Πέντε top προορισμοί για τις γιορτές

Πέντε top προορισμοί για τις γιορτές

Απόδρασε τελευταία στιγμή – Μπορείς!

Λοιπόν, το σκηνικό έχει ως εξής: Δεν κανόνισες τίποτα καλό (ακόμα) για την Πρωτοχρονιά και ήδη έχει αρχίσει να σε καταβάλει το άγχος. Κανένα καλό σπιτικό πάρτι, καμία πρόταση για κάποιο event σε κάποιο κλαμπ ή ξενοδοχείο ή απλώς μπαρ. Γενικά, θα αλλάξει το χρόνο με τους γονείς και μετά… τι; Η λύση είναι η εξής: Φτιάχνεις βαλίτσες, παίρνεις το αμόρε ή μία κολλητή ή έναν κολλητό και άντε γεια, τα λέμε με το νέο έτος. Ναι, μπορείς. Και εμείς θα σου προτείνουμε τους top προορισμούς για να περάσεις σούπερ!

Τρίκαλα

Εδώ χτυπά η καρδιά των Χριστουγέννων στην Ελλάδα. Και αυτό, χάρη στον Μύλο των Ξωτικών. Δραστηριότητες στο Funpark και το παγοδρόμιο, το εργαστήριο του Αη-Βασίλη, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, και μια καινούργια ιστορία που ετοιμάζουν τα ξωτικά και που θα ταξιδέψει μικρούς και μεγάλους είναι μόνο μερικά από όσα θα σας κάνουν να απολαύσετε τις γιορτές στα Τρίκαλα.

Επιπλέον, να σου πω πως επίσημα δεν είναι ξεκάθαρο ποια είναι τα τρία καλά της πόλης που της έχουν χαρίσει το όνομά της. Οι γυναίκες θεωρούν ότι είναι τα γλυκά, το ποτάμι και τα κρέατα, ενώ οι περισσότεροι άντρες πιστεύουν ότι είναι τα νερά, τα κρέατα και οι γυναίκες!

Αράχωβα

Εδώ δεν πρόκειται να κοιμηθείς ποτέ. Ναι, ξεκίνα την ημέρα σου με μια βόλτα στον Παρνασσό (ιδανικά για σκι) και το βράδυ σε περιμένουν ξέφρενα πάρτι! Είναι αλήθεια πως η Αράχωβα αποτελεί τον δημοφιλέστερο χειμερινό τουριστικό προορισμό, καθώς πρόκειται για ένα πολύ όμορφο και παραδοσιακό οικισμό που προσφέρει πλήθος επιλογών και δραστηριοτήτων στο επισκέπτη.

Κατά την επίσκεψη σας στη γραφική Αράχωβα μπορείς να δεις, να δοκιμάσεις και να αγοράσεις κάποια από τα φημισμένα παραδοσιακά προϊόντα του τόπου, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαρακτηριστικότερο τη φέτα Παρνασσού, τη φορμαέλα, το στρογγυλό τυρί δηλαδή που παράγεται μόνο στην Αράχωβα, αλλά και τα υφαντά της όπως τα χειροποίητα χαλιά, τις μάλλινες κουβέρτες και κάποια χειροποίητα ρούχα.

Καλάβρυτα

Εδώ θα έρθετε σε πλήρη επαφή με τη Φύση. Μια βόλτα με τον οδοντωτό, περίπατοι στα σοκάκια της πόλης με βαθιές εισπνοές του αναζωογονητικού βουνήσιου αέρα, επίσκεψη στη Μονή της Αγίας Λαύρας και φυσικά σκι και snowmobile στις πλαγιές του Χελμού, είναι μερικά από όσα μπορείτε να κάνετε στην ιστορική πόλη.

Αν λοιπόν ανήκεις σε εκείνες που έχουν συνδέσει τα Καλάβρυτα με το χιόνι, ήρθε η ευκαιρία να το ξανασκεφτείς. Τόσο η ιστορική πόλη της ορεινής Αχαΐας, όσο και η ευρύτερη περιοχή, έχουν να προσφέρουν πολλές επιλογές στον επισκέπτη: Από δραστηριότητες στη Φύση για τις πιο εναλλακτικές, μέχρι επισκέψεις σε ενδιαφέροντα αξιοθέατα, όπως το εντυπωσιακό σπήλαιο Λιμνών των Καστριών, το Μουσείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, αλλά και γευστική δοκιμή στο οινοποιείο Τετράμυθος.

Μέτσοβο

Εδώ θα πας για να απολαύσεις έναν παραδοσιακό οικισμό. Καταρχάς πρόκειται για μια ορεινή κωμόπολη του νομού Ιωαννίνων και βρίσκεται σε υψόμετρο 1.150 μέτρων. Από τα σλαβικά «μέτσκα» που σημαίνει αρκούδα και «όβο» που σημαίνει χωριό, το Μέτσοβο έχει πολλά να προσφέρει σε έναν ταξιδιώτη. Η ομορφιά του εντυπωσιάζει με την παραδοσιακή ατμόσφαιρα που αποπνέει: Πλακόστρωτα δρομάκια, παραδοσιακές βρύσες, σπίτια από πέτρα και πάνω από όλα χαρακτήρας που μένει αναλλοίωτος και δεν προσαρμόζεται στα τουριστικά «πρέπει», διατηρώντας έτσι όλο του το μεγαλείο.

Περνώντας στις γεύσεις, το Μέτσοβο διαθέτει πλήθος γαστριμαργικών απολαύσεων που μπορείς να δοκιμάσεις, με πρώτα και καλύτερα τα δύο τοπικά τυριά μετσοβόνε και μετσοβέλα. Ο τόπος παράγει επίσης γιαούρτι, βούτυρο, γραβιέρα και κεφαλογραβιέρα, ενώ φημίζεται και για την παραγωγή κρασιού.

Χίος

Εδώ θα κάνετε την ανατροπή. Βγάλτε εισιτήρια και επιλέξτε ένα νησί για να γιορτάσετε την αλλαγή του χρόνου. Και η Χίος μπορεί να είναι ένα από αυτά καθώς θα έχετε την ευακρία να δείτε από κοντά και το έθιμο με τα αγιοβασιλιάτικα καραβάκια. Συγκεκριμένα, στο εν λόγω νησί την παραμονή της Πρωτοχρονιάς υπάρχει ένα έθιμο: Τα αγιοβασιλιάτικα καραβάκια. Σύμφωνα με αυτό, οι ενορίες κατασκευάζουν πλοία, σε σμίκρυνση. Αυτά συναγωνίζονται μεταξύ τους ως προς την ποιότητα κατασκευής και ως προς την ομοιότητα με τα πραγματικά πλοία, ενώ οι ομάδες, το πλήρωμα, του κάθε πλοίου τραγουδούν κάλαντα!

Τα φρέσκα ψάρια, και τα ντόπια κρέατα σε συνδυασμό με το παρθένο ελαιόλαδο και τα φρέσκα λαχανικά είναι τα κυρία συστατικά των Χιώτικων παραδοσιακών πιάτων. Μερικές από τις συνταγές που πρέπει να δοκιμάσει κάποιος είναι η κοκκινιστή κατσίκα, τα αυγοκαλάμαρα, τα χειρίσια μακαρόνια, τα κοπανιστοπιτάκια, το μελιτσανοπίλαφο, οι μαλαθρίτες και πολλές σαλάτες.

Ό,τι κι αν κάνεις φέτος τις γιορτές, ένα πρόσεξε: Να περάσεις καλά! Το 2017 να μείνει πίσω (με τα καλά και τα άσχημα που έχει) και να ατενίσεις το 2018 με όρεξη!