμένο αριθμό από το Νοέμβριο, για άνδρες και γυναίκες και θα διατίθεται σε έξι χρωματικές επιλογές: Μαύρο, πράσινο, κόκκινο, μπλε, μωβ και κίτρινο.

Εδώ και μισό αιώνα η Benetton έχει εδραιωθεί στην κατασκευή πλεκτών, ενώ κατά τη διάρκεια των χρόνων επέτρεψε στην τεχνολογία να προσαρμοστεί με επιτυχία στις αλλαγές που την οδήγησαν σε καινοτόμες και συχνά επαναστατικές ιδέες. Αυτές οι εξελίξεις δημιούργησαν μια πραγματικά απαράμιλλη τεχνογνωσία.

Μία πληροφορία... (για την ιστορία!)

Στα 51 χρόνια της ιστορίας της η Benetton πέρασε από τη χρήση των αργαλειών στις πλεκτομηχανές (η πρώτη χειροκίνητη μηχανή χρησιμοποιούνταν ήδη από το 1956), στις ηλεκτρονικές και μοντέρνες πλεκτομηχανές που έδιναν τη δυνατότητα για να κατασκευαστούν πολύχρωμα σχέδια και ειδικά ζακάρ και τέλος στις μηχανές που ήταν σε θέση να δημιουργήσουν ένα ένδυμα εξολοκλήρου χωρίς ραφές, μια σημαντική καινοτομία στην ιστορία της Benetton που ανακαλύφθηκε τυχαία ως αποτέλεσμα πειραματισμού. Για την ιστορία (δις), ο χειριστής της μηχανής που κατασκεύαζε τα γάντια, αντί γι’ αυτά έφτιαξε μικρά φορέματα που χωρούσαν σε κούκλες. Αφού πειραματίστηκαν αρκετά και έκαναν πολλές δοκιμές, το 1994 αυτά τα μικρά φορεματάκια έγιναν τα πρώτα πουλόβερ χωρίς ραφές!

Ρούχα για ανθρώπινα πλάσματα #ναι

Η ξενάγηση στο Castrette ολοκληρώθηκε και η μεγάλη έκπληξη ήρθε: Ένα TV31100, σε κόκκινο χρώμα, μέσα σε μία πράσινη τσάντα, που έγραφε απ' έξω: #clothesforhumans. Άνοιξα την τσάντα, ανυπόμονη να φορέσω το δώρο μου! Μαλακό, χωρίς ραφές, με γραμμές που αγκαλιάζουν το σώμα για άψογη εφαρμογή, με ιδιαίτερη προσοχή στις λεπτομέρειες, εξαιρετικής ποιότητας νήματα (90% μαλλί μερινό και 10% κασμίρ), όλα αυτά είχα την ευκαιρία να τα βιώσω!

Κάθε μία από εμάς άνοιξε την τσάντα και βρήκε ένα χρώμα διαφορετικό, διότι η παλέτα χρωμάτων φυσικά είναι μεγάλη! Όλα είναι πολύχρωμα! Όπως η ζωή μας!

Το Treviso το αγάπησα. Κυρίως γιατί... μύρισε λίγο μανούλα. Μία νοσταλγία και πολλές εικόνες με πλημμύρισαν. Benetton από μικρό παιδί, η πρώτη μου σχολική τσάντα, το πρώτο μου καλό φόρεμα... «Καλώς την τενίστρια» μου λέει η αδερφή μου όταν με βλέπει ντυμένη με τις βερμούδες μου και τα πικέ μπλουζάκια μου το καλοκαίρι. Τενίστρια, ναι... Καλή ιδέα. Ποτέ δεν είναι αργά για να αλλάξεις καριέρα. Άποψη στα ρούχα όχι. Όσα χρόνια κι αν περάσουν. #BenettonLover

benettongroup.com, benetton.com, #TV31100, #clothesforhumans, #benetton

facebook.com/benetton, twitter.com/benetton, youtube.com/benetton, instagram.com/benetton