Common People: Διάσημες γυναίκες που έχουν υποστεί βία και οι ιστορίες τους μας αφορούν όλες

Διονυσία Καλαποθαράκου
Common People: Διάσημες γυναίκες που έχουν υποστεί βία και οι ιστορίες τους μας αφορούν όλες

Τον Δεκέμβριο του 1991 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε να ανακηρύξει την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών. Δεν είναι ούτε η μέρα, ούτε το έτος που ο κόσμος συνειδητοποίησε ότι «μία στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της» (αυτό λένε τουλάχιστον τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία του ΟΗΕ), είναι όμως η στιγμή που αποφάσισε να «μιλήσει λίγο πιο δυνατά γι’ αυτό». Και επειδή αυτές οι «φωνές» είναι λίγο πιο ηχηρές, και σπάνε την εκκωφαντική σιωπή που κάνει η συγκάλυψη, όταν προέρχονται από τα στόματα A-list Hollywood stars, αυτές παρακάτω είναι οι ιστορίες τους. Οι ιστορίες της Madonna, της Pamela Anderson, της Halle Berry, της Rihanna και της Μariah Carey. Iστορίες βίαιες, «κρυμμένες» πίσω από δισκογραφικά συμβόλαια εκατομμυρίων, λαμπερούς γάμους, κινηματογραφικά ειδύλλια, σεξουαλική ένταση και τελετές βραβείων. Ιστορίες που χωρίς της «αστερόσκονη» θα μπορούσαν να έχουν συμβεί στην Μαρία, την Κατερίνα, τη Σοφία… και θα μπορούσαν να μην ξανασυμβούν και σε καμία άλλη γυναίκα αν η κάθε μία από εμάς είχε τη δύναμη και το ψυχικό σθένος να μιλήσει για αυτή την κακοποίηση. Να ζητήσει την παραδειγματική τιμωρία της και να προσπαθήσει να την αφήσει πίσω της και να συνεχίσει τη ζωή της. Κάποια από τις παρακάτω celebrities το έκαναν, κάποιες άλλες απλά μίλησαν δημόσια γι’ αυτό. Μερικές δεν το κάνουν ακόμη. Όπως και να έχει αξίζει να τις διαβάσουμε για να κάνουμε πράξη αυτό που τόσο σοφά είχε πει ο Jimi Hedrix, «με κολακεύει όταν με αντιγράφουν οι άνθρωποι, ειδικά όταν το κάνουν και με τα λάθη μου… αλλά καλύτερα να μην το κάνουν!»

Μadonna - Sean Penn

Εδώ ίσως μιλάμε για δύο από τα πιο γνωστά περιστατικά στο Hollywood, τα οποία όμως έχουν διαψεύσει και οι δύο εμπλεκόμενοι, παρά τα αμέτρητα δημοσιεύματα που είχαν δει το φως της δημοσιότητας όχι μόνο κατά την περίοδο 1985-1989, όταν και ήταν παντρεμένοι, αλλά και αργότερα. Τον Ιούνιο του 1987, ο Sean Penn φέρεται να χτύπησε στο κεφάλι την Madonna με ένα μπαστούνι του baseball. Η τραγουδίστρια νοσηλεύτηκε μάλιστα στο νοσοκομείο και το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς κατέθεσε αίτηση διαζυγίου, την οποία στη συνέχεια απέσυρε. Η δεύτερη υπόθεση ωστόσο ήταν εκείνη που συγκέντρωσε τα περισσότερα φώτα της δημοσιότητας. Ο Christopher Andersen, συγγραφέας της ανεπίσημης βιογραφίας της Madonna με τίτλο «Madonna: Unauthorized», γράφει ότι όλα ξεκίνησαν το απόγευμα της 28ης Δεκεμβρίου 1989, όταν ο Penn στην πραγματικότητα εισέβαλλε στην οικία που είχαν με την Madonna στο Μαλιμπού, εκμεταλλευόμενος την απουσία του προσωπικού που είχε πάρει ρεπό εκείνη την ημέρα. Τα όσα ακολούθησαν προκαλούν αποτροπιασμό. Μια εκδοχή των γεγονότων, την οποία έδωσε η ίδια η Madonna, των γεγονότων στην τοπική αστυνομία λίγες ώρες μετά το περιστατικό, διαψεύστηκε στη συνέχεια από την τραγουδίστρια, ενώ οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες διέρρευσαν στον Τύπο, χωρίς ωστόσο να έχουν επιβεβαιωθεί από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές. Για την ακρίβεια, η Madonna το 2015 αρνήθηκε κατηγορηματικά τα όσα λέγεται ότι συνέβησαν εκείνη την νύχτα. Ο Penn λοιπόν μπήκε στο σπίτι και όταν η σύζυγός του του ανακοίνωσε πανικοβλημένη ότι θα φύγει από την κοινή του κατοικία, εκείνος επιχείρησε να της δέσει τα χέρια με ένα καλώδιο. Η Madonna προσπάθησε να κρυφτεί στην κρεβατοκάμαρα, όμως ο Penn την πρόλαβε στο σαλόνι και την έδεσε σε μια καρέκλα για τις επόμενες 9 ώρες. Τη φίμωσε, τη χαστούκισε και την απείλησε ότι θα την κούρευε. Κάποια στιγμή την εγκατάλειψε για να προμηθευτεί αλκοόλ. Μόλις επέστρεψε την ανάγκασε να κάνει σεξ μαζί του, ικανοποιώντας τις άρρωστες, σύμφωνα με την αναφορά της Αστυνομίας ορέξεις του, και στη συνέχεια την απελευθέρωσε. Η «βασίλισσα της pop» κατέφυγε αμέσως στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα. «Σχεδόν δεν μπορούσες να την αναγνωρίσεις», δήλωσε στα ΜΜΕ ο αξιωματικός Bill McSweeny. «Έκλαιγε, τα χείλη της αιμορραγούσαν και ήταν εμφανώς πολύ άσχημα χτυπημένη». Όσο για τα σεξουαλικά εγκλήματα, ο αξιωματικός δεν προέβη σε αποκαλύψεις καθώς σε τέτοιες περιπτώσεις προστατεύεται η ιδιωτική ζωή των θυμάτων. Παρά τις καταγγελίες και παρά το γεγονός ότι ο Penn αποχώρησε από το σπίτι συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων (ποτέ δεν διευκρινίστηκε αν συνελήφθη ή όχι εκείνη τη νύχτα) η Madonna δεν θέλησε ποτέ να πάει την υπόθεση στα δικαστήρια.


Rihanna – Chris Brown

Η περίπτωση της επίθεσης του Chris Brown στη Rihanna το 2009 είναι από αυτές που αποδεικνύουν σε πόσο σκοτεινά μονοπάτια μπορεί να οδηγήσει το αρρωστημένο πάθος. Το ζευγάρι βρισκόταν σε ένα πάρτι που δινόταν παραμονή των Grammy, όταν η τραγουδίστρια από τα Μπαρμπέιντος ξέσπασε ξαφνικά σε λυγμούς και σε έξαλλη κατάσταση ζήτησε από τον 19χρονο τότε ράπερ να αποχωρήσουν. Στο αυτοκίνητο δόθηκε η συνέχεια του καυγά. Δεν ήταν ο πρώτος έντονος καυγάς που είχαν, δεν ήταν η πρώτη φορά που λογόφεραν ή πιάστηκαν στα χέρια. Ήταν όμως η πρώτη που το πράγμα ξέφυγε από κάθε έλεγχο. Η Rihanna είχε ανακαλύψει στο κινητό του Brown ένα «πονηρό» που είχε στείλει μια συνεργάτιδά του. Σύμφωνα με τον τραγουδιστή, εκείνη δεν μπόρεσε να κρατήσει τον θυμό της και άρχισε να ουρλιάζει και επιχείρησε να τον κλωτσήσει την ώρα που οδηγούσε. Με αυτή την αφορμή και προκειμένου να την «ηρεμήσει», ο Brown άρχισε να την γρονθοκοπεί με δύναμη στο πρόσωπο για πολλή ώρα. «Όταν πετάχτηκαν πάνω οι πρώτες σταγόνες αίμα από τα χείλη της, ένιωσε ότι ήθελα να συνεχίσω κιόλας. Δεν ήμουν εγώ εκείνη τη στιγμή», δήλωσε μετανιωμένος ο Brown στο αυτοβιογραφικό ντοκιμαντέρ «Chris Brown: Enter into my life». Η Rihanna νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα και μώλωπες στο πρόσωπο και στα χέρια, ενώ σε μερικά σημεία του σώματός της βρέθηκαν και ίχνη δαγκώματος, ενώ ο Brown παραδόθηκε στις αστυνομικές αρχές. Στη δίκη που ακολούθησε κατηγορήθηκε για κακούργημα και του επιβλήθηκε πενταετής δικαστική επιτήρηση και υποχρεωτική κοινωνική εργασία. Όσο για τη Rihanna, εκείνη, παρά τον ξυλοδαρμό επανασυνδέθηκε για ένα διάστημα μαζί του. «Πίστευα ότι θα μπορούσα να τον άλλαζα, αλλά έκανα λάθος. Πλέον δεν είμαστε φίλοι, αλλά δεν είμαστε και εχθροί», θα δήλωνε σε συνέντευξή της. Το 2015, έξι χρόνια μετά το περιστατικό, σχολίαζε σε συνέντευξή της στο Vanity Fair: «Δεν είναι κάτι που ξεπερνάς ποτέ, μένει για πάντα ζωντανό μέσα σου. Όσοι έχουμε υπάρξει θύματα οικογενειακής βίας το γνωρίζουμε αυτό. Από τη μία είναι κάτι που προσπαθείς να ξεπεράσεις, αλλά προφανώς δεν γίνεται να το κρύψεις κάτω από το χαλί και να πεις ότι δεν έγινε ποτέ ή να μην το πάρεις στα σοβαρά. Πρέπει να το αντιμετωπίσεις. Από την άλλη, κάθε φορά που μιλάς για αυτό είναι σαν να το ξαναζείς, ενώ στην πραγματικότητα είναι κάτι που δεν θες να θυμάσαι. Κάπως έτσι είναι σαν να τιμωρείσαι ξανά και ξανά για μια φριχτή κατάσταση της οποίας υπήρξες θύμα».


Pamela Anderson – Tommy Lee

Πίσω στο μακρινό 1998, ο Tommy Lee, σύζυγος της Pamela Anderson πατέρας των δύο παιδιών της Brandon και Dylan και ντράμερ των Motley Crue, καταδικάζεται από το δικαστήριο του Λος Άντζελες σε ποινή φυλάκισης έξι μηνών με τριετή αναστολή για τον ξυλοδαρμό της γυναίκας του. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο rock star επιτέθηκε στην πρωταγωνίστρια του Baywatch ενώ εκείνη κρατούσε στην αγκαλιά της των λίγων μηνών γιό τους, Dylan. H σωματική βία που της άσκησε της άφησε αρκετές μελανιές, σχισμές στα χέρια και στο πρόσωπο και ένα διαζύγιο που βγήκε λίγο μετά την καταδικαστική απόφαση εις βάρος τους αλλά ακολούθησε ένα αξιοσέβαστος αριθμός επανασυνδέσεων σαν κάθε διάσημο ζευγάρι που σέβεται τον εαυτό του. Η Pamela παντρεύτηκε με τον Tommy Lee μόλις 96 ώρες μετά την γνωριμία τους. Γνωρίστηκαν την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1994 στο club «Sanctuary» της Νέας Υόρκης και όπως έχει πει σε συνέντευξή του στο περιοδικό Rolling Stone o ίδιος ο Tommy, ήταν υπό την επήρεια ecstasy. «Στην φάση που ήμουν έβλεπα την Joan Rivers και μου έμοιαζε με την Pamela Anderson, σκέψου όταν είδα την ίδια την Pamela πως μου φάνηκε»… και μετά σου λένε να μην δίνεις σημασία στην πρώτη εντύπωση.


Mariah Carey – Tommy Mottola

H Mariah Carey έμεινε παντρεμένη, με τον πρώην επικεφαλή της Sony Music, Tommy Mottola, για πέντε χρόνια για τα οποία δήλωσε η ίδια σε συνέντευξή της το 2009 «πίστευα πως είχα εγκλωβιστεί μέσα σε αυτόν τον γάμο. Ήταν πολύ δύσκολο για εμένα να απεμπλακώ από αυτόν τον άνθρωπο ο οποίος μου ασκούσε καθημερινά συναισθηματική και ψυχολογική βία. Δεν ήταν μόνο ο γάμος που μας ένωνε, αλλά και η δουλειά. Αυτός ο άνθρωπος εξουσίαζε ολοκληρωτικά τη ζωή μου», εξήγησε η τραγουδίστρια. Η Carey περιγράφει τον πενταετή γάμο της με τον Mottola ως «ιδιωτική κόλαση», λέγοντας πως ήταν «ζηλιάρης και ανυπόφορος», στερώντας της οποιοδήποτε δικαίωμα ελεύθερης βούλησης τόσο για την καριέρα όσο και για την καθημερινότητά της. Το ζευγάρι παντρεύτηκε όταν εκείνος ήταν 43 ετών και εκείνη μόλις 23 σε έναν πριγκιπικό γάμο που κόστισε τουλάχιστον μισό εκατομμύριο δολάρια, εκείνη την εποχή. Ο Μοttola χώρισε για χάρη της την πρώτη του σύζυγο, Lisa Clark, με την οποία είχε αποκτήσει δύο παιδιά. Αρκετά χρόνια μετά το διαζύγιό τους έγραψε ο ίδιος στην αυτοβιογραφία του «Αν φαινόταν σαν να την ελέγχω της ζητώ συγγνώμη. Ήμουν εμμονικός μαζί της; Ναι! Αλλά αυτό ήταν και η αιτία της τεράστιας επιτυχία της. Δεν την άφησα να κάνει ένα διάλειμμα στην καριέρα της όταν εκείνη το ζητούσε επίμονα γιατί η αίσθηση μου ήταν ότι θα υπάρξει αρκετός χρόνος για τη Μariah να ξεκουραστεί, τότε ήταν η εποχή που έπρεπε να δουλέψει σκληρά», γράφει ο Τommy. Δηλώσεις που αποδεικνύουν περίτρανα πως βία δεν σου ασκεί μόνο όποιος σε κακοποιεί σωματικά, αλλά και όποιος σου στερεί την ελευθερία της «αυτοδιάθεσής» σου. Όταν δεν μπορείς να αποφασίσεις μόνη σου για το τι θα κάνεις και πότε θα το κάνεις και από ότι φαίνεται η Carey δεν μπορούσε από το 1993 έως και το 1998.


Halle Berry

Η 51χρονη ηθοποιός αποτελεί τρανή απόδειξη πως τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας δεν επηρεάζουν μόνο το θύτη και το θύμα. Όπως έχει παραδεχθεί ανοιχτά, η ίδια μεγάλωσε σε μια οικογένεια όπου ο αλκοολικός πατέρας της κακοποιήσουμε συστηματικά τη μητέρα της. Ήταν μια κατάσταση η οποία διήρκεσε αρκετά χρόνια και για την οποία η Berry ένιωθε ότι δεν μπορούσε να κάνει κάτι για να την αλλάξει. Πέρα από αυτό όμως, ήταν μια κατάσταση που επηρέασε βαθιά την προσωπικότητά της, ρίχνοντας στα τάρταρα την αυτοεκτίμησή της με αποτέλεσμα να κάνει πάρα πολλές λανθασμένες επιλογές συντρόφων. Όλες οι σχέσεις, όπως και οι τρεις γάμοι, της Berry είχαν κακό τέλος: καυγάδες, δικαστήρια, παιδιά που έμπαιναν στη μέση μέχρι να αποφανθεί η δικαιοσύνη για το ζήτημα της κηδεμονίας και άλλα τέτοια όμορφα. Ωστόσο, μία (τουλάχιστον) από τις σχέσεις είχε και βίαιο τέλος. Το 1996, λίγο μετά το πρώτο της διαζύγιο (τυπικά το έλαβε μία χρονιά αργότερα), μίλησε στην αμερικανική έκδοση του περιοδικού People και αποκάλυψε ότι ένας παλιός της σύντροφος, πάρα πολύ γνωστός στο Hollywood, με τον οποίο έβγαινε στις αρχές του ’90, την είχε χτυπήσει πάρα πολύ άσχημα μετά από έναν τσακωμό, με αποτέλεσμα να της προξενήσει μόνιμη βλάβη στο ένα αφτί (ρήξη τυμπάνου), από το οποίο έχασε κατά 80% την ακοή της. Αν και ουδέποτε τον κατονόμασε, ενώ κατά καιρούς έχει αναφέρει ποιοι σύντροφοί της ήταν εκείνοι που δεν την κτύπησαν, οι υποψίες των περισσότερων (και των ΜΜΕ, ασφαλώς) στρέφονται κατά του Wesley Snipes, πρωταγωνιστή του δημοφιλούς franchise Blade, με τον οποίο είχε σχέση η Berry κατά την επίμαχη περίοδο. Εδώ και μερικά χρόνια, η Berry προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες της στο Jenese Center στο Λος Άντζελες, έναν φορέα που ασχολείται με την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας. «Θα ήθελα στο μέλλον να ιδρύσω και εγώ ένα τέτοιο χώρο. Είναι πολύ σπουδαίο να μοιράζομαι τη δική μου ιστορία με άλλες γυναίκες που έχουν επίσης κακοποιηθεί, γιατί ξεπερνώντας αυτή την άσχημη εμπειρία κατάφερα να φτάσω εδώ που έχω φτάσει, καθώς μου έδωσε το κουράγιο και τη θέληση ώστε να βγάλω προς τα έξω την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου», δήλωσε πρόσφατα η Berry.