Το φαινόμενο «Φιλαράκια»

Μίκα Χατζηδάκη
Το φαινόμενο «Φιλαράκια»

Εσύ πόσο ταυτίστηκες με τους πρωταγωνιστές;

γράφει η Μίκα Χατζηδάκη

*Ξεκινάω το κείμενο δηλώνοντας ότι είμαι η Μίκα, ξέρω κάθε επεισόδιο απ' έξω και ανακατωτά και είμαι καλά.

Η σειρά Friends ξεκίνησε δειλά και με περιορισμένες προσδοκίες στις 22 Σεπτεμβρίου του 1994 και το τελευταίο επεισόδιο προβλήθηκε στις 6 Μαΐου του 2004 με πάνω από 52.000.000 τηλεθεατές (μόνο στην Αμερική) να κλαίνε. Δύο διαμερίσματα αντικριστά, 4 γάμοι, 4μιση διαζύγια, 6 παιδιά, 1 πάπια, 1 κότα, ένα ποδοσφαιράκι, ένα καφέ, 6 φιλαράκια, 10 σεζόν,10 χρόνια που μεγαλώσαμε μαζί χωρίς να «γνωριστούμε» ποτέ.

Εθισμός

Δεν έχανες επεισόδιο, το έγραφες στο βίντεο ή ακύρωνες έξοδο. Άλλη λύση δεν υπήρχε. Η Ρέιτσελ, η Μόνικα, η Φοίβη, ο Τσάντλερ, ο Ρος και ο Τζόι ήταν φίλοι μας. Οι άγνωστοι -μέχρι τότε- ηθοποιοί, υπέγραψαν ένα συμβόλαιο που θα άλλαζε για πάντα τις ζωές τους έχοντας πλήρη άγνοια του τι θα ακολουθούσε. Η σειρά χρειάστηκε μόνο μία σεζόν για να αποκτήσει φανατικό κοινό και να ξεκινήσει η φρενίτιδα. Κουρέματα σαν το μαλλί της Τζένιφερ Άνιστον (Ρέιτσελ), ομιλία και αστεία σαν τον Μάθιου Πέρι (Τσάντλερ). Οι παραγωγοί τρίβουν τα χέρια τους, ξεκινά το πανηγύρι του εμπορίου με οτιδήποτε αναγράφει πάνω του Friends και η ομάδα ζητά κατακόρυφη αύξηση (την οποία και παίρνει). Οι παπαράτσι ξεθάβουν έρωτες, παρελθόν και παρασκήνια και τα πρόσωπα των ηθοποιών γίνονται τόσο αναγνωρίσιμα που αρχίζει το κρυφτό. Ανέτοιμοι να διαχειριστούν αυτό που συνέβαινε οι 6 ηθοποιοί έρχονται πιο κοντά και γίνονται κολλητοί και στη ζωή.

Τσάντλερ Μπινγκ

Οι καλύτερες ατάκες του σίριαλ γράφτηκαν για τον Μάθιου. Τις «κέντησε» με τις εκφράσεις του και το ασταμάτητο χορευτικό του σώματός του και δημιούργησε ένα χαρακτήρα που απλά ήθελες να έχεις φίλο!Ο ταλαντούχος ηθοποιός στην πραγματική ζωή πάλευε με το αλκοόλ. Οι υπόλοιποι 5 το γνώριζαν, ο κόσμος όχι. Σε μία σεζόν είναι τόσο αδύνατος που νομίζεις ότι θα πέσει στο σαλόνι του Central Perk σαν… σπασμένο κλαράκι.Ο Τσάντλερ Mπινγκ δεν τα πήγαινε καλά με τις γυναίκες και κανείς δεν ξέρει τι δουλειά έκανε ακριβώς. Ο έρωτας του με τη Μόνικα έγραψε ιστορία και, όπως γίνεται καμιά φορά και στη ζωή, οι δύο κολλητοί ερωτεύτηκαν και παντρεύτηκαν κάνοντας χαρούμενη όλη την υφήλιο που παρακολουθούσε το ρομάντζο των Μόντλερ.Μετακόμισε «εικονικά» στην Υεμένη για να αποφύγει την Τζάνις (oh-my-God), μετακόμισε καταλάθος σε άλλη πολιτεία γιατί τον πήρε ο ύπνος σε ένα μίτινγκ, βρέθηκε δεμένος με χειροπέδες σε γραφείο, του λείπει κομμάτι από το μικρό του δακτυλάκι στο πόδι (ενώ στην πραγματική ζωή αυτό συμβαίνει στο χέρι του)... ΤΟΝ ΑΓΑΠΩ, ΤΟΝ ΑΓΑΠΩ, ΤΟΝ ΑΓΑΠΩ!

Καλύτερό του επεισόδιο: Αυτό που παίζουν «εικονικό» τηλεπαιχνίδι (Μπαμπούζλ) με τον Ρος για να βοηθήσουν τον Τζόι να μάθει τα λόγια του.

Μόνικα Γκέλερ

Αρχικά ο ρόλος αυτός ήταν να δοθεί στην Τζένιφερ Άνιστον. Η μανιακή με την καθαριότητα σεφ και αδελφή του Ρος, έψαχνε τον ιδανικό σύντροφο από την πρώτη κιόλας σεζόν και τον βρήκε στο απέναντι διαμέρισμα, στο πρόσωπο του Τσάντλερ στη σεζόν Νο4 (not bad, άλλοι θέλουν μία 10ετία). Σε ένα επεισόδιο γνωρίζει τον David Arquette, που έκανε guest, τον παντρεύεται στην πραγματική ζωή και κάνουν μία κόρη (νονά της οποίας έγινε η Τζένιφερ Άνιστον). Η Μόνικα ήταν υπέρβαρη όταν ήταν παιδάκι, έχει χιούμορ, είναι control freak και έχει θέματα με τη μαμά της. Ξεπέρασε ένα πολύ μεγάλο έρωτα πριν αφεθεί στον καλύτερό της φίλο και ένα τραγικό κούρεμα από την Φοίβη που έμεινε στην ιστορία.

Καλύτερό της επεισόδιο: Αυτό με το «καλό» σερβίτσιο.

Ρος Γκέλερ

(O 2ος αγαπημένος μου...)

Ο αδελφός της Μόνικα και φίλος από το σχολείο με τον Τσάντλερ, αγαπά τους δεινοσαύρους τόσο πολύ που το κάνει επάγγελμα. Κάνει έναν αποτυχημένο γάμο (η γυναίκα του προτίμησε τελικά το αντίθετο φύλλο) αφού του ανακοίνωσε ότι περιμένει το παιδί του και εκεί ξεκινά η κατρακύλα. Ο Ρος κάνει προτάσεις γάμου όσο συχνά αναπνέει και χωρίζει με την ίδια συχνότητα. Είναι τρελά ερωτευμένος με τη Ρέιτσελ από το Λύκειο και οι δυο τους χωρίζουν και τα φτιάχνουν στη σειρά αμέτρητες φορές μέχρι να καταλήξουν μαζί στο τελευταίο επεισόδιο (έξαλλα χειροκροτήματα).Ο Ρος είχε το δικό του τρόπο να μιλά και να εκφράζεται. Ένα του βλέμμα αρκεί να σου προκαλέσει σπαστικό γέλιο.Έχει περάσει τα πάνδεινα σε 10 σεζόν, πολύ κακά date, ακόμα χειρότερα self tan και τραγικά σκηνικά την ώρα του γάμου του που αντί για το όνομα της νύφης (Έμιλυ) είπε: I take the.. Rachel. ΟΥΠΣ!

Καλύτερό του επεισόδιο: Αυτό που είναι «καλά», με το γεγονός ότι ο Τζόι βγαίνει με τη Ρέιτσελ!

Φοίβη Μπουφέ

Η Λίζα Κούντροου δημιουργεί την περσόνα που έκλεψε την καρδιά του κοινού σχεδόν αμέσως. Η ιδιότροπη και αλλόκοτη φίλη της παρέας έχει κάτι τόσο γλυκό μέσα στην αφέλειά της που θες να την πάρεις αγκαλιά ό,τι και αν κάνει. Και εκεί που είναι στην κοσμάρα της, λέει την απόλυτη ατάκα. Η Φοίβη ήταν μασέρ και είχε μία δίδυμη αδελφή. Η Φοίβη γέννησε τα παιδιά του αδελφού της, βρήκε την πραγματική της μητέρα τυχαία ψάχνοντας τον πατέρα της, εντόπισε τον έρωτα της ζωής της πηγαίνοντας σε blind date που έστησε ο Τζόι, δημιουργεί δικές της λέξεις όταν δεν ξέρει τι να πει (υπάρχει πρόβλημα στο αριστερό φελάντζι) και κάθε φορά που πάει στον οδοντίατρο κάποιος πεθαίνει. Η Φοίβη ντύνεται περίεργα, τραγουδάει τραγικά υπέροχα και παντρεύτηκε στο δρόμο με 50 πόντους χιόνι. Γιατί μπορεί!

Καλύτερό της επεισόδιο: Το πάρτι επετείου των γονιών του Ρος και της Μόνικα όπου τη συνοδεύει ο Άλεκ Μπόλντουιν.

Τζόι Τριμπιάνι

O Ματ λε Μπλαν είναι ο ηθοποιός που «έπαιζε» τον ηθοποιό.Ο Τζόι είναι ο «και καλά χαζός» της παρέας. Αυτός που πιάνει τις ατάκες τελευταίος και αυτός που πρέπει να σκεφτεί περισσότερο από όλους τους άλλους. Είναι όμως αυτός με τις περισσότερες κατακτήσεις. Ανοίγει τα σουτιέν με ένα βλέμμα του, καμία δεν του αντιστέκεται και παρόλα αυτά το τέλος της σειράς τον βρίσκει αδέσμευτο. Ο Τζόι προσπαθεί να μπει στο χώρο του θεάματος (και τα καταφέρνει), είναι συγκάτοικος του Τσάντλερ, ερωτεύεται τη Ρέιτσελ και δεν μοιράζεται το φαγητό του με κανέναν! Ο Τζόι αγαπά τα meatball sandwiches όσο τίποτα, κάνει ό,τι δουλειά μπορείς να φανταστείς μέχρι να ορθοποδήσει και «γεννά» την ατάκα που θα θυμόμαστε για πάντα: How you doing?

Καλύτερό του επεισόδιο: εκείνο που κανείς δεν είναι έτοιμος...

Ρέιτσελ Γκριν

«Μπαίνει» στο σίριαλ μούσκεμα φορώντας ένα νυφικό. Η Τζένιφερ Άνιστον ενσαρκώνει την καλομαθημένη κόρη πλούσιου γιατρού, που παρατά τον μελλοντικό της σύζυγο στης εκκλησιάς την πόρτα και το σκάει από τη ζωή που δεν ήθελε να ζήσει! Μετακομίζει με τη φίλη της από το σχολείο (Μόνικα) και πιάνει για πρώτη φορά στη ζωή της δουλειά στο Central Perk. Η Ρέιτσελ αγάπησε τον Ρος, τον χώρισε, τον παντρεύτηκε λιώμα στο Λας Βέγκας, έμεινε έγκυος μαζί του (ενώ δεν ήταν μαζί) και στο τέλος έφερε τούμπα τη ζωή της για να είναι μαζί του (ωωωωωω). Τα μαλλιά της Άνιστον έγραψαν ιστορία. Δεν υπάρχει χτένισμά της που δεν αντιγράψαμε! Απασχολεί τα media όσο κανένα άλλο «φιλαράκι» και το μεταμορφωμένο σώμα της μετά τη σεζόν Νο6 φωτογραφίζεται παντού.Στην πραγματική ζωή στις τελευταίες σεζόν η Άνιστον γνωρίζει τον Brad Pitt και τον παντρεύεται. Κάνει τη μεγαλύτερη καριέρα από όλη την παρέα μετά το τέλος της σειράς με ταινίες που δεν πάνε άσχημα στα box office (αλλά δεν γίνεται και κακός χαμός)...

Καλύτερό της επεισόδιο: Αυτό με τα δύο -ταυτόχρονα- πάρτι γενεθλίων της.

10 χρόνια φιλαράκια

Αγαπήσαμε τη σειρά, τους σεναριογράφους, τους ηθοποιούς, τους χαρακτήρες που ενσαρκώσανε, τους guests που περάσανε, το Central Perk, το μοβ διαμέρισμα... Και μισήσαμε όλους όσοι είπαν «όχι» σε ένα reunion που περιμένουμε τόσα χρόνια!

🎶 I΄ll be there for you
Cause you there for me tooooo...🎶