Χειμώνας και γυμναστική; Έκλαψα λίγο όμως έκατσα!

Χειμώνας και γυμναστική; Έκλαψα λίγο όμως έκατσα!

Γυμναστική, άσκηση, σπορ. Οι τρεις αυτές λέξεις ήταν «άγνωστες» σε εμένα μέχρι την ηλικία των 18 ετών, όταν και μετακόμισα από την επαρχία στην Αθήνα για να σπουδάσω.

Όταν έβλεπα μπάλα και το έβαζα στα πόδια

Ναι, ήμουν και εγώ ένα από τα παιδιά που τρόμαζαν όταν έβλεπαν στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου ότι το «μενού» της ημέρας περιλάμβανε γυμναστική στο προαύλιο. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς μου δημιουργήθηκε αυτή η φοβία, το μόνο που γνωρίζω είναι ότι κάθε φορά που έπρεπε να παίξουμε βόλεϊ, εγώ αντί να τρέξω να κάνω πάσα, το έβαζα στα πόδια για να μην μου πέσει η μπάλα στο κεφάλι! Και πίστεψέ με, δεν θέλεις να αναφερθώ στο σερβίς! Κάπως έτσι πέρασαν τα χρόνια και εγώ κατέληξα να ζω στην Αθήνα. Στην πόλη αυτή ήταν που αποφάσισα, λοιπόν, ότι έπρεπε βάλω τη γυμναστική στη ζωή μου. Ξεκίνησα, λοιπόν, κάνοντας την εγγραφή μου σε ένα γυμναστήριο στη γειτονιά μου «μόνο για γυναίκες».

«Έκλαψα λίγο όμως έκατσα…»

Παρά την πλήξη, την κούραση και το μίσος που ενδόμυχα έκρυβα για τα Squat (τα οποία ακόμη πασχίζω να κάνω σωστά)… έκλαψα λίγο όμως έκατσα και μάλιστα πέντε ολόκληρα χρόνια στο συγκεκριμένο γυμναστήριο. Μέχρι που μία όμορφη ημέρα κατάλαβα ότι η βαρεμάρα μου είχε περάσει πλέον σε άλλο επίπεδο (διαστημικό θα έλεγα) και πως είχε έρθει ώρα να βρω έναν καινούριο τρόπο για να γυμνάζω το κορμί μου. Τι έκανα; Έτρεξα και αγόρασα και ένα ποδήλατο. Ναι, παρά το κρύο.

Και τρέξιμο και ποδήλατο τον χειμώνα

Ήθελα να πάω για τρέξιμο στην Αθήνα από την ημέρα που μετακόμισα, ωστόσο, δίσταζα για πολλούς λόγους. Τρεις ήταν, όμως, οι πιο βασικοί: Ο πρώτος είχε να κάνει με την ανεξήγητη και δίχως κανένα νόημα ντροπή που αισθανόμουν να τρέξω μόνη μου στην πόλη, ο δεύτερος με το γεγονός ότι νόμιζα πως δεν υπήρχαν μέρη για να το κάνω, χωρίς να με πατήσει κάποιο αμάξι ή να με χτυπήσει ένα μηχανάκι (tragic, I know) και ο τρίτος το κρύο του χειμώνα.

Ενδορφινο-mania λέμε και «καίμε»

Αφού ξεπέρασα τις φοβίες μου, έβαλα τα ακουστικά μου, έβαλα τα ισοθερμικά μου, πάτησα το «play» στο MP3, βγήκα στους δρόμους και άρχισα να τρέχω και δεν πίστευα πόσο, μα πραγματικά πόσο πολύ μου άρεσε. Η ελευθερία που αισθάνεσαι όταν τρέχεις σε έναν εξωτερικό χώρο είναι απίστευτη, ενώ την ίδια ώρα δεν νιώθεις την έντονη πλήξη που σου προκαλεί συχνά ο διάδρομος. Και να μην ξεχάσω: Είναι free!

Με τρέξιμο και ποδήλατο λίγες φορές την εβδομάδα, είδα το άγχος μου να μειώνεται και τη διάθεσή μου να αλλάζει προς το καλύτερο. Φαίνεται πως οι ενδορφίνες, οι ορμόνες της ευτυχίας που θεωρούνται το καλύτερο φάρμακο κατά της κακής διάθεσης και αποτελούν ισχυρότατο παυσίπονο, έκαναν το θαύμα τους στην περίπτωσή μου. Ας μην αναφερθώ στο γεγονός ότι γενικά ισχυροποιούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και καθυστερούν την εξέλιξη της γήρανσης (δηλαδή, τι άλλο θέλεις;).

Και τρέχουν και ποδήλατο κάνουν καιγιόγκι είναι οι Αθηναίοι

Τελικά και μέρη για να τρέξεις έχει η Αθήνα και ποδηλατόδρομο απέκτησε (αν και χρειάζεται κι άλλη δουλειά) και πάρκα για να κάνεις γυμναστική και γιόγκα έχει. Το θέμα είναι να κάνεις την αρχή. Αν διστάζεις να βγεις έξω μόνη σου, ζήτησε από μια φίλη σου να σε συνοδεύσει. Είναι επίσης πολύ σημαντικό το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί και πολλές ομάδες στην Αθήνα οι οποίες μέσω facebook και άλλων social media διοργανώνουν διάφορα αθλητικά event μσα στην εβδομάδα. Τι καλύτερο, λοιπόν, από το να γυμνάζεσαι και παράλληλα να γνωρίζεις νέα άτομα; Μάλιστα, κάποιες ομάδες δίνουν ραντεβού για τρέξιμο ή ποδήλατο το βράδυ, όποτε ακόμη κι αν συνήθως φεύγεις αργά από το γραφείο, δεν έχεις δικαιολογία για να μην γυμναστείς.

Βου-Που, Νου-Που ή μήπως κέντρο;

Είσαι Βου-Που, Νου-Που ή παιδί του κέντρου; Ανάλογα με την περιοχή στην οποία μένεις, διάλεξε να πας για ποδήλατο, για περπάτημα, για τρέξιμο ή να κάνεις γιόγκα σε μια από τις παρακάτω περιοχές οι οποίες έχουν πράσινο και θα σου προσφέρουν και την ηρεμία που χρειάζεσαι.

Αν ζεις στο κέντρο μπορείς να πας στον Εθνικό Κήπο, στο Πεδίον του Άρεως, στον Λυκαβηττό, στη Δ. Αρεοπαγίτου και να συνεχίσεις προς Φιλοπάππου, στο Αττικό Άλσος και στο Άλσος Βεΐκου.Αν μένεις στα Νότια Προάστια -όπως εγώ- μπορείς να τρέξεις και να κάνεις ποδήλατο στον Φλοίσβο και στο Δέλτα Φαλήρου προς το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στο Άλσος της Νέας Σμύρνης, στο Καβούρι, στην Παραλιακή της Γλυφάδας αλλά και γύρω από το Γκολφ Γλυφάδας. Όσον αφορά στα Βόρεια Προάστια, δοκίμασε να γυμναστείς στο ΟΑΚΑ, στο Γήπεδο Χαλανδρίου, στο Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας, στην Πεντέλη αλλά και στο Τατόι.Επίσης, μάθε ότι πρόσφατα ήρθαν στην Αθήνα οι Adidas Runners Athens με τους οποίους θα τρέξεις και θα γυμναστείς μέσα στην πόλη.

Ποδηλατάκι και γίνεσαι πάλι παιδί

Εκτός, όμως, από το τρέξιμο λατρεύω και το ποδήλατο γιατί πολύ απλά, με κάνει να νιώθω σαν παιδί ξανά (όχι δηλαδή ότι με πήραν τα χρόνια).Ο ποδηλατόδρομος που δημιουργήθηκε πρόσφατα και ενώνει το Φάληρο με το Γκάζι, είναι σίγουρα μια διαδρομή που αξίζει να δοκιμάσεις. Από τον Κεραμεικό, θα βρεθείς σε λίγη μόνο ώρα κοντά στη θάλασσα και δίπλα στο εντυπωσιακό Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Πρόσφατα, μάλιστα, ο Δήμος Αθηναίων ξεκίνησε τη δική του υπηρεσία «bike sharing» η οποία προσφέρει τη δυνατότητα σε κάποιον να κυκλοφορήσει με ποδήλατο στην Αθήνα έναντι μικρού αντιτίμου.

Υπάρχουν και άλλοι ποδηλατόδρομοι στην Αθήνα, αν και κάποιοι από αυτούς δεν είναι απόλυτα λειτουργικοί. Υπάρχει ο ποδηλατόδρομος του Γέρακα, ο ποδηλατόδρομος της Κηφισιάς στα ο ποδηλατόδρομος του Χαλανδρίου. Μένει να ολοκληρωθεί και το κομμάτι του Μητροπολιτικού Ποδηλατικού Διαδρόμου, μήκους 16,5 χιλιομέτρων, που θα ενώνει το Γκάζι με την Κηφισιά. Το πότε θα γίνει αυτό, παραμένει ακόμη άγνωστο.

Ανακάλυψε τις Γειτονιές της Αθήνας μετο Ποδήλατο

Πάντως, ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων ξεκινά ένα νέο φιλόδοξο project το οποίο ονομάζεται «Στις Γειτονιές της Αθήνας με Ποδήλατο». Η δράση θα ξεκινήσει στις 20 και 27 Νοεμβρίου, με δύο γειτονιές -στην 4η και 3η Δημοτική Κοινότητα αντίστοιχα- και θα συνεχιστεί την άνοιξη του 2017, στις 7 Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Αθηναίων. Στους στόχους της δράσης περιλαμβάνεται, φυσικά, η ανάδειξή του ποδηλάτου ως εναλλακτικού μέσου μετακίνησης για μικρές αποστάσεις. Αν δεν έχεις δοκιμάσει, λοιπόν, το ποδήλατο στην πόλη, αυτή ίσως είναι μια καλή ευκαιρία για να το κάνεις.

Ντύσου καλά και get out there!

Και επειδή οι Αθηναίοι είναι και γυμνασμένοι και ποδηλάτες και γιόγκι, μπορείς να αναζητήσεις στο Διαδίκτυο τις δράσεις που λαμβάνουν χώρα κάθε εβδομάδα και τις οποίες μπορείς να βρεις με ένα απλό σερφάρισμα στο Διαδίκτυο. Ενδεικτικές είναι οι αθλητικές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους που πραγματοποιούνται συχνά στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπως γιόγκα και αερόβια γυμναστική και όλα αυτά με ελεύθερη είσοδο!