Έξι χειμερινοί προορισμοί για να αποδράσεις

Έξι χειμερινοί προορισμοί για να αποδράσεις

Λίγες ημέρες μακριά από την πόλη θα σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις και να ανανεωθείς

Από το Καλοκαίρι περάσαμε χωρίς να το καταλάβουμε στο Φθινόπωρο και πλέον βρισκόμαστε στην καρδιά του Χειμώνα και μία μόνο ανάσα πριν από τα Χριστούγεννα. Και κάπως έτσι έφτασε η ώρα που καλείσαι να σκεφτείς πώς, πού και με ποιους θα περάσεις τις φετινές γιορτές. Αγχώθηκες;

Η ζωή είναι μία και μικρή: Διασκέδασε!

Είναι πράγματι μια απόφαση δύσκολη, κυρίως δε αν το πορτοφόλι σου δεν σου επιτρέπει να κάνεις μεγάλα έξοδα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να καταλάβεις ότι ακόμη και δύο ημέρες μακριά από την πόλη, θα σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις και να ανανεωθείς.

Επειδή, λοιπόν, η ζωή είναι μία και μικρή, προσπάθησε να την απολαμβάνεις κάθε ώρα και στιγμή. Πάρε τις κολλητές σου, το αγόρι σου, τον σύζυγό σου, την αδερφή σου, κανόνισε μια εκδρομή με ζευγάρια σε ένα ρομαντικό χωριό ή πήγαινε για πεζοπορία και ράφτινγκ, αν είσαι γυναίκα που λατρεύει τη φύση και τα σπορ.

Οργάνωση θέλει και έφυγες

Αν επιλέξεις κάποιον από τους κορυφαίους προορισμούς στην Ελλάδα για να περάσεις τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά, πρέπει να οργανωθείς καλά με την παρέα σου. Τι σημαίνει αυτό; Κανονίστε από νωρίς (δηλαδή… τώρα) τις δραστηριότητες που θέλετε να κάνετε, ώστε να μην ξοδέψετε περισσότερα χρήματα από αυτά που είστε διατεθειμένοι να δώσετε.

Πρόσεχε, όμως! Μην περιμένεις μέχρι την τελευταία στιγμή για να κάνεις κράτηση γιατί εγώ μαθαίνω ότι τα διαθέσιμα καταλύματα σε μερικούς γνωστούς χειμερινούς προορισμούς είναι ήδη ελάχιστα. Oh, yes!

Δεν είσαικορίτσι από χωριό; Δεν πειράζει!

Αν, λοιπόν, δεν έχεις ένα χωριό ή ένα νησί για να περνάς τις χειμερινές ή τις καλοκαιρινές σου διακοπές, τότε σε ενημερώνω ότι καλό θα ήταν να βιαστείς να βρεις ένα δωμάτιο.

Μην ανησυχείς! Εγώ αποφάσισα να σου παραθέσω μια λίστα με τους κορυφαίους χειμερινούς προορισμούς στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων και των δύο αγαπημένων μου.

Πάρε, λοιπόν, το ζεστό μπουφανάκι σου και τις όμορφες και άνετες μπότες σου και ετοιμάσου να ζήσεις τη μαγεία των Χριστουγέννων αλά ελληνικά. Ας αρχίσουμε!


Σταμαγευτικά Τρίκαλα Κορινθίας

Έπειτα από μια πραγματικά απολαυστική διαδρομή στην Ορεινή Κορινθία, θα φτάσεις στα όμορφα Τρίκαλα (Άνω Τρίκαλα, Μεσαία Τρίκαλα και Κάτω Τρίκαλα). Τα Τρίκαλα Κορινθίας βρίσκονται περιμετρικά στους πρόποδες του όρους Ζηρείας, σε υψόμετρο 900 μ., 1000 μ. και 1100 μ. αντιστοίχως.

Τι θα κάνεις στα Τρίκαλα Κορινθίας: Στα Τρίκαλα θα απολαύσεις τη φύση κάνοντας πεζοπορία σε όμορφες διαδρομές και ένα απίστευτο δίκτυο δασικών δρόμων, ενώ θα έχετε την ευκαιρία να κάνεις και ιππασία για να γνωρίσεις την περιοχή των Τρικάλων με άλογα.

Ταβέρνες και μεζεδοπωλεία με υπέροχο φαγητό και τοπικά εδέσματα, καλό κρασί, πανέμορφα παραδοσιακά σπίτια, αρχοντικά και ξενώνες κατασκευασμένα από πέτρα και ξύλο. Όλα αυτά θα βρεις, θα δεις και θα γευτείς στα Τρίκαλα Κορινθίας.

Τα αξιοθέατα δεν τελειώνουν, όμως εδώ. Ξεκινώντας από τα Κάτω Τρίκαλα, ο επισκέπτης μπορεί να δει τον εντυπωσιακό ναό του Αγίου Δημητρίου του 1697, ενώ στα Μεσαία Τρίκαλα, μπορεί να συνεχίσει με την επίσκεψη στη Μονή της Παναγίας, η οποία χτίστηκε γύρω στο 1700 από τον μητροπολίτη Κορίνθου Γρηγόριο Νοταρά.


Αράχωβα: Ένας all time classic προορισμός

Η Αράχωβα είναι ένα κλασικός χειμερινός προορισμός που κάθε χρόνο συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες.

Η ορεινή αυτή κωμόπολη του Νομού Βοιωτίας είναι χτισμένη στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού σε υψόμετρο 968 μέτρων και αποτελεί δημοφιλές χειμερινό θέρετρο, χάρη στην ύπαρξη χιονοδρομικού κέντρου, που τελευταία επεκτάθηκε και ανακαινίστηκε και φυσικά, εξαιτίας του γεγονότος ότι βρίσκεται σε σχετικά μικρή απόσταση από την Αθήνα.

Τι αξίζει να δείτε στην Αράχωβα; Τον απόκρημνο βράχο με το ρολόι που χτίστηκε ως καμπαναριό του Μητροπολιτικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου, τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, έναν από τους δύο ενοριακούς ναούς του χωριού που βρίσκεται στους πρόποδες του Παρνασσού, το Ηρώο του Καραϊσκάκη, στη δυτική έξοδο της Αράχωβας.

Ακόμη, θα κάνετε σκι στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, ενώ μπορείτε να επισκεφτείτε και τους Δελφούς, αφού βρίσκονται δίπλα στην Αράχωβα (για την ακρίβεια η απόσταση Αράχωβας-Δελφών είναι μόλις 10 χλμ.).


Καλάβρυτα για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ

Καλάβρυτα. Θυμάμαι τι όμορφα που περνούσα όταν ήμουν μικρή και πήγαινα στο χιονοδρομικό μαζί με τους γονείς μου. Δυστυχώς, δεν δοκίμασα ποτέ σκι ή Snowboard (γιατί φοβόμουν)! Μπορώ να μιλήσω μόνο για το… έλκηθρο (ναι, αυτό για τα παιδάκια).

Όπως και να έχει, τα Καλάβρυτα ήταν και παραμένουν πόλος έλξης τουριστών κυρίως κατά την χειμερινή περίοδο καθώς διαθέτουν μία από τις καλύτερες υποδομές χειμερινού τουρισμού στην Ελλάδα, λόγω κυρίως του χιονοδρομικού κέντρου που βρίσκεται εκεί.

Τι να δεις και τι να κάνεις

Χτισμένα στις πλαγιές των Αροανίων (Χελμός) σε υψόμετρο 735 μέτρων τα Καλάβρυτα έχουν πολλά να προσφέρουν στους επισκέπτες τους οι οποίοι εκτός από το χιονοδρομικό κέντρο, μπορούν να δουν επίσης τα δύο ιστορικά μοναστήρια, της Αγίας Λαύρας και του Μεγάλου Σπηλαίου, το πλατανόδασος των πηγών Αροανίου ποταμού στο Πλανητέρο, όπως επίσης το Σπήλαιο των Λιμνών κοντά στο χωριό Καστριά Αχαΐας και το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού που το διασχίζει ο περίφημος οδοντωτός σιδηρόδρομος!


Πήλιο… παντός καιρού

Και Χειμώνα και Καλοκαίρι το Πήλιο έχει πολλά να σου προσφέρει. Κατά την ελληνική μυθολογία, το Πήλιο ήταν η θερινή κατοικία των θεών και πατρίδα των Κενταύρων. Σήμερα συγκεντρώνει αρκετούς επισκέπτες, τόσο τους χειμερινούς όσο και τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τον Χειμώνα προτιμάται από όσους επιθυμούν να απολαύσουν το πανέμορφο βουνό και τον καθαρό αέρα, το χιόνι, να κάνουν σκι, να περάσουν χρόνο στη φύση, ενώ το καλοκαίρι οι παραθεριστές απολαμβάνουν τις πανέμορφες παραλίες του Πηλίου για κολύμπι, θαλάσσια σπορ, πεζοπορία. Το Πήλιο ενδείκνυται επίσης για κάθε είδους δραστηριότητα, καθώς και για εναλλακτικό τουρισμό ή και αγροτουρισμό.

Στενή Ευβοίας: «Χειμερινή οπτασία» δίπλα από την Αθήνα

Αν δεν θέλεις να απομακρυνθείς πολύ από την Αθήνα, τότε η Στενή Ευβοίας αποτελεί μια υπέροχη λύση για τις χειμερινές σου διακοπές.

Η Στενή Δίρφυος βρίσκεται στην κεντρική Εύβοια και απέχει 31 χλμ. από τη Χαλκίδα. Θεωρείται ένα από τα γραφικότερα χωριά της ορεινής Ελλάδας. Έχει όμορφα σπίτια με κόκκινες κεραμοσκεπές, ενώ μέσα στο χωριό κυλούν άφθονα γάργαρα νερά που κατεβαίνουν από τη Δίρφη. Άλλωστε, στη Στενή εμφιαλώνεται το γνωστό Νερό Δίρφυς.

Πώς θα πας στη Στενή; Αν ταξιδέψεις οδικώς τότε θα φτάσεις στο χωριό περνώντας από την καινούργια γέφυρα της Χαλκίδας προς τη Νέα Αρτάκη. Ωστόσο, μπορείς να ταξιδέψεις και με λεωφορείο έως τη Χαλκίδα και από εκεί με άλλο έως τη Στενή.

Μεταξύ άλλων, εκτός από βόλτες στο όμορφο χωριό, στη Στενή μπορείς να κάνεις και πεζοπορία σε μαγευτικά μονοπάτια. Μάλιστα, υπάρχουν σηματοδοτημένα μονοπάτια που οδηγούν στο ορειβατικό καταφύγιο που διαχειρίζεται ο ΕΟΣ Χαλκίδας το οποίο διαθέτει και χιονοδρομικό κέντρο. Επίσης, το φαράγγι της Αγάλης, που βρίσκεται στους πρόποδες της Δίρφυος στην Εύβοια, είναι από τα πιο όμορφα και βατά φαράγγια στην Ελλάδα. Και αν επιλέξεις να πας στη Στενή, μην ξεχάσεις να επισκεφτείς τον σπηλαιώδη ναό της Αγίας Κυριακής!


Ρομαντικό διήμερο στη Μονεμβασιά

Τέλος, δεν θα μπορούσα να μην γράψω για την αγαπημένη μου Μονεμβασιά. Η γοητευτική, ρομαντική και ιστορική πόλη της ανατολικής Πελοποννήσου, είναι ένας υπέροχος προορισμός και τον Χειμώνα.

Το σπίτι του Γιάννη Ρίτσου, το μεσαιωνικό κάστρο, τα πλακόστρωτα δρομάκια, η απίστευτη θέα. Στη Μονεμβασιά θα χαλαρώσεις και θα νιώσεις ότι βρίσκεσαι σε μια άλλη εποχή, επιλέγοντας μάλιστα να μείνεις σε έναν από τους ξενώνες του νησιού οι οποίοι στεγάζονται σε παλιά, διατηρητέα κτίρια!


Σχέδιο Απόδρασης ΤΩΡΑ!

Εκτός από τους παραπάνω πέντε προορισμούς έχεις πολλές επιλογές για να περάσεις όμορφες χειμωνιάτικες διακοπές στην Ελλάδα: Από το Καρπενήσι, μέχρι το Μέτσοβο και το Νυμφαίο της Φλώρινας μέχρι τα Ζαγοροχώρια Ιωαννίνων και το Καϊμακτσαλάν.

Κάνε όσο πιο σύντομα μπορείς την κράτησή σου ή ζήτα από κάποιον φίλο ή φίλη που έχει εξοχικό στην επαρχία να σε φιλοξενήσει και άφησε το μυαλό σου να ηρεμήσει δίπλα στη φύση και μακριά από τη φασαρία της πόλης!