Υπάρχει μία άλλη Μύκονος και τη θέλουμε!

Μίκα Χατζηδάκη
Υπάρχει μία άλλη Μύκονος και τη θέλουμε!

Δες το νησί αλλιώς!

Γράφει η Μίκα Χατζηδάκη

Είναι ένα από τα πιο όμορφα νησιά των Κυκλάδων, ένα πραγματικό διαμάντι, που έχει πάρει, καθόλου τυχαία, τον τίτλο του απόλυτου προορισμού Ελλήνων και ξένων τουριστών. Ναι οκ, το ξέρω, η Μύκονος είναι προορισμός για τους αστέρες του Hollywood και της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας. Είναι για τους ανθρώπους της τηλεόρασης και για τραγουδιστές, είναι για jet setters και ιδιοκτήτες ελικοπτέρων και σκαφών... αλλά όχι µόνο! Όπως και σε κάθε νησί έτσι και στη Μύκονο μπορείς ωραιότατα να πας ακόμα και Δεκαπενταύγουστο και να µη δεις άνθρωπο, να είσαι εντελώς μόνη σου με την παρέα σου και να απολαύσεις το πανέμορφο σκηνικό του νησιού, χωρίς να ποδοπατηθείς στα Ματογιάννια. Ναι, γίνεται!

Ήρεμες παραλίες, υπάρχουν;

Να πας στην Ελιά, να πας στη Φτελιά, να πας στην Παράγκα και στο Καλό Λιβάδι αλλά αν θες η διπλανή πετσέτα να είναι σε αρκετά μεγαλύτερη απόσταση από τη δική σου και γύρω σου να ακούς μόνο το κύμα τότε οι επιλογές είναι διαφορετικές:

Κάπαρη. Βρίσκεται νοτιοδυτικά του νησιού, έχει υπέροχα καταγάλανα νερά και απλώνεται σε έναν μικρό κόλπο με υπέροχη θέα στη Δήλο (να μείνεις μέχρι αργά γιατί έχει απίστευτο ηλιοβασίλεμα). Η παραλία αυτή παρέμεινε για καιρό ένα μυστικό των μόνιμων κατοίκων, αλλά δεν άργησε να γίνει γνωστή και στους τουρίστες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι απόμερη! Προμηθευτείτε ό,τι χρειάζεστε καθώς είναι ανοργάνωτη και απολαύστε την ηρεμία και την γαλήνη του τοπίου!

Λούλος: Εκεί που πάτε προς καλό λιβάδι κάντε ένα χιλιόμετρο παραπάνω και επισκεφθείτε τον Λούλο! Μια μικρή παραλία με λευκό βότσαλο και γαλαζοπράσινα νερά που θα λατρέψετε!

Φώκος. Βρίσκεται στο βόρειο μέρος του νησιού και είναι ιδανικό μέρος για χαλάρωση (αν δεν φυσάει)… Θα χρειαστεί να διανύσεις λίγα χιλιόμετρα χωματόδρομου για να φτάσεις ως το Φωκό αλλά αξίζει! Χρυσή άμμος, βότσαλα και κρυστάλινα νερά θα είναι η επιβράβευσή σου! Στην παραλία υπάρχει ταβερνάκι για νερό, ωραίο φαγητό και οτιδήποτε άλλο χρειαστείς!

Του νησιού απέναντι...

Δήλος: Το νησί που δεν βλέπουμε ποτέ όταν πάμε στη Μύκονο. Το μεγαλύτερο λάθος όλων! Μία επίσκεψη θα σε πείσει! Τα καραβάκια αναχωρούν κάθε πρωί και απόγευμα. Γνώμη μου είναι να πάτε απόγευμα και να απολαύσετε και το ηλιοβασίλεμα (plus δεν «βράζει» ο τόπος). Η Δήλος είναι το νησί του Απόλλωνα (θεού του Φωτός) και θεωρείται μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς! Ξεχωρίζουν μοναδικά διατηρητέα ψηφιδωτά και τοιχογραφίες, αλλά και ευρήματα από τους μεγαλύτερους οικισμούς της ελληνορωμαϊκής αρχαιότητας. Μπορείτε να επισκεφτείτε το αρχαιολογικό μουσείο, το θέατρο, τον ναό της Ίσιδος και να «ρουφήξετε» τη μοναδική ενέργεια του πιο όμορφου γείτονα της Μυκόνου!

Μια φωτοβολίδα, μες τη νύχτα σκάει...

Φάρος Αρμενιστής: Ο θρυλικός αυτός φάρος στέκεται στην άκρη της περιοχής Φανάρι. Μπορείς να πας και με αυτοκίνητο, αλλά μπορείς να φτάσεις και με τα πόδια, ακολουθώντας τον χωματόδρομο από τον παραλιακό δρόμο του Τούρλου προς τον Άγιο Στέφανο για το Φανάρι (υπέροχη βόλτα, αν δεν έχει 9 μποφόρ). Η καλύτερη ώρα επίσκεψης είναι λίγο πριν τη δύση, η θέα είναι μαγευτική και το ηλιοβασίλεμα συγκλονιστικό! Αρμενίζοντας στην απόλυτη ησυχία του τοπίου και κοιτώντας το απέραντο γαλάζιο, ίσως φτάσει στα αυτιά σου ένα τραγούδι...

Έχει το νερό κάτιμαγικό...

Υπάρχει μία παράδοση, ένας μύθος, σύμφωνα με τον οποίο όποιος πει νερό από τα πηγάδια που βρίσκονται στο κέντρο του χωριού, δεν θα φύγει ποτέ από το νησί της Μυκόνου.

Αν τολμάς, δοκίμασέ το!

Ώρα για βόλτα... σε Μουσείο

Μία απογευματινή βόλτα στη Χώρα μπορεί να γίνει διαφορετική με την επίσκεψή σας σε ένα από τα πολλά μουσεία που διαθέτει το νησί.

Λαογραφικό Μουσείο Μυκόνου: Βρίσκεται στη θέση Κάστρο και στεγάζεται σε ένα παλιό διώροφο σπίτι. Έξι αίθουσες φιλοξενούν συλλογές επίπλων, βυζαντινών εικόνων, κεραμικών και διακοσμητικών.

Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου: Το κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυκόνου χτίστηκε το 1900-02 σε δεσπόζουσα θέση στο λιμάνι. Διαθέτει πλούσια συλλογή αγγείων που είναι ιδιαίτερα αντιπροσωπευτική για την κυκλαδική κεραμική από την γεωμετρική εποχή έως στον 6ο π.Χ. αι.Εκτίθενται επίσης θαυμάσια μελανόμορφα και ερυθρόμορφα κεραμικά και άλλα ευρήματα, ταφικά ελληνιστικά ανάγλυφα κ.ά. γλυπτά.

Το Σπίτι της Λένας: Το «Σπίτι της Λένας», βρίσκεται στη χώρα, στα Τρία Πηγάδια, δίπλα από το Ναυτικό Μουσείο και είναι ένα αντιπροσωπευτικό ισόγειο σπίτι του περασμένου αιώνα.

Μύκονος – Βενετία 1-0

Η γραφική αυτή γειτονιά με τα πολύχρωμα μπαλκόνια «κρέμεται» κυριολεκτικά πάνω από τη θάλασσα. Εδώ θα απολαύσεις σίγουρα ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα της Ελλάδας. Η μικρή «Βενετία», άρχισε να χτίζεται στα μέσα του 18ου αι. και μετατράπηκε στη γειτονιά πλουσίων εμπόρων και καπετάνιων. Η συνοικία θυμίζει την Βενετία της Ιταλίας, αλλά κερδίζει στα σημεία με το ηλιοβασιλεμά της και τη μοναδική της θέα, όπου μπορείς να απολαύσεις το γεύμα ή το ποτό σου.

Αγαπάμε την Μύκονο, αγαπάμε την ενέργειά της και την ομορφιά της! Όπως και αν την δείτε και την περπατήσετε, ένα είναι σίγουρο: Πως θα επιστρέψετε σύντομα κοντά της!