Πώς αντιμετωπίζουμε τους Harvey Weinstein της ζωής μας;

Μίκα Χατζηδάκη
Πώς αντιμετωπίζουμε τους Harvey Weinstein της ζωής μας;

Γράφει η Μίκα Χατζηδάκη

Η σεξουαλική παρενόχληση είναι για μία ακόμα φορά στο προσκήνιο με αφορμή τις αμέτρητες κατηγορίες γυναικών της showbiz κατά του άλλοτε ισχυρού κινηματογραφικού παραγωγού... Μία φωνή ήταν αρκετή για να ακουστούν και οι υπόλοιπες που -από επιλογή- σιωπούσαν και κάλυπταν τον Harvey, ίσως φοβούμενες τη δύναμή του στο χώρο και την επιρροή που θα είχε στην καριέρα τους μία τέτοια παραδοχή και κατηγορία. Ο ίδιος, σύζυγος και πατέρας (κοριτσιών), δήλωσε ότι χρειάζεται βοήθεια και μία δεύτερη ευκαιρία γιατί «όλοι κάνουμε λάθη»...

Μία επιβλητική φιγούρα, με κύρος και δύναμη. Ένας άντρας που μπορούσε να σου αλλάξει τη ζωή με μία του λέξη, καθώς κινούσε τα νήματα στο χώρο του κινηματογράφου. Είναι φυσιολογικό να θες να τον γνωρίσεις, να θες να του αρέσεις και να περιμένεις από εκείνον την κατάλληλη βοήθεια και στήριξη για να κάνεις τα όνειρά σου πραγματικότητα. Εκείνος εκμεταλλευόταν ακριβώς αυτό. Τα όρια «εξυπηρέτησης» από πλευράς του και τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος για σεξουαλική παρενόχληση, επίθεση ή και βιασμό από τουλάχιστον 30 γυναίκες. Γιατί; Γιατί μίλησαν!

Ο Weinstein είναι 63ων σήμερα και εργάζεται πολλά χρόνια στο χώρο του θεάματος. Υπολόγισε πόσα κορίτσια έχουν περάσει από το γραφείο του και το δωμάτιο του ξενοδοχείου του. Υπολόγισε πόσες άγγιξε σωματικά ή μη και πόσες φόβισε με τις πράξεις του. Υπολόγισε το θράσος του, το θάρρος του, την αρρώστια του...

Μου έχει συμβεί...

Στην πρώτη μου δουλειά βρέθηκα κάποια στιγμή στο ασανσέρ με το τότε αφεντικό μου ο οποίος δεν δίστασε να με αγγίξει (χαϊδέψει) στο πρόσωπο χωρίς να του έχω δώσει την άδεια και να μου ζητήσει να βρεθούμε εκτός εργασιακού χώρου. Ήμουν μόλις 22 και δεν είπα τίποτα. Απέφευγα την επαφή μαζί του και μετά από λίγους μήνες άλλαξα εταιρεία. Σκεφτόμουν αν έχω κάνει λάθος, αν ήμουν παραπάνω φιλική, αν φορούσα κάτι που προκαλούσε. Κατηγόρησα πρώτα εμένα και μετά την πράξη του. Σήμερα θα τον αντιμετώπιζα διαφορετικά και ίσως εκεί αποσκοπούσε η επιλογή του. Στο νεαρό της ηλικίας και την απειρία μου σε εργασιακό περιβάλλον.

Μην σκεφτείς λεπτό ότι αυτό είναι «νορμάλ». Ότι είναι ίσως κάποια ιδιαίτερη συμπάθεια. Ότι κάποια ευνοείται αν δέχεται αυτού του είδους την παρενόχληση. Αν βλέπεις ή γνωρίζεις κάποια που το αποδέχεται στον ίδιο χώρο, δεν έχει καμία σχέση με σένα και τα δικά σου συναισθήματα. Είναι επιλογή της και προφανώς έχει επιλέξει αυτόν τον τρόπο για να πετύχει τον σκοπό της. Θυμήσου ότι εκείνη σε όλο αυτό έχει πει «ναι».

Τι κάνουμε όταν μας συμβεί

Σεξουαλική παρενόχληση είναι οτιδήποτε δεν θες να κάνεις και κάποιος σε αναγκάζει. Είτε λεκτικά, είτε με πράξεις. Σεξουαλική παρενόχληση είναι οποιοδήποτε σχόλιο κάνει κάποιος μπροστά σου, που εμπεριέχει σεξουαλικό υπονοούμενο. Σεξουαλική παρενόχληση είναι όταν ο άλλος αγγίζεται μπροστά σου. Σεξουαλική παρενόχληση είναι όταν βλέπει υλικό με πορνογραφικό περιεχόμενο ενώ είσαι δίπλα του. Σεξουαλική παρενόχληση είναι ένα mail ή ένα τηλεφώνημα με υλικό σεξουαλικής φύσεως. Σεξουαλική παρενόχληση είναι η δωροδοκία για ανεπιθύμητη σεξουαλική δραστηριότητα. Σεξουαλική παρενόχληση είναι η έντονη επιμονή για ραντεβού και η παρακολούθηση. Σεξουαλική παρενόχληση είναι η οποιαδήποτε ανεπιθύμητη επαφή (αγκάλιασμα, φιλί, χάδι ή πέρασμα κολλητά από το σώμα κάποιου).

Ναι, μπορεί να συμβεί. Συμβαίνει. Η μοναδική λύση είναι να θέσεις τα όριά σου μιλώντας. Να θυμάσαι πάντα ότι κανείς δεν θέλει να κατηγορηθεί για κάτι τέτοιο και συνήθως όσοι το κάνουν (άντρες/γυναίκες) είναι δειλοί. Η οποιαδήποτε αντίδρασή σου θα τους κάνει σταματήσουν. Τα όρια δοκιμάζονται και ξεπερνιούνται μόνο αν δώσεις τη συγκατάθεσή σου. Αν κάποιος σε αγγίξει, ζήτα του να σταματήσει -αν σε ενοχλεί με μηνύματα, κάνε το ίδιο.

Ο καθένας μπορεί να θεωρεί ότι επιτρέπεται να σε προσεγγίσει αλλά μόνο εσύ θα επιτρέψεις σε κάποιον να το κάνει. Μην αλλάζεις τον χαρακτήρα σου. Αν είσαι κοινωνική, να είσαι κοινωνική. Μην αλλάζεις γιατί νιώθεις ότι προκαλείς. Δεν επιτρέπεται σε κανέναν να αγγίξει ένα πρόσωπο ή ένα σώμα απλά επειδή είναι χαμογελαστό.

Οι Harvey Weinstein της ζωής μας

Μπορεί να είναι πολλοί, πιο πολλοί από όσοι νομίσαμε ότι ήταν. Μπορεί να μην έχουμε καταλάβει καν ότι έχουμε πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης. Η γραμμή είναι λεπτή και κάποιοι καμουφλάρονται έξυπνα γύρω από μια περσόνα κοινωνική και χαρωπή, που τους «επιτρέπει» μια παραπάνω οικειότητα.Ό,τι νιώθεις, είναι το σωστό.

Αν κάτι σε έκανε να νιώσεις άβολα, σταμάτα το και μην έχεις κανένα φόβο για τη θέση σου. Μίλα δυνατά για ό,τι δεν είναι επιτρεπτό και αποδεκτό στα όριά σου και διαφύλαξε την ψυχική σου ισορροπία. Καμία δουλειά δεν αξίζει τόσο, ώστε να σε «αγγίζει» ο οποιοσδήποτε! Δώσε το «χαστούκι» που αξίζει ο Harvey της ζωής σου... Μίλα!