5 πράγματα που αξίζει να κάνεις στη Νέα Υόρκη

Κατερίνα Ηλιάκη
5 πράγματα που αξίζει να κάνεις στη Νέα Υόρκη

Ένας σύντομος οδηγός για πρωτάρες

Κάθε γειτονιά έχει το δικό της χαρακτήρα, ενώ το σκηνικό σου φέρνει στο μυαλό κινηματογραφικές σκηνές από αγαπημένες σου ταινίες. Περπατώντας στους δρόμους της Νέας Υόρκης, νιώθεις πως ταξιδεύεις σε ολόκληρο τον κόσμο και ανακαλύπτεις διαφορετικές κουλτούρες. Οι προτάσεις που σου προσφέρει είναι αμέτρητες, ενώ διαρκώς θα ανακαλύπτεις κάτι νέο. Συγκεντρώσαμε όλα όσα μας έκαναν εντύπωση στην πρώτη μας επίσκεψη στο Big Apple, για να πάρεις μία ιδέα πριν οργανώσεις το δικό σου ταξίδι!

Από την πολυσύχναστη Times Square και την 5th Avenue στις στυλάτες βιτρίνες του Soho και της Nolita…

Για κάποιους είναι το πιο τουριστικό σημείο και για άλλους η καρδιά της Νέας Υόρκης! Όπως και να έχει αν βρεθείς στη Νέα Υόρκη δεν γίνεται να μην επισκεφτείς την Times Square, για να βιώσεις τη μοναδική ατμόσφαιρα που τη χαρακτηρίζει. Γεμάτη πολύχρωμες ταμπέλες, κόσμο με selfie sticks, εμβληματικά καταστήματα, αφίσες με παραστάσεις του Μπρόντγουεϊ είναι το πιο δημοφιλές σημείο που είναι πάντα γεμάτο κόσμο!

Από εκεί ξεκινάει και η πιο διάσημη λεωφόρος με τις εντυπωσιακές βιτρίνες και αμέτρητα μαγαζιά. Η 5th Avenue δεν τελειώνει ποτέ: Συγκεντρώνει από ρούχα διάσημων σχεδιαστών μέχρι mainstream μαγαζιά και δεν υπάρχει περίπτωση να μη βρεις αυτό που ψάχνεις! Παράλληλα, η Broadway Avenue είναι ένας ακόμη δρόμος που φιλοξενεί μερικά από τα πιο δημοφιλή καταστήματα.

Αν θέλεις πιο ψαγμένα μαγαζάκια κατευθύνσου στη Nolita, τη γειτονιά με τις στυλάτες βιτρίνες που προσφέρεται για window shopping, μίας και οι περισσότερες από αυτές είναι πολύ ακριβές. Το κοντινό Soho είναι γεμάτο ακριβές μπουτίκ, που συγκεντρώνουν όλες τις νέες τάσεις τις μόδας, ενώ ανάμεσα στο κομψό πλήθος μπορεί να συναντήσεις μοντέλα και διάσημους.

Η υπαίθρια αγορά του Williamsburg

Τα πιο «ψαγμένα» vintage κομμάτια βρίσκονται στο Williamsburg! Θεωρείται η πιο hip γειτονιά της Νέας Υόρκης με second hand shops με τα πιο ιδιαίτερα μεταχειρισμένα ρούχα και αξεσουάρ, αλλά και την υπαίθρια αγορά που διοργανώνεται κάθε Κυριακή. Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η αγαπημένη περιοχή της Alexa Chung, αλλά και όσων λατρεύουν τη μόδα, το φαγητό, το ποτό και τη μουσική.

Πέρα από τους vintage θησαυρούς που θα ανακαλύψεις εκεί, το flea market είναι το ιδανικό μέρος για να δοκιμάσεις πιάτα από όλες τις κουζίνες του κόσμου. Μικροί πάγκοι ο ένας δίπλα στον άλλον προσφέρουν από πολύχρωμα popsicles και χυμούς καρπούζι μέχρι bagels και doughnuts. Παράλληλα, θα βρεις άπειρα organic προϊόντα, vegan και vegetarian πιάτα, καθώς και πολλές ακόμη γευστικές επιλογές.

Μουσεία Μοντέρνας Τέχνης που αξίζει να επισκεφτείς

Τα μουσεία της Νέας Υόρκης ζουν στο σήμερα! Στο Moma και στο Guggenheim, θα ανακαλύψεις μερικά από τα σημαντικότερα έργα των μεγαλύτερων καλλιτεχνών, όπως του Pablo Picasso, του Monet, της Frida Kalo, του Marcel Duchamp, του Andy Warhole και του Roy Lichtenstein.

Οι αίθουσές τους είναι ασφυκτικά γεμάτες κόσμο, ειδικότερα τις ημέρες που έχουν είσοδο με ελεύθερη συνεισφορά. Παρόλα αυτά, είναι πολύ καλά οργανωμένά και μετά την επίσκεψή σου θα ξεκαθαρίσεις απορίες σχετικά με τη μοντέρνα και τη μεταμοντέρνα τέχνη. Τα shop τους είναι ο,τι καλύτερο για να πάρεις δώρα και αναμνηστικά για τους φίλους σου ή… τον εαυτό σου!

Οι γκαλερί στο Chelsea προσφέρονται αν θέλεις να οργανώσεις το δικό σου gallery walk! Όταν τελειώσεις, κάνε μία στάση στο φημισμένο Chelsea Market και περπάτα στο High Line, το ιδιαίτερο πάρκο που δημιουργήθηκε στη λωρίδα μιας υπερυψωμένης παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής για να δεις μία διαφορετική όψη των ιστορικών κτιρίων του Μανχάταν. Αρκετά κοντά, βρίσκεται και ένα από τα σημαντικότερα μουσεία μεταμοντέρνας τέχνης, το Whitney, στο οποίο θα βρεις πίνακες του Jean-Michel Basquiat και του Keith Haring.

Little Italy και Chinatown: Δύο ετερόκλητες γειτονιές που αξίζει να επισκεφτείς

Η Little Italy είναι μία από τις πιο τουριστικές γειτονιές της Νέας Υόρκης. Μικροσκοπική και απόλυτα γραφική, γεμίζει με κόσμο που κάθεται στα τραπεζάκια με τα καρό τραπεζομάντηλα πάνω στα πεζοδρόμια και απολαμβάνει μακαρόνια και πίτσες… Τεράστιες ταμπέλες με πλαστικά κανόλι, αγάλματα σε εισόδους εστιατορίων και «κράχτες» έξω από τα μαγαζάκια δημιουργούν μία ευχάριστη κιτς ατμόσφαιρα που χαρακτηρίζει την περιοχή και την καθιστά μοναδική…

Από εκεί μπορείς σε λίγα λεπτά να βρεθείς στη γειτονική Chinatown για να δοκιμάσεις από noodles και sushi μέχρι spongecakes και παγωτό! Η ατμόσφαιρα μοιάζει πιο αυθεντική και θορυβώδης με επιβλητικούς Βουδιστικούς ναούς, μικροσκοπικά noodle shops, υπαίθριες ψαραγορές και πολύχρωμα μαγαζάκια γεμάτα περίεργα αντικείμενα που κατακλύζουν τους πολύβουους δρόμους της.

Απόλαυσε τη θέα από ουρανοξίστες, ferry boat και γέφυρες!

Η συναρπαστική θέα που αλλάζει όψεις κάθε στιγμή της ημέρας είναι αυτό που μάλλον καθιστά την πόλη τόσο γοητευτική. Μπορείς να την απολαύσεις από ψηλά στο Empire State Building και στο GE Building (Top of the Rock) στο Rockfeller Center, που είναι μερικά τα πιο δημοφιλή κτήρια! Παρόλα αυτά, οι ταράτσες πολυτελών ξενοδοχείων είναι ιδανικές αν θέλεις να πιείς το ποτό σου με θέα, χωρίς να ξοδέψεις μία περιουσία.

Αν προτιμάς μία πιο ρομαντική εκδοχή της πόλης, τότε δοκίμασε να ταξιδέψεις με το καραβάκι που σε μεταφέρει από το Μπρούκλιν στο Μανχάταν. Η ώρα του ηλιοβασιλέματος είναι ιδανική για φωτογραφίες!

Τέλος, μην ξεχνάς τις διάσημες γέφυρες που συνδέουν το Μανχάταν με τις υπόλοιπες περιοχές και διαθέτουν πεζοδρόμους και ειδικές λωρίδες για ποδήλατα. Μπορείς να νοικιάσεις ένα από τα δημόσια ποδήλατα που βρίσκονται σε κάθε γωνιά της πόλης, για να τις διανύσεις απολαμβάνοντας τον εκπληκτικό ορίζοντα που απλώνεται μπροστά σου ή να τις περπατήσεις και να βγάλεις με την ησυχία σου τις φωτογραφίες σου.
Το σίγουρο είναι ότι καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψεις τη Νέα Υόρκη είναι να διασχίσεις τους δρόμους της!