ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙΣ ΜΙΑ INTERNATIONAL ΦΙΛΙΑ

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙΣ ΜΙΑ INTERNATIONAL ΦΙΛΙΑ

Η Διεθνής Ημέρα Φιλίας είναι μια υπέροχη αφορμή για να γιορτάσεις

Φιλία. Μια λέξη μικρή η οποία έχει τεράστια σημασία. Μια ματιά σε κάποιο λεξικό θα σε πείσει.

«Τι εστί φιλία;», ρωτούσες τους φίλους σου στο σχολικό σου λεύκωμα. Οι απαντήσεις που έπαιρνες περιορίζονταν συνήθως σε κάποια ονόματα. «Φιλία είναι η Άννα, η Ζωή, η Ελένη…». Επί της ουσίας, η επίσημη απάντηση δεν διαφέρει πολύ. Φιλία είναι, λοιπόν, «η στενή κοινωνική σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σε δύο ή περισσότερα άτομα και η οποία βασίζεται στην αμοιβαία αγάπη, συμπάθεια και εκτίμηση».



Ακούγεται απλό αλλά… είναι; Αν αναρωτιέσαι γιατί στα γράφουμε όλα αυτά, τότε αξίζει να μάθεις ότι πλησιάζει η Διεθνής Ημέρα Φιλίας! Καθιερώθηκε το 2011, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 30 Ιουλίου και το βασικό πιστεύω των εμπνευστών της είναι ότι η φιλία μεταξύ λαών, χωρών, πολιτισμών και ατόμων, μπορεί να γεφυρώσει τις διαφορές και να συμβάλλει στην εμπέδωση της ειρήνης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αυτή την ημέρα, λοιπόν, αξίζει να μιλήσουμε για τους "άλλους" φίλους σου. Για εκείνους που δεν βλέπεις κάθε μέρα, αλλά τους θυμάσαι πάντα με αγάπη, για τα φιλαράκια που σου έμαθαν πώς να ζεις σαν local σε μια ξένη χώρα, για τους ανθρώπους εκείνους που άνοιξαν την καρδιά και το σπίτι τους για να σε υποδεχθούν και να σε φιλοξενήσουν.

Μόνο καλά μπορείς να πάρεις από μια international φιλία για αυτό προσπάθησε να αποκτήσεις τουλάχιστον μία στη ζωή σου. Τα οφέλη είναι πολλά και μεγαλώνοντας, θα τα εκτιμήσεις ακόμη πιο πολύ.


1. Θα γνωρίσειςαπό πρώτο χέρι μια νέα κουλτούρα

Ας είμαστε ειλικρινείς. Καλά τα μαθήματα ξένων γλωσσών, καλοί οι ταξιδιωτικοί οδηγοί και ακόμη καλύτερα τα ταξίδια, αλλά μια ξένη χώρα θα τη μάθεις καλά χάρη στους ανθρώπους της. Εκείνοι θα σου μεταδώσουν την κουλτούρα και το πραγματικό πνεύμα του πολιτισμού τους.

2. Networkingκαι μοναδικές ευκαιρίες

Οι international φιλίες μπορούν, επίσης, να σε βοηθήσουν και όσον αφορά στον επαγγελματικό τομέα. Στις παγκοσμιοποιημένες αγορές του σήμερα είναι σημαντικό να έχεις φιλαράκια από πολλά μέρη του κόσμου, κυρίως αν ανήκουν επαγγελματικά στον ίδιον χώρο με εσένα. Το σίγουρο είναι ότι θα σου δώσουν τα «φώτα» τους.

3. Θα αρχίσειςνα νοιάζεσαι περισσότερο για τους άλλους

Όταν έρχεσαι σε επαφή με μια νέα κουλτούρα, γίνεσαι πιο "ανοιχτός" και δεκτικός όσον αφορά στη διαφορετικότητα. Ένα φίλος από το εξωτερικό θα σου δείξει ότι ο κόσμος μας είναι «πολύχρωμος» και θα σε βοηθήσει να εκτιμήσεις και να κατανοήσεις πιο εύκολα διαφορετικούς πολιτισμούς. Ναι, ξαφνικά θα αρχίσεις να νοιάζεσαι περισσότερο για το τι συμβαίνει έξω από τα σύνορα της δικής σου χώρας και θα είσαι πλέον θετική ως προς το να δεχτείς και να αγκαλιάσεις νέες συνήθειες. Με λίγα λόγια, θα ανοίξεις την καρδιά και το μυαλό σου.

4. Couchsurfing; Ναι!

Από τη λίστα μας δεν θα μπορούσαν να λείπουν, φυσικά, τα ταξίδια. Αν έχεις φίλους από το εξωτερικό τότε σου δίνεται η δυνατότητα να ταξιδεύεις πιο συχνά σε ξένες χώρες. Η φιλοξενία και η ευκαιρία του να γνωρίζεις την αυθεντικότητα μιας χώρας, έχοντας δίπλα σου έναν ντόπιο, είναι αξίες ανεκτίμητες. Το ίδιο, φυσικά, θα κάνεις κι εσύ για εκείνους όταν επισκεφτούν τη δική σου πατρίδα. Ναι, λοιπόν, στις international φιλίες και το couchsurfing!

5. Γλωσσικά«κολλήματα»

Με τα γαλλικά σου πώς τα πας; Αν δεν εξασκήσεις μια ξένη γλώσσα δεν θα καταφέρεις ποτέ να την κατακτήσεις. Ένα φιλαράκι από μια ξένη χώρα, όμως, θα αποτελέσει μια μοναδική ευκαιρία για ατελείωτο practice. Μην «κολλάς» πουθενά. Άρχισε να μιλάς και σύντομα θα σημειώσεις μεγάλη πρόοδο!

6. Νέοι φίλοι,νέες γεύσεις

Αν είσαι λάτρης του φαγητού, τότε θα εκτιμήσεις πολύ αυτή την πλευρά της international φιλίας. Γιατί; Διότι οι νέοι φίλοι από το εξωτερικό θα σου μάθουν πώς να μαγειρεύεις local εδέσματα και θα χαροποιήσουν τον ουρανίσκο σου, προσφέροντάς του πρωτόγνωρες γεύσεις. Άλλωστε, γνωρίζεις καλά ότι ο καλύτερος τρόπος για να νιώσεις και να μάθεις μια νέα κουλτούρα είναι μέσα από το φαγητό.

Πάντως, επιστρέφοντας από το Erasmus στην Πορτογαλία και χάρη στις Βραζιλιάνες φίλες μου, εγώ έφερα πίσω στην Ελλάδα την... τεχνογνωσία για υπέροχη Caipirinha και, φυσικά, Mate (παραδοσιακό ρόφημα της Λατινικής Αμερικής). Οι φίλοι μου στην Ελλάδα με λάτρεψαν!

Friends forever?

Από τότε έχουν περάσει 10 χρόνια και η φιλία μου με κάποια από τα άτομα αυτά έχει περιοριστεί σε κάποια… «like» και μερικά… «Happy Birthday». Ωστόσο, με τη βοήθεια των social media ξέρω ότι είναι καλά. Για την ακρίβεια οι περισσότεροι έχουν παντρευτεί και έχουν αποκτήσει παιδιά. Πάντως, το μεγαλύτερο «μάθημα» που πήρα από τις φιλίες που έκανα με ανθρώπους από την άλλη άκρη της Γης, είναι ότι δεν υπάρχει τίποτε πιο όμορφο από το να αποδέχεσαι, να «αγκαλιάζεις» τη διαφορετικότητα και να μαθαίνεις από αυτή.