Το γιαπί, το πηλοφόρι, το μυστρί κάνουν (και) τις γυναίκες!

Το γιαπί, το πηλοφόρι, το μυστρί κάνουν (και) τις γυναίκες!

Τέσσερις συντάκτριες ομολογούν τι αντρικές δουλειές μπορούν να φέρουν εις πέρας

Η δουλειά κάνει τους άντρες. Συμφωνούμε. Και η φράση «φώναξε έναν άντρα να στο φτιάξει» κολλάει κάθε που κάτι χαλάει μέσα στο σπίτι μίας εργένισσας. Τέσσερις συντάκτριες του Native Content περιγράφουν πώς είναι η ζωή του με ή χωρίς την παρουσία αντρών στις καθημερινές τους περιπέτειες. Εκεί που ένας άντρας «θα το έφτιαχνε αμέσως». Εκεί που το χέρι το αντρικό θα την έδινε τη λύση με μιας. Εκεί που… Οκ, καταλάβατε.

Μίκα, πόσα χρεώνειςγια μια συναρμολόγηση;

Καλησπέρα σας, με λένε Μίκα και είμαι καλά. Δεν πειράζω καλώδια, δεν αλλάζω λάστιχα, δεν έχω ιδέα πώς τσεκάρουμε τα λάδια του αυτοκινήτου, δεν ασχολούμαι με κανάλια και αποκωδικοποιητές αλλά παιδιά... στο έπιπλο είμαι εξπέρ! Όποιος θέλει να του συναρμολογήσω κάτι να σηκώσει το χέρι του!

Δηλώνω με περηφάνια πως τα καταφέρνω περίφημα, σε χρόνο ντετέ, χωρίς να περισσεύει καμία βιδούλα στο τέλος, με πεντακάθαρο χώρο εργασίας και με το έπιπλο θα παραμείνει στη θέση του ατόφιο (σημαντικό). Δώσε μου βίδα και κομμάτια συναρμολόγησης και πάρε μου τη ψυχή. Ναι, έχω κάνει χαρτοπόλεμο έντυπο με οδηγίες συναρμολόγησης από τα νεύρα μου -δεν έφταιγα ήταν λάθος τα νούμερα- αλλά γενικά το ‘χω ρε παιδί μου. Τραπέζια, έπιπλα τηλεόρασης, γενικά ό,τι θέλετε εγώ! Μη μου δώσετε κάτι απλό, βάλτε μου δύσκολα, δεν θέλω ράφια και απλή τοποθέτηση ούπας, μην είστε λίγοι, πάνω από δέκα κομμάτια να είναι το project. Να θυμάστε επίσης ένα πράγμα: Το ότι φαίνεται εύκολο, δεν το κάνει και εύκολο! Εκεί είναι όλη η τέχνη...

Με εκτίμηση, η τεχνικός της γειτονιάς σας!

ΥΓ. Mη με βάλετε ποτέ να τα κουβαλήσω... Μερσί.

Κατερίνα Vs Σφυρί: 1 - 0

Όχι, δεν κοπανάω το τηλεκοντρόλ για να λειτουργήσει. Δεν το έχω με τις δουλειές, είτε είναι «αντρικές» είτε είναι «γυναικείες». Για αν το θέσω καλύτερα, μάλλον βαριέμαι να ασχοληθώ. Συνήθως, κάνω ότι δεν ακούω, αλλάζω συζήτηση, τις μεταθέτω από μέρα σε μέρα, μέχρι να μην πηγαίνει άλλο. Όταν όμως είσαι μια βδομάδα χωρίς φως στο δωμάτιο, θα αναγκαστείς να μάθεις να αλλάζεις τη λάμπα μόνη σου… Άλλωστε, με τόσα tutorials στο YouTube μπορείς να κάνεις πια τα πάντα. Από το να μάθεις να βάφεσαι σαν επαγγελματίας και να μαγειρεύεις τα πιο γκουρμέ πιάτα, μέχρι να επιδιορθώνεις οτιδήποτε στο διαμέρισμά σου…

Παρόλα αυτά, το μεγαλύτερό μου επίτευγμα μέχρι σήμερα θεωρώ πως είναι το στήσιμο της βιβλιοθήκης μου. Μπορεί να αφιέρωσα δυο ώρες από τη ζωή μου αλλά τα κατάφερα! Και όλα αυτά με ένα μόνο manual και ένα κατσαβίδι. Τουλάχιστον ήταν μια αρκετά δημιουργική διαδικασία, έβλεπες το έργο σου ολοκληρωμένο και ένιωθες περήφανη (καμία σχέση με το σιδέρωμα θα έλεγα…). Επίσης, έχω κρεμάσει όλους τους πίνακες στο σπίτι, χωρίς καμία βοήθεια. Πιάνεται;

Η Ειρήνη αντέχειμέχρι και δύο βδομάδες στο σκοτάδι. Όντως.

Δεν μου αρέσει να βάζω «ταμπέλες» και να κατηγοριοποιώ πρόσωπα και καταστάσεις, κυρίως όσον αφορά στους «ρόλους» των δύο φύλων. Μελετώντας τις βασικές έννοιες της Κοινωνιολογίας του Michael Hughes (εντάξει, δεν θυμάμαι τίποτα από το βιβλίο απλά έκανα ένα «σερφάρισμα» στο Διαδίκτυο) διαβάζω ότι «οι ρόλοι των φύλων είναι ευρέως αποδεκτές νόρμες που υπαγορεύουν και καθορίζουν τη συμπεριφορά και τη λειτουργία των φύλων στα πλαίσια της κοινωνίας, της εργασίας, της εκπαίδευσης, της θρησκείας, στις διαπροσωπικές ή ερωτικές σχέσεις» και στη Wikipedia παρατηρώ ακόμη ότι τα προαναφερθέντα, «αποτελούν τις “οδηγίες” για το πώς αρμόζει να συμπεριφέρεται ένας άνδρας και πώς μία γυναίκα».

Στο σημείο αυτό ήρθε η ώρα να πω «εεε, όχι». Μπορούν, όμως, άντρες και γυναίκες να κάνουν τις ίδιες δουλειές στο σπίτι με την ίδια επιτυχία; Η απάντηση είναι «ναι, μπορούν», ακόμη κι αν εγώ δεν ξέρω να κάνω κάποια «αντρική» δουλειά.

Τι σημασία έχει, όμως; Η μητέρα μου και λάμπες αλλάζει και φτιάχνει με λίγες κινήσεις τις συσκευές που «χαλάνε». Το μήλο στην περίπτωσή μου δεν έπεσε κάτω από τη μηλιά! Για παράδειγμα, πριν από λίγο καιρό κάηκαν δύο λάμπες στο σπίτι μου κι εγώ τις παράτησα όπως ήταν για δύο εβδομάδες, μέχρι που ζήτησα τη βοήθεια ενός φίλου.

Το ζήτημα είναι ότι ακόμη κι αν εγώ δεν τα καταφέρνω, υπάρχουν γύρω μου πολλές γυναίκες που μπορούν και θέλουν να μαστορεύουν και φυσικά, πολλοί άντρες που τα πηγαίνουν εξαιρετικά με τις παραδοσιακές δουλειές του σπιτιού (aka μαγείρεμα, σίδερο, σφουγγάρισμα).

Σοφία, you MacGyver!#NOT

Όλα τα φτιάχνω, όλα τα επιδιορθώνω. Όχι, εντάξει, θα είμαι ειλικρινής. Μπορώ να συναρμολογήσω μόνη μου οποιοδήποτε έπιπλο (οκ, μπορεί να μου πάρει λίγη ώρα παραπάνω), μπορώ να αλλάξω λάμπες (και σποτάκια), να ανάψω τζάκι (και να κουβαλήσω/τοποθετήσω τα ξύλα), να τρίψω/βάψω έπιπλα/τοίχους (καλά, όχι και με τεχνοτροπίες), να τσεκάρω και να συμπληρώσω νερό για τους υαλοκαθαριστήρες (και αέρα στα λάστιχα), να μπω στο Taxisnet (ναι, συγκαταλέγεται στις αντρικές δουλειές). Επίσης μπορώ να ανοίξω κονσέρβες και κρασιά (τι εννοείς δεν είναι και τίποτα σπουδαίο;). Μπορώ να καρφώσω στον τοίχο ΟΛΟΪΣΙΑ. Το σημαντικότερο: Μπορώ να κάνω μου μόνη μου μετακόμιση (τέσσερις πετυχημένες απόπειρες, επιτυχία 100%). Κουβάλημα+Σοφία= Λοβ φορ έβα.

Δεν μπορώ να κάνω τίποτα υδραυλικό (π.χ. τρέχει η βρύση), τίποτα ηλεκτρολογικό (π.χ. αλλαγή ασφάλειας), τίποτα -σημαντικό- που να έχει σχέση με το αυτοκίνητο (θα ξεχάσω εγώ που έπαθα λάστιχο και ήρθε και με μάζεψε η Οδική μέσα στα άγρια μεσάνυχτα;).

Εντάξει, δεν είναι όλα για όλους. Και βασικά δεν μπορώ να τα κάνω ΟΛΑ καλά (#ναι).

Εξάλλου, γι’ αυτό έχουμε φίλους άντρες. Άντρας του δικού μου σπιτιού είναι ο Χάρης, που και τα φωτιστικά πέρασε και το πλυντήριο συνέδεσε και την κουζίνα συνέδεσε (στο μεταξύ κάτι για διφασικό και τριφασικό έλεγε) και τρύπες με τρυπάνι άνοιξε και κρεμάσαμε τον καθρέφτη στην τραπεζαρία και φίλτρο απορροφητήρα άλλαξε και τα κανάλια στην τηλεόραση συγχρόνισε. Και όλα αυτά σε ένα Σάββατο (Α Ξ Ι Ο Σ).

Οι συμβουλές μας

Πιάνει το χέρι σου; Δεν πιάνει; Μην αγχώνεσαι. Οι συμβουλές είναι δύο και πολύ απλές:

1. Προσπάθησε. Όσο χρόνο κι αν σου πάρει. Τη δεύτερη φορά θα σου πάρει λιγότερο, την τρίτη ακόμη λιγότερο κ.ο.κ. Συναρμολόγησε ένα έπιπλο (με το πάσο σου), άλλαξε μια λάμπα (όχι δεν εκρήγνυται στα χέρια σου). Μην εξαρτάσαι από κάποιον άλλο για τα απλά.

2. Όλα έχουν ένα τίμημα. Αν δεν έχεις έναν άντρα να σου φτιάξει κάτι μέσα στο σπίτι, δεν θα πάρεις σώνει και ντε έναν άντρα για να σου φτιάχνει ό,τι χρειάζεσαι. Να εύχεσαι να είσαι θέση να πληρώνεις μάστορες να σου τα φτιάχνουν. Τι θα κάνουν κι αυτοί άλλωστε; Κλέφτες θα γίνουν;