Kalsarikännit: Μα τι είναι, τέλος πάντων, αυτό το νέο trend;

Kalsarikännit: Μα τι είναι, τέλος πάντων, αυτό το νέο trend;

Τι θα κάνεις το βράδυ; Εγώ… Kalsarikännit

Γράφει η Ειρήνη Πολλάλη

Πριν από λίγο καιρό μάθαμε για το «hygge». Εκείνη τη λέξη που μας ήρθε από τη Δανία και η οποία αφορά στην αντίληψη της οικειότητας, της ζεστασιάς, της χαλαρότητας και της απόλαυσης. Στη συνέχεια, γνωρίσαμε το «lagom», μια λέξη που «γεννήθηκε» στη Σουηδία και η οποία μας καλεί ουσιαστικά να βρούμε την ισορροπία στη ζωή μας (για την ακρίβεια σημαίνει «ούτε λιγότερο, ούτε περισσότερο, ακριβώς όσο πρέπει»).


Τώρα, όμως, ήρθε η ώρα να «αγκαλιάσουμε» το… «Kalsarikännit», μια λέξη που έρχεται από τη Φινλανδία για να μας βοηθήσει να περιγράψουμε εν συντομία την αγαπημένη μας συνήθεια. Ποια είναι αυτή; Μα φυσικά το να χαλαρώνουμε στο σπίτι μας, πίνοντας το κρασάκι ή την μπύρα μας.

Στον καναπέ με τα εσώρουχα. ΝΕ ΤΙ;

Τι ακριβώς σημαίνει «Kalsarikännit»; Ότι δεν έχουμε καμία απολύτως διάθεση να βγούμε έξω και θέλουμε να διασκεδάσουμε στο σπίτι. Μόνες μας. Πίνοντας κρασί. Πάνω στον καναπέ. Μόνο με τα εσώρουχα. Ε, ναι!

Μην ντρέπεσαι! Παραδέξου το! Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θέλεις να κάνεις μόλις επιστρέφεις στο σπίτι, έπειτα από μια κουραστική ημέρα; Μα φυσικά, να βγάλεις τα ρούχα της δουλείας, να κάνεις ένα χαλαρωτικό μπάνιο, να βάλεις ένα ποτήρι κρασί και να ξαπλώσεις στον καναπέ με τα εσώρουχά σου (ok, και να ανάψεις την τηλεόραση για να δεις την αγαπημένη σου σειρά).

Τι κι αν είναι Παρασκευή βράδυ και οι φίλοι σου σε «βομβαρδίζουν» με μηνύματα στο Messenger, το Viber και το Whatsapp; Όχι, απόψε δεν θα... υποκύψεις διότι πολύ απλά δεν έχεις καμία πρόθεση να βγεις έξω. Μπορεί να απορρίπτεις τις προσκλήσεις των «κολλητών» σου, λέγοντας ότι έχεις ακόμη δουλειά να κάνεις ή υποστηρίζοντας πως προέκυψε ένα πρόβλημα, ωστόσο, εσύ γνωρίζεις την αλήθεια: Θέλεις απλά να ζήσεις την απόλυτη εμπειρία «Kalsarikännit»!

Πες το μ’ ένα emoji!

Όπως κι αν προφέρεται η συγκεκριμένη λέξη, το ζήτημα είναι ότι οι Φινλανδοί αποφάσισαν να μας βγάλουν από τη δύσκολη θέση και τη σύγχυση που φέρει μαζί της η προσπάθεια του να περιγράψουμε το γεγονός ότι είμαστε μια χαρά, απλά απόψε δεν θέλουμε να δούμε άνθρωπο μπροστά μας και κυρίως, τρέμουμε στην ιδέα του να στριμωχτούμε σε ένα μπαρ! Γι’ αυτό, λοιπόν, οι Φινλανδοί επινόησαν τη λέξη «Kalsarikännit» που μοναδικό σκοπό έχει να μας βοηθήσει να εξηγήσουμε εύκολα και γρήγορα στους φίλους μας τα σχέδιά μας για το βράδυ. Γράφουμε «Kalsarikännit» και ξεμπερδεύουμε!

Οι Φινλανδοί πήγαν, βέβαια, την έννοια του «Kalsarikännit» ένα βήμα παραπέρα, δημιουργώντας και emojis για να «γιορτάσουν» τη νέα, αγαπημένη τους λέξη! Σε αυτά απεικονίζονται -φυσικά- ένας άντρας και μια γυναίκα οι οποίοι χαλαρώνουν στο σπίτι… μόνο με τα εσώρουχά τους.

Όπως αναμενόταν, το «Kalsarikännit» και τα emojis, έκαναν θραύση στο Διαδίκτυο και τις τελευταίες ημέρες ένα «πάρτι» έχει στηθεί στα social media, με τους χρήστες του Twitter, του Facebook και του Instagram να εκφράζουν τη χαρά τους που, επιτέλους, υπάρχει μια λέξη (και emojis) για τη λατρεμένη τους συνήθεια. Πολλοί είναι, μάλιστα, εκείνοι οι οποίοι εκφράζουν την αγάπη τους για τη Φινλανδία και δηλώνουν ότι σκοπεύουν να μετακομίσουν σύντομα στη χώρα της βόρειας Ευρώπης λόγω… «Kalsarikännit».

Ποιο είναι, κύριοι, το νόημα της ζωήςδηλαδή;

Ναι, το hashtag #kalsarikännit έχει την τιμητική του στο Twitter, όπως επίσης και τα ξεκαρδιστικά emojis που δημιουργήθηκαν για τη συγκεκριμένη λέξη, ενώ πολλά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όπως ο βρετανικός Independent, γράφουν για τη φινλανδική «ανακάλυψη» που γίνεται λατρεία.

Αν θέλεις, λοιπόν, να εξηγήσεις με συνοπτικές διαδικασίες στο αγόρι ή την κολλητή σου, τι θα κάνεις το βράδυ, απλά στείλε τους ένα από τα emojis για το «kalsarikännit». Θα καταλάβουν αμέσως ότι η φάση για εσένα απόψε είναι… χαλάρωση στο σπίτι με κρασάκι.

«Hygge», «lagom», «Kalsarikännit». Φαίνεται πως οι Σκανδιναβοί έχουν βρει το νόημα της ζωής και θέλουν απλά να το μοιραστούν με ολόκληρο τον κόσμο. Άλλωστε, τα μικρά πράγματα είναι που κάνουν τη διαφορά και έχουν σημασία τελικά.

Την επόμενη φορά που θα επιστρέψεις στο σπίτι σου έπειτα από μια εξουθενωτική ημέρα, λοιπόν, μην πιέσεις τον εαυτό σου. Χαλάρωσε, βάλε ένα ποτό, βγάλε τα ρούχα σου, βάλε μουσική ή μια καλή ταινία, φόρεσε τις ζεστές σου κάλτσες (το επιβάλλει το «Hygge») και ξεκουράσου. Να θυμάσαι ότι είναι σημαντικό να περνάς ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό σου! Οι ώρες αυτές θα σε βοηθήσουν να καθαρίσεις το μυαλό σου και θα σου δώσουν την ενέργεια που χρειάζεσαι για να γίνεις περισσότερο δημιουργική, παραγωγική και χαρούμενη!