Πώς θα ξυπνάς χαρούμενη κάθε πρωί!

Πώς θα ξυπνάς χαρούμενη κάθε πρωί!

5 tips για τις «βασίλισσες» του... ύπνου!

Το πρωινό ξύπνημα δεν είναι ποτέ εύκολη υπόθεση. Για τους αθεράπευτα υπναράδες μπορεί να μοιάζει ακόμη πιο σκληρό, πόσο μάλλον όταν ξεκινάει μία μέρα γεμάτη υποχρεώσεις. Ακόμη και να είσαι πρωινός τύπος, το να σηκωθείς από το ζεστό σου κρεβάτι με ένα πλατύ χαμόγελο, αποτελεί πάντα μία πρόκληση. Μπορεί να χρειαστεί να προσπαθήσεις λίγο περισσότερο και ίσως να αγοράσεις ένα ξυπνητήρι χωρίς snooze!

Δώσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου να προετοιμαστεί για τη μέρα, χωρίς να βιάζεσαι και να τρέχεις αγχωμένη. Δοκίμασε να ξυπνήσεις νωρίτερα, προκειμένου να φροντίσεις τον εαυτό σου, κάνοντας ένα ζεστό μπάνιο ή χαλαρώνοντας με ασκήσεις γιόγκα. Μπορεί να ακούγεται δύσκολο, όμως θα αλλάξει σημαντικά την ποιότητα της ζωής σου.

Ναι, ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό μας, αλλά μην ξεχνάς να αδράξεις τη μέρα! Μπορεί να μοιάζει σαν αγγαρεία στην αρχή, ή μία διαδικασία που δεν έχει νόημα, ειδικά αν ξεκινήσεις να σηκώνεσαι λίγο νωρίτερα κάθε μέρα. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να καταφέρεις να σηκωθείς πριν το μεσημέρι, ακόμα και στις 10 το πρωί. Ναι, ο καφές σίγουρα βοηθάει, αλλά δεν μπορεί να κάνει και θαύματα!


Χαλάρωσε και πάρε τονχρόνο σου

Κανείς δεν περιμένει να σηκωθείς γεμάτη ενέργεια πρωί πρωί, πόσο μάλλον αν έχεις συνηθίσει να ξυπνάς τις «μεγάλες ώρες», μετά το μεσημέρι. Ξεκίνα αργά και σταθερά και προσπάθησε να «προπονήσεις» τον εαυτό σου, για να καταφέρεις να γίνεις σταδιακά πρωινός τύπος.

Αν θέλεις να ξυπνάς λίγο πιο χαρούμενη κάθε ημέρα, προσπάθησε να κρατήσεις χαμηλά τις προσδοκίες σου: Απλώς πρόσθεσε ένα μικρό πράγμα στην πρωινή σου ρουτίνα και δες πώς πάει. Ρύθμισε το πρόγραμμά σου αναλόγως.

Το πιο σημαντικό βήμα είναι απλώς να καταφέρεις να πετάξεις το πάπλωμα λίγα λεπτά πιο νωρίς και να αξιοποιήσεις τον χρόνο σου σωστά. Ακόμα και δέκα λεπτά μπορούν να κάνουν τη διαφορά, γιατί κάποιες φορές μετράει η ποιότητα και όχι η ποσότητα. Μπορείς για παράδειγμα, σε αυτό το διάστημα να κάνεις ένα χαλαρωτικό ντους, διαλογισμό ή να ακούσεις το αγαπημένο σου podcast!

Προσπάθησε για αρχή να σηκωθείς δέκα με δεκαπέντε λεπτά νωρίτερα, και όχι μία ώρα προκειμένου να πετύχεις τον στόχο σου.


Αποσυνδέσου από ταμέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το να σκρολάρεις ασταμάτητα τα προφίλ των ευτυχισμένων διαδικτυακών σου φίλων δεν πρόκειται να σε βοηθήσει να πάρεις την απόφαση να ξεκινήσεις τη μέρα σου. Αν το πρώτο πράγμα που κάνεις μόλις ανοίγεις τα μάτια σου, είναι να κοιτάς την οθόνη σου και να αφήνεις τον χρόνο να κυλάει, τότε ξανασκέψου το.

Το ίδιο ισχύει και για τις ώρες που περνάς χαζεύοντας στο κινητό ή το tablet, πριν πέσεις για ύπνο. Όπως έχει αποδειχτεί, η χρήση τέτοιο συσκευών μας κρατάει ξύπνιες για περισσότερη ώρα και μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην αντιμετώπιση του στρες, την αυτοεκτίμηση και γενικά την ψυχική υγεία.


Θετική διάθεση

Τις μέρες που δεν μπορείς με τίποτα να αποχωριστείς το κινητό, μπορείς να στείλεις ένα μήνυμα ή μιλήσεις για λίγο στο τηλέφωνο με τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Η μαμά σου, η αδερφή σου, οι φίλες σου είναι τα πιο κοντινά σου άτομα και μπορούν να «ανεβάσουν» τη διάθεσή σου και να σε γεμίσουν χαρά, με μία μόνο κουβέντα.

Εξίσου σημαντικό είναι να συνεχίσεις θετικά τη μέρα σου. Απόφυγε τους τσακωμούς στον δρόμο, προσπάθησε να είσαι ευγενική με τους συναδέλφους σου και διατήρησε την ψυχραιμία σου. Έτσι, όλοι θα παραμείνουν λίγο πιο χαρούμενοι!

Από το στρώμα τουκρεβατιού, στο yoga mat σου!

Προσπάθησε να πας κατευθείαν από το στρώμα του κρεβατιού στο στρώμα της γιόγκα. Μπορεί στην αρχή να δυσκολευτείς, και να πρέπει να πιέσεις λίγο παραπάνω τον εαυτό σου, από τη στιγμή όμως που θα ξεκινήσεις να γυμνάζεσαι, θα νιώσεις το μυαλό σου να καθαρίζει και νιώθεις πιο ενεργητική και δραστήρια κατά τη διάρκεια της ημέρας! Είκοσι λεπτά είναι αρκετά για να κάνεις λίγο stretching, ειδικά αν πρόκειται να περάσεις την υπόλοιπη μέρα στην καρέκλα του γραφείου σου…

Άλλωστε, τα οφέλη της άσκησης για τον οργανισμό μας είναι πολλά και ανάμεσα σε αυτά είναι και οι καλύτερες πνευματικές επιδόσεις! Και μπορεί να πρωινό τρέξιμο ή οποιοδήποτε άλλο είδος γυμναστικής να σου φαίνεται βάρβαρο, όμως μην ξεχνάς ότι κατά τη διάρκεια της άσκησης απελευθερώνονται ενδορφίνες, που είναι γνωστές και ως οι ορμόνες της ευτυχίας. Βάλε λοιπόν τα αθλητικά σου και ξεκίνα να κινείσαι, για να αισθανθείς ευεξία ολόκληρη την ημέρα!


Φρόντισε τον εαυτόσου

Αν κάνεις ντους το βράδυ, δοκίμασε ένα αφρόλουτρο το πρωί! Δώσε χρόνο στον εαυτό σου για να χαλαρώσει στο ζεστό νερό, διαβάζοντας ένα κεφάλαιο από το βιβλίο σου, βάφοντας τα νύχια σου ή πίνοντας καφέ και παρακολουθώντας ένα επεισόδιο από την αγαπημένη σου σειρά. Κάνε οτιδήποτε σε ευχαριστεί αμέσως μόλις σηκωθείς από το κρεβάτι και έτσι θα ξεκινήσεις τη μέρα σου γεμάτη αισιοδοξία. Άλλωστε δεν λένε ότι η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται;

Τέλος, αφιέρωσε λίγα λεπτά στην εμφάνισή σου! Περιποιήσου την επιδερμίδα σου και διάλεξε ρούχα που σε κάνουν να νιώθεις άνετα και όμορφα. Έτσι, θα τονώσεις την αυτοπεποίθησή σου και θα νιώθεις περισσότερη σιγουριά οτιδήποτε και αν κάνεις.