7 life skills που πρέπει να αποκτήσεις για να θεωρείσαι «πραγματική» ενήλικας

7 life skills που πρέπει να αποκτήσεις για να θεωρείσαι «πραγματική» ενήλικας

Ποτέ δεν είναι αργά!

Το να μεγαλώνεις δεν είναι εύκολο, από πολλές απόψεις… Δεν γίνεται πάντα να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο καταστάσεων, πόσο μάλλον όταν είμαστε νέες, και δεν έχουμε την εμπειρία για να διαχειριστούμε πρόσωπα και καταστάσεις. Όσο βρισκόμαστε υπό την προστασία των γονιών μας, στη θαλπωρή του σπιτιού μας, όλα είναι καλά. Τι γίνεται όμως όταν ανοίγουμε τις φτερούγες μας και προσπαθούμε να «πετάξουμε» μόνες μας στον πραγματικό κόσμο; Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα κάνεις πολλά λάθη… Τα καλά νέα βέβαια, είναι ότι θα σε διδάξουν σημαντικά μαθήματα ζωής και θα σε βοηθήσουν να ωριμάσεις. Σίγουρα είναι μία δύσκολη διαδικασία, αλλά μπορείς αν ξεκινήσεις με τα παρακάτω απλά βήματα που θα κάνουν πιο ομαλή τη μετάβαση στον κόσμο των μεγάλων.

Να μαγειρεύεις!

Δεν χρειάζεται να γίνουμε όλες διακεκριμένες σεφ, αλλά πρέπει να ξέρεις πώς να μαγειρεύεις μερικά εύκολα, γρήγορα και υγιεινά γεύματα. Το μαγείρεμα μπορεί να γίνει μία πολύ δημιουργική διαδικασία. Άλλωστε, υπάρχει πιο ωραίο πράγμα από τις μαζώξεις στο σπίτι, όπου όλοι μοιραζόμαστε συζητήσεις και όμορφες στιγμές γύρω από το ίδιο τραπέζι; Τα χαμόγελα των φίλων σου όταν απολαύσουν νόστιμα πιάτα από τα χεράκια σου, θα είναι η καλύτερη επιβράβευση.

Nα κάνεις socializing πρόσωπο με πρόσωπο

Άσε επιτέλους το κινητό από το χέρι σου και αποσυνδέσου για λίγο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η γενιά μας έχει συνηθίσει να χρησιμοποιεί εφαρμογές ακόμα και… για να βγαίνει ραντεβού! Προσπάθησε για λίγο να ζήσεις στον πραγματικό κόσμο και μάθε να επικοινωνείς. Προσπάθησε να εκφράσεις τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου, πίνοντας καφέ με τις φίλες σου, αντί να μιλάτε σε εκείνο το κοινό γκρουπάκι στο facebook, με τις συνεχείς ειδοποιήσεις που έχουν αρχίσει και γίνονται εκνευριστικές. Αυτό θα σε βοηθήσεις σημαντικά να δείχνεις πιο άνετη και χαλαρή σε συνεντεύξεις για δουλειά, σε πάρτι, αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη κοινωνική εκδήλωση.

Να δέχεσαι την κριτική

Υπάρχουν τομείς στους οποίους σίγουρα έχεις περιθώρια βελτίωσης. Πρέπει να αποδεχτείς, ότι δεν γίνεται να είσαι τέλεια σε οτιδήποτε κάνεις. Όταν αντιμετωπίζεις την κριτική ως ενήλικας είναι εύκολο να μάθεις πώς να διαχειρίζεσαι καλύτερα καταστάσεις και κρίσεις. Σίγουρα μπορεί να σε αναστατώνει και να σε κάνει να νιώθεις λίγο άβολα ή να σε πεισμώνει, αλλά αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι μπορείς να αξιοποιήσεις τα επικριτικά σχόλια και να τα μετατρέψεις σε κάτι θετικό. Είναι ο μοναδικός τρόπος για να γίνεις καλύτερη, να πετύχεις τους στόχους και να αγγίζεις την κορυφή!

Να αντιμετωπίζεις τις απώλειες και την απόρριψη

Όσο μεγαλώνεις, μπορεί να χάσεις τη δουλειά των ονείρων σου, τον έρωτα της ζωής σου ή τα πιο αγαπημένα σου πρόσωπα. Κάθε απώλεια είναι δύσκολη, αλλά πρέπει να μάθεις να διαχειρίζεσαι τα συναισθήματά σου και να προχωράς παρακάτω. Όπως λένε, η ζωή συνεχίζεται και εσύ θα ωριμάζεις μέσα από τέτοια γεγονότα και θα γίνεσαι πιο δυνατή.

Να υπολογίζεις το budget σου

Ένας ενήλικας ξέρεις πώς να διαχειρίζεται τα χρήματά του και να μη βγαίνει εκτός budget. Άσε πίσω στο ράφι εκείνο το ζευγάρι δερμάτινες μπότες και προσπάθησε να αγοράζεις μόνο όσα πράγματα έχεις πραγματικά ανάγκη. Όλοι κάνουμε λάθη, την πρώτη φορά που χρησιμοποιούμε πιστωτική κάρτα, καθώς δεν μπορούμε να υπολογίσουμε πόσα ακριβώς χαλάμε. Έτσι, κάποια στιγμή βλέπουμε το συνολικό ποσό στον λογαριασμό μας να εξατμίζεται. Προσπάθησε να καταγράφεις τα έξοδά σου και ακολούθησε ένα συγκεκριμένο οικονομικό πλάνο.

Να ζητάς συγγνώμη

Το να ζητάς συγνώμη δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά σίγουρα θα σε ανακουφίσει και θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα μακροπρόθεσμα. Είναι δύσκολο να παραδέχεσαι τα λάθη σου, να κάνεις την αυτοκριτική σου και να αναγνωρίζεις τι πήγε στραβά. Παρόλα αυτά, σίγουρα θα κάνεις λάθη και θα βρεθείς σε καταστάσεις με έντονη συναισθηματική φόρτιση που πρέπει να μάθεις να αντιμετωπίζεις με θάρρος. Μάθε να αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου και να αποδέχεσαι τις συνέπειες των πράξεών σου. Μερικές φορές μία μόνο λέξη, ένα «συγνώμη» αρκεί…

Να απολαμβάνεις τη μοναξιά σου

Μεγαλώνοντας, είχες συνηθίσει να έχεις πάντοτε κάποιον δίπλα σου. Η οικογένειά σου, οι φίλες σου, οι συγκάτοικοί σου ήταν πάντα εκεί για εσένα. Παρόλα αυτά, όσο μεγαλώνεις και ωριμάζεις, πρέπει να εξοικειωθείς με το να μένεις μόνη σου και να περνάς χρόνο με τον εαυτό σου. Αξιοποίησε τις στιγμές σου, όπως ακριβώς σου αρέσει και μη διστάζεις να πας στο σινεμά, να δειπνήσεις ή να βγεις για ποτό χωρίς παρέα. Αυτό θα σε βοηθήσει να συνειδητοποιήσεις τα «θέλω» σου και να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου.

Καλώς ήρθες στην ενήλικη ζωή!

Μην ξεχνάς, ότι μπορείς να κάνεις οτιδήποτε θέλεις, αλλά έχεις την ευθύνη των πράξεών σου, και πρέπει να διαχειριστείς τόσο τις θετικές όσο και τις αρνητικές τους συνέπειες…