Τι μπορείς να κάνεις με μία σανίδα του surf;

Κατερίνα Ηλιάκη
Τι μπορείς να κάνεις με μία σανίδα του surf;

Συγκεντρώσαμε τα πιο fun σπορ που μπορείς να δοκιμάσεις φέτος το Καλοκαίρι

Καλό το tanning και το «άραγμα» στην ξαπλώστρα, αλλά μήπως χρειάζεσαι λίγη δράση; Στις παραλίες της Αττικής αλλά και στα νησιά του Αιγαίου μπορείς να δοκιμάσεις μερικά από τα πιο συναρπαστικά καλοκαιρινά σπορ, που θα ανεβάσουν την αδρεναλίνη σου και θα σου χαρίσουν το beach body που ονειρεύεσαι. Το μόνο που θα χρειαστείς είναι μια σανίδα. Είσαι έτοιμη να μεταμορφωθείς σε ένα κουλ surfer girl με ηλιοκαμένη επιδερμίδα και φυσικές ανταύγειες στα μαλλιά;

Το surf δεν είναι μόνο ένα άθλημα, είναι τρόπος ζωής

Η χαλαρή του φιλοσοφία ταιριάζει απόλυτα στο ελληνικό Καλοκαίρι, που είναι συνυφασμένο με στιγμές χαλαρότητας και ξεγνοιασιάς. Οι σέρφερ έχουν τους δικούς τους ρυθμούς και ζουν στον δικό τους «μικρόκοσμο» απολαμβάνοντας κάθε στιγμή στην άμμο. Η αγάπη και ο σεβασμός για τη θάλασσα και τη φύση είναι οι βασικές τους αρχές. Εκτιμούν τα απλά πράγματα στη ζωή, και περνούν ώρες ολόκληρες στην ακτή, περιμένοντας το «μεγάλο κύμα». Όσο αναμένουν όμως, απολαμβάνουν τη ζωή στην παραλία: Παίζουν μουσική, παιχνίδια, κάνουν διαλογισμό και στήνουν τα δικά τους αυτοσχέδια πάρτι…

Μπορείς να κάνεις surf στην Ελλάδα; Σίγουρα δεν είμαστε Χαβάη, αλλά αντίθετα με όσα πιστεύεις στη χώρα μας υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για να δοκιμάσεις το εν λόγω άθλημα. Αν επιλέξεις την Τήνο ή την Ικαρία, θα συναντήσεις χιλιάδες σανίδες στις ακτές τους. Αλλά και στην Πελοπόννησο, την Πάργα ή ακόμα και τη Βουλιαγμένη στην Αττική «βγάζει» κύμα. Φέτος, δοκίμασε να γνωρίσεις την κουλτούρα του surf. Το σίγουρο είναι ότι ακόμα και ως αρχάρια, θα περάσεις καλά στην παραλία.

Wind Surf για να βιώσεις την απόλυτη ελευθερία

Τα καλοκαιρινά μελτέμια στα νησιά των Κυκλάδων είναι συχνά. Αντί, λοιπόν, να παραπονιέσαι για τα «προβατάκια», όπως συνηθίζουν να λένε οι σέρφερ τα κύματα, δοκίμασε να ανέβεις και να ισορροπήσεις σε μία σανίδα! Κανείς δεν είπε ότι είναι εύκολο. Θα πρέπει να περάσεις αρκετές ώρες στη θάλασσα και να κάνεις πολλές βουτιές μέχρι να καταφέρεις να απολαύσεις την πρώτη σου βόλτα. Είναι όμως μία εμπειρία που θα θυμάσαι για πάντα, γιατί η αίσθηση ελευθερίας που σου προσφέρει είναι μοναδική.

Τι είναι το κρεμαστικό; Η μάτσα; Το φινάκι; Αν είσαι αρχάρια, έχεις να μάθεις αρκετά για την κατεύθυνση του αέρα, τους τρόπους προφύλαξης ακόμη και την ορολογία για να μπορείς να συνεννοείσαι. Για αυτό πριν ξεκινήσεις, ενημερώσου για τον καιρό, επίλεξε την κατάλληλη παραλία και φρόντισε να είσαι με κάποιον που έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό και μπορεί να σε καθοδηγήσει. Σε περίπτωση που θέλεις να πας έτοιμη στο νησί, μπορείς να ξεκινήσεις από τώρα, καθώς η Αττική είναι γεμάτη με σχολές και σημεία στα οποία μπορείς να κάνεις windsurfing. Τα Νησάκια στη Λούτσα, ο Σχοινιάς και η Ανάβυσσος είναι οι πιο γνωστές παραλίες στις οποίες μπορείς να δοκιμάσεις τις αντοχές σου.

Αν πάντα ονειρευόσουν να πετάξεις, δοκίμασε Kite Surf

Σου φαίνεται περίπλοκο; Μη σε φοβίζουν οι αετοί που τρέχουν και κάνουν κόλπα στην επιφάνεια της θάλασσας, καθώς το συγκεκριμένο άθλημα δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται. Δεν χρειάζεται συγκεκριμένες δεξιότητες, μυϊκή δύναμη ή ιδιαίτερη φυσική κατάσταση. Επίσης, δεν απαιτεί πολύ αέρα. Δύο τρία μποφόρ είναι αρκετά για να πας τη βόλτα σου.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να έχεις όρεξη, διάθεση και υπομονή. Όταν καταφέρεις να σηκώσεις το αλεξίπτωτο, θα κολλήσεις! Τώρα αν θέλεις να κάνεις άλματα και φιγούρες θα χρειαστείς πολλή εξάσκηση. Ο Ωροπός είναι καλή επιλογή για να ξεκινήσεις, ενώ τα νησάκια στη Λούτσα ενδείκνυνται για προχωρημένους… Στην Πάρο, τη Ρόδο και τη Νάξο, θα βρεις πολλές ακόμη παραλίες γεμάτες πολύχρωμα αλεξίπτωτα.

Πόσο μακριά μπορείς να φτάσεις με μία σανίδα και ένα κουπί;

Είναι γνωστό ως Stand Up Paddle, Sup Surf, Sup Boarding, Paddle ή Hoe he'e nalu, όπως το λένε στη Χαβάη, όπου βρίσκονται οι ρίζες του. Το SUP είναι η μόδα που εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια στα θαλάσσια σπορ και όπως φαίνεται είναι ένα άθλημα για όλους, για αυτό και είναι τόσο διαδεδομένο.

Πόσο εύκολο είναι; Σίγουρα όχι όσο φαίνεται. Χρειάζεται εξοικείωση με το κουπί και ισορροπία, αλλά με τη σωστή καθοδήγηση μέσα σε λίγες ώρες μπορείς να κάνεις μια ευχάριστη βόλτα. Το καλό με το συγκεκριμένο σπορ είναι ότι ο καθένας μπορεί να προσαρμόσει τον βαθμό δυσκολίας, ανάλογα με το επίπεδο και τις ικανότητές του.

Πόσο μακριά μπορείς να φτάσεις τελικά; Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός. Μπορείς να επισκεφτείς και να εξερευνήσεις τα νησάκια που είναι κοντά στις ακτές ή να κάνεις μία σύντομη χαλαρή βόλτα. Εναλλακτικά, μπορείς απλά να κάνεις διαλογισμό και yoga πάνω στη σανίδα σου…

Τι είναι το SUP Yoga; Πρόκειται για κλασικές ασκήσεις yoga, οι οποίες δεν γίνονται σε στρώμα αλλά σε σανίδες μέσα στη θάλασσα! Θα μάθεις να κάνεις ασκήσεις ισορροπίας αναπνοής και transitions και θα καταλάβεις ότι όλα μοιάζουν λίγο πιο δύσκολα μέσα στο νερό. Στο διαδίκτυο θα βρεις πολλά workshops που γίνονται τόσο σε κοντινά νησιά, όπως στη Τζια, η Εύβοια και η Αίγινα.

Φέτος, πέρνα λίγο περισσότερο χρόνο στην παραλία και δοκίμασε κάτι νέο. Μην απογοητευτείς με την πρώτη βουτιά. Ανέβα και πάλι στη σανίδα και απόλαυσε κάθε στιγμή στη θάλασσα, καθώς περιμένεις το μεγάλο κύμα…