Έξι λάθη που κάνεις στο γραφείο και πρέπει να σταματήσεις... ASAP!

Έξι λάθη που κάνεις στο γραφείο και πρέπει να σταματήσεις... ASAP!

Μήπως σαμποτάρεις τον ίδιο σου τον εαυτό; 

Αν έχεις «κλείσει» τα 30 τότε μάλλον έχεις κατανοήσει ότι τα πράγματα στον επαγγελματικό τομέα δεν είναι εύκολα και κυρίως, ότι το γραφείο, δεν είναι η «παιδική χαρά» που πιθανότατα ονειρευόσουν. Σε περίπτωση που τώρα κάνεις τα πρώτα σου επαγγελματικά βήματα, τότε πολύ απλά ήρθε η ώρα να σε καλωσορίσουμε στη… «ζούγκλα».

Όποια κι αν είναι η «φάση» σου, το ζήτημα είναι πως η ενηλικίωση είναι σκληρή και το ξεκίνημα της καριέρας σου θα σε προσγειώσει σε μια «ανώμαλη» πραγματικότητα. Υπάρχει, λοιπόν, κάτι που μπορείς να κάνεις για να «επιβιώσεις»; Πώς είναι, άραγε, εφικτό να αισθανθείς επιτέλους άνετα στο εργασιακό σου περιβάλλον; Αλήθεια, πώς μπορείς να εξελιχθείς στην εργασία σου και να μην «παρασυρθείς» από τους συναδέλφους που νομίζεις ότι σου βάζουν συνεχώς τρικλοποδιές;

Επειδή όλα ξεκινούν από τον ίδιο μας τον εαυτό, καλό είναι να κάνεις μια ανασκόπηση. Μήπως υπάρχουν πράγματα που ασυναίσθητα κάνεις και σαμποτάρεις τον ίδιο σου τον εαυτό; Για να σε βοηθήσουμε, εμείς ετοιμάσαμε μια λίστα με έξι λάθη που -ενδεχομένως- κάνεις στο γραφείο και πρέπει να αναθεωρήσεις ASAP (δηλαδή, το συντομότερο δυνατόν)!

1. Δεν μπορείς να δεχθείς την κριτική

Είναι δύσκολο και ομολογουμένως άβολο να ακούς πως το έργο σου δεν άρεσε ή ότι δεν κατάφερες να «πιάσεις» τους στόχους του μήνα. Όλες μας έχουμε κλειστεί κάποια στιγμή στο WC του γραφείου για να κλάψουμε εξαιτίας ενός αρνητικού σχολίου ή έχουμε ξεσπάσει στους συναδέλφους ή το αφεντικό μας.

Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι δεν πρέπει να παίρνεις κάθε είδους κριτική αρνητικά. Υπάρχει και η «εποικοδομητική» κριτική, εκείνη που θα σε βοηθήσει να μάθεις από τα λάθη σου και θα σε βοηθήσει να καταλάβεις πως δεν ευθύνεσαι ΕΣΥ για τα πάντα. Να θυμάσαι πως στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν προκύπτει ένα πρόβλημα στο γραφείο, η ευθύνη «πέφτει» σε πολλούς (και ως επί το πλείστον, οφείλεται σε λάθος συνεννόηση).

Φρόντισε, λοιπόν, να ακούς με ψυχραιμία όσα έχει να σου πει ο υπεύθυνός σου και να απαντάς με επιχειρήματα και όχι φωνές (ή κλάματα)!

2. Κουτσομπολεύεις

Ναι, φίλη μου. Το κουτσομπολιό είναι απολαυστικό αλλά δεν ταιριάζει σε ένα δυναμικό και μοντέρνο κορίτσι, όπως εσύ. Ήρθε η ώρα να ωριμάσεις και να συνειδητοποιήσεις ότι δεν βρίσκεσαι πια στο Λύκειο. Καταλαβαίνουμε, ότι στην εταιρεία σου υπάρχουν πολλά «πηγαδάκια», ωστόσο, οφείλεις να βάλεις τα δυνατά σου και να μείνεις μακριά από τον πειρασμό του κουτσομπολιού. Το gossip girl του γραφείου βρίσκει (αργά ή γρήγορα) τον μπελά του και επειδή όπως λέει ο «σοφός» λαός «ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο», καλό είναι να μην γίνεις εσύ αυτό το κορίτσι.

Προσπάθησε να περνάς το διάλειμμα στο γραφείο για να «δεθείς» ουσιαστικά με τους συναδέλφους σου. Μίλησε μαζί τους για θέματα της επικαιρότητας ή τη δουλειά και άφησε στην άκρη τα προσωπικά θέματα ή τα σχόλια για την κοπέλα με τις ασυνήθιστες στυλιστικές επιλογές που κάθεται στο διπλανό γραφείο. Μην κάνεις στους άλλους αυτό που δεν θέλεις να κάνουν οι άλλοι σε εσένα, δηλαδή, μην κουτσομπολεύεις για να μην σε κουτσομπολεύουν. Simple as that!

3. Αναλαμβάνεις περισσότερεςευθύνες από όσες σου αναλογούν

Μήπως είσαι το κορίτσι που δεν λέει «όχι» σε κανέναν; Αν η απάντηση σου είναι θετική, τότε μάθε ότι το να λες «ναι» σε όλα δεν σημαίνει πως θα διαπρέψεις στη δουλειά σου.

Είναι καλό να είσαι εργατική, εξυπηρετική και να δείχνεις στου συναδέλφους σου ό,τι μπορείς να κάνεις τα πάντα (ειδικότερα αν μόλις σε προσέλαβαν στη δουλειά των ονείρων σου). Η αλήθεια είναι, όμως, πως δεν πρέπει να αναλαμβάνεις περισσότερες ευθύνες από όσες αντέχεις. Φρόντισε να κάνεις τη δουλειά σου σωστά και βήμα-βήμα. Το multitasking είναι ένα skill που όλοι οι εργοδότες αναζητούν στους εργαζομένους τους, ωστόσο, καλό είναι να σέβεσαι τα όρια σου και να «μοιράζεις» σωστά την ενέργειά σου.

4. Δεν κάνεις πολλέςερωτήσεις

Δεν θέλουμε να γίνεις εκείνο το ενοχλητικό κορίτσι στο γραφείο που δεν σταματά να «βομβαρδίζει» τους πάντες με ερωτήσεις για τα πιο απλά ζητήματα, ωστόσο, όταν έχεις μια σημαντική απορία, πρέπει πάντα να τη λύνεις. Ζήτα τη βοήθεια των συναδέλφων σου ή απευθύνσου στον υπεύθυνό σου αν αντιμετωπίζεις κάποιο πρόβλημα στο γραφείο. Κανείς δεν γνωρίζει τα πάντα και σε πολλές περιπτώσεις αρκεί μια ερώτηση για να πάρεις την απάντηση που θα σου «λύσει» τα χέρια.

5. Είσαι αντικοινωνική

Μπορεί να σε συμβουλεύσαμε να μένεις μακριά από τα «πηγαδάκια» στο γραφείο, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνεις το κορίτσι που δεν μιλάει και σε κανέναν επειδή δεν «το έχει» με τις κοινωνικές επαφές. Ναι, αναφερόμαστε σε εκείνο το «αόρατο» πλάσμα που βρίσκεται συνεχώς κλεισμένο στο γραφείο και δεν παίρνει το βλέμμα του από τον υπολογιστή για να μην έχει οπτική επαφή με κάποιον, η γυναίκα που δεν συμμετέχει σε κανένα event, το κορίτσι που στα πάρτι της εταιρείας κάθεται μόνο σε μια γωνία με ένα ποτήρι στο χέρι και κοιτάει αφηρημένο το πάτωμα.

Αν αυτό το κορίτσι είσαι εσύ, τότε προσπάθησε να βγεις από το «καβούκι» σου και να είσαι λιγότερο αντικοινωνική. Άρχισε ένα τρως το μεσημεριανό σου στην κουζίνα και όχι στο γραφείο σου, μίλα περισσότερο σε εκείνη την κοπέλα που κάθεται στο διπλανό γραφείο. Ίσως έχει και εκείνη την ανάγκη να μιλήσει σε κάποιον. Θα δεις ότι μέσα από την κοινωνικοποίηση θα βελτιωθεί η διάθεσή σου και θα αισθάνεσαι πιο όμορφα στο γραφείο.

6. Κάνεις τις λάθος διατροφικέςεπιλογές

Αν νόμιζες ότι «ξεμπέρδεψες» με τα λάθη, έκανες… λάθος. Γιατί; Διότι υπάρχει ένα μεγάλο σφάλμα που κάθε μέρα κανείς και επηρεάζει το εργασιακό σου προφίλ. Αναφερόμαστε, φυσικά, στις διατροφικές σου επιλογές! Αν δεν το ήξερες ήρθε η ώρα να μάθεις πώς υπάρχουν ορισμένες τροφές που σου προκαλούν ατονία και σε κάνουν να θέλεις να κοιμηθείς ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με έρευνες, οι υδατάνθρακες περιέχουν την τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που σε κάνει να αισθάνεσαι υπνηλία. Τι μπορείς να κάνεις για να αντιμετωπίσεις το συγκεκριμένο ζήτημα; Αντί για το λαχταριστό σάντουιτς του αγαπημένου σου φούρνου ή τα τσιπς που λατρεύεις, προτίμησε να τρως στο γραφείο λαχανικά και φρούτα όπως μπανάνες και εσπεριδοειδή για να έχεις ενέργεια όλη μέρα.

Μήπως ήρθε η ώρα να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου;