Διατροφικές συνήθειες στο... γραφείο

Μίκα Χατζηδάκη
Διατροφικές συνήθειες στο... γραφείο

Τρεις συντάκτριες μοιράζονται το σωστό το σνακ, το τίμιο

Γράφει η Σοφία Μαυραντζά

Οι ώρες στο γραφείο -μεταξύ μας- είναι πολλές. Ξεκάθαρα. Όμως περνάμε ωραία και αυτό βγαίνει προς τα έξω. Ελπίζουμε. Τέσσερα κορίτσια σε ένα γραφείο αρκετών τετραγωνικών, γράφουν αδιάλειπτα υπό το φως της ημέρας –ενίοτε και της νύχτας. Έχουμε θέα στην Εθνική Οδό (τι καλύτερο;) και αυτές οι συνθήκες μας έχουν κάνει κάτι παραπάνω από συνεργάτες. Μας έχουν κάνει φίλες. Και οι φίλες μοιράζονται τα πάντα. Και κυρίως αναφέρομαι σε ό,τι καταναλώνεται εντός των τετραγωνικών του γραφείου.

Έτσι πήραμε όλες μαζί μία μηχανή του καφέ, μία τοστιέρα και μία φορά την εβδομάδα μία από τις τέσσερις πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ για να προμηθεύεται τα αναλώσιμα. Κάψουλες καφέ, τυρί για sandwich ή τοστ, κριτσίνια, ρυζογκοφρέτες και φρούτα. Αυτά έχει η λίστα μας. Και κάπως έτσι δεν πεινάμε ποτέ. Μέχρι να εφαρμόσουμε το εξής παραπάνω ΠΑΝΕΞΥΠΝΟ σχέδιό (μου), κάποιες από εμάς (ονόματα δεν λέμε Μίκα) παράγγελναν φαγητό από έξω, κάποιες έκαναν επιδρομές στα ξένα γραφεία (εντάξει, το ομολογώ!) ενώ οι υπόλοιπες λυσσάγανε της πείνας μέσα στη διάρκεια της ημέρας, περιμένοντας πότε επιτέλους θα φτάσουν σπίτι τους για να σταματήσει το στομάχι τους να διαμαρτύρεται (Ειρήνη).

Το «σαβούριασμα» στο γραφείο είναι ό,τι χειρότερο μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου και ειδικά τώρα που είναι Καλοκαίρι, είναι η ευκαιρία σου να κάνεις μια μικρή αλλαγή στις διατροφικές σου συνήθειες που θα κάνει μεγάλη διαφορά στη ζωή σου, όσες ώρες βρίσκεσαι μπροστά από έναν υπολογιστή.

Κανόνας πρώτος: Φαγητό κατά παραγγελία κομμένο. Δημοκρατικά.

Κανόνας δεύτερος: Ακολουθείς μία από τις τρεις παρακάτω πρακτικές και ανακαλύπτεις τον τρόπο τον σωστό, τον τίμιο, για να μην πεινάσεις ποτέ στη δουλειά.

Η Μίκατρώει ροδάκινα με τυρί #what?

Αντιπαρέρχομαι τις βαριές παραπάνω κατηγορίες για παραγγελίες και ντελίβερι (θέλετε να πεθάνω από την πείνα Σοφία; Τι θέλετε;;) και προχωρώ...

Εντάξει το Χειμώνα έφαγα το… κάτιτις παραπάνω και τώρα τρέχω και δεν φτάνω να ισορροπήσω την κατάσταση! Ταπεράκια με φρουτάκια έχουν κάνει την εμφάνισή τους (τα οποία κρατώ με περηφάνια) γιατί δεν μπορώ να μην φάω κάτι στο γραφείο. Δεν γίνεται!Αλλά επειδή το φρουτάκι τι να σου κάνει, φρούτο είναι, τρώω μαζί και λίγο τυράκι.

Ναι, πάει το ροδάκινο με το τυρί, μην με κοιτάτε έτσι! Τον συνδυασμό μού τον σύστησε μία φίλη στην Πάρο και από τότε τον αγαπώ! Το δεκατιανό μου, λοιπόν, από τη μέρα που επέστραψα στην υγιεινή (και ισορροπημένη) διατροφή (ναι, και για να μπει το μαγιό) είναι ροδάνικα με τυρί FINA! Το νόστιμο κίτρινο τυρί με τα ελάχιστα λιπαρά, μόνο 10%, έρχεται και αγκαλιάζει την μπουκίτσα μου και όχι μόνο χορταίνω, αλλά ευχαριστιέμαι και όσο τίποτα το γεύμα μου (εντάξει τρώω και 2-3 φετούλες FINA σκέτες, το ομολογώ).Ο συνδυασμός αυτός είναι ιδανικός και για βραδινό, αν αναζητάτε κάτι light! Μία δροσερή επιλογή που θα αγαπήσετε κι εσείς!

Επίσης κάτι που κάνω καθημερινά είναι 30 λεπτά περπάτημα. Ακόμα και αν δεν κάνεις καμία άλλου είδους γυμναστική, το περπάτημα είναι μαγικό! Σε αποφορτίζεσαι πλήρως από οτιδήποτε έχει συμβεί μέσα στην ημέρα, σε βοηθάει να σκεφτείς, σε γυμνάζει χωρίς να κουράζει το σώμα σου και πίστεψέ με... 30 λεπτά είναι αρκετά για ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής! Μαντέψτε τι τρώω για απογευματινό, μετά το περπάτημα... Ροδάκινα και FINA!

Ειρήνη,ξέρουμε: ΔΕΝ ΣΤΕΡΕΙΣΑΙ ΤΙΠΟΤΑ!

Δεν στερούμαι τίποτα και το έχω γράψει πολλές φορές, παρά το γεγονός ότι τα κορίτσια στο γραφείο δεν με πιστεύουν (ή τουλάχιστον δεν με πίστευαν μέχρι πρόσφατα). Όχι, δεν λιμοκτονώ, απλά προσέχω τη διατροφή μου και θέλω να τρώω υγιεινά. Πάντα και παντού και το απολαμβάνω (ακόμη και στο γραφείο).

Αξίζει, ωστόσο, να παραδεχθώ ότι το σχέδιο της Σοφίας έκανε τα πράγματα στη δουλειά λίγο καλύτερα, γιατί η αλήθεια είναι ότι στο παρελθόν υπήρξαν στιγμές που πεινούσα πολύ, αλλά δεν είχα κάποιο healthy σνακ στη διάθεσή μου και έτσι περίμενα να γυρίσω το βράδυ στο σπίτι για να φάω τα… δικά μου.

Τι τρώω τώρα στο γραφείο; Τρεις είναι οι αγαπημένες μου επιλογές και τις παραθέτω για να τις ακολουθήσεις κι εσύ, αν με «νιώθεις»:
- Το αγαπημένο μου σνακ είναι μια φέτα τυρί FINA και κριτσίνια ολικής (ε, ναι θέλω γεύση αλλά και λίγα λιπαρά). Πολλές φορές κόβω και μερικά τοματίνια για να πάρω και τις βιταμίνες μου.
- Η δεύτερη λατρεμένη επιλογή είναι οι ρυζογκοφρέτες με τυρί FINA. Εναλλακτικά, τις απολαμβάνω με αβοκάντο που είναι θρεπτικό και με κρατάει χορτάτη.
- Φυσικά, δεν ξεχνώ να πάρω τα φρουτάκια μου. Άλλωστε τώρα το Καλοκαίρι οι επιλογές είναι πολλές. Ετοιμάζω, λοιπόν, από το σπίτι μια φρουτοσαλάτα και την κρατώ δροσερή στο ψυγείο του γραφείου.

Ουσιαστικά, κατά τη διάρκεια της ημέρας, τρώω αρκετά αλλά φροντίζω να καταναλώνω μικρές ποσότητες και κυρίως τροφές με χαμηλά λιπαρά που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες. Αυτό είναι το «μυστικό» Μίκα και Σοφία. Αργήσατε λίγο, αλλά επιτέλους το καταλάβατε. Και για να μην ξεχνιόμαστε, αυτό το πρόγραμμα ισχύει και τον Χειμώνα. Εκεί θέλω να σας δω!

Και... Πάνταυπάρχει κάποιος που δεν τρώει κρέας.

Και αυτή είμαι εγώ. Ναι, παιδιά, για ακόμη μία φορά: Είμαι pescetarian. Ναι, το ξέρω ότι είναι η 1.652η φορά που σας το λέω, όμως θα σας το υπενθυμίζω με κάθε ευκαιρία, προκειμένου να σας πείσω για τον υγιεινό τρόπο ζωής που έχω επιλέξει.Και δεν θα σταθώ, όπως άλλες φορές, στην ουσία της επιλογής αποχής από το κρέας, αλλά στη μαγεία που ζω στην καθημερινότητά μου, αφότου το εγκατέλειψα. Γιατί, ναι, πλέον μπορώ και ανακαλύπτω γεύσεις που μέχρι πρότινος δεν τους έδινα καμία σημασία. Και γιατί ναι, είχα μάθει να μαγειρεύω γρήγορα και εύκολα πιάτα ή να παραγγέλνω μία από τα «συνηθισμένα».

Στο διά ταύτα, ειλικρινά, πιστεύω ότι πλέον έχω άλλη αίσθηση της γεύσης.Ωστόσο, μέχρι να βρω τους ρυθμούς μου, το βασικό μου πρόβλημα ήταν το τι θα τρώω στο γραφείο. Το πρόβλημα λύθηκε όταν πήγε για πρώτη φορά στο σούπερ μάρκετ η Κατερίνα. Την επόμενη μέρα εκτός από όσα είχαν ζητήσει τα κορίτσια, η σακούλα της έκρυβε μία έκπληξη για εμένα. Τυρί σε φέτες για sandwich ή τοστ. «Θα τρως sandwich με διπλό τυρί» είπε (δημοκρατικά πάντα). Και, ναι. Τρώω κάθε μέρα γύρω στις 10 το πρωί ένα sandwich με διπλό τυρί Fina και νιώθω ότι έχω ανακαλύψει ξανά τον κόσμο. Θα μου πεις, καλά τι πιο απλό; Θα σου πω, γιατί δεν το κάνεις κι εσύ τότε;

Το FINA παράγεται από αγελαδινό αποβουτυρωμένο γάλα αγελάδος και έχει μόνο 10% λιπαρά. Περιέχει 68 θερμίδες ανά φέτα 30 γρ., ενώ είναι πηγή ασβεστίου, φωσφόρου και βιταμίνης Β12, απαραίτητων στοιχείων για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού και τη διατήρηση ενός γερού σκελετού. Επιπλέον, έχει όλη τη γεύση ενός κίτρινου τυριού, αφού αφήνεται να ωριμάσει για τουλάχιστον 4 μήνες.

Και κάπως έτσι, ένα sandwich (με διπλό τυρί FINA) την ημέρα τη Σοφία (και την γκρίνια της) κάνουν πέρα!