Γιατί τελικά χαίρεσαι όταν τα σχέδιά σου ακυρώνονται την τελευταία στιγμή;

Γιατί τελικά χαίρεσαι όταν τα σχέδιά σου ακυρώνονται την τελευταία στιγμή;

Φταίει το social anxiety ή η κούραση; 

Παρασκευή βράδυ, λίγο πριν τις 8. Μπαίνεις στο αμάξι με βήματα γοργά και βάζεις μπρος. «Η εβδομάδα επιτέλους τελείωσε», σκέφτεσαι ενώ βρίσκεσαι «κολλημένη» στους δρόμους. Πρέπει να πας στο κέντρο γιατί έχεις κανονίσει να δεις μερικές φίλες. Δεν γίνεται να μην πας. Τόσες φορές έχεις πει, άλλωστε, «όχι» στις προτάσεις τους. Η σκέψη ότι σε λίγα χρόνια θα καταλήξεις μόνη σου σε ένα σπίτι γεμάτο γάτες δεν σου επιτρέπει να μην πεις «ναι» στην πρόσκληση. Καθώς οδηγείς κουρασμένη και ολίγον τι εκνευρισμένη, ξαφνικά, το κινητό σου «χτυπά». Έχεις ένα μήνυμα στο messenger. Το κοιτάς προσεκτικά και αμέσως το πρόσωπό σου «φωτίζεται». Ήταν μια από τις φίλες σου. Σου ζήτα «συγγνώμη» διότι το ραντεβού σας για απόψε πρέπει δυστυχώς (;) να ακυρωθεί.

Αισθάνεσαι ότι οι προσευχές σου εισακούστηκαν. «Ευτυχώς», σκέφτεσαι, «διαφορετικά θα το ακύρωνα πάλι εγώ…». Ναι, απόψε, δεν θα χρειαστεί να αναλωθείς σε ποτά και «ανακυκλωμένες» συζητήσεις. Αντιθέτως, θα πας στο σπίτι σου, θα βάλεις τις πιτζάμες σου, θα πιεις ένα ζεστό τσάι, θα παραγγείλεις φαγητό και θα ξαπλώσεις στον καναπέ σου για να διαβάσεις το βιβλίο σου ή να παρακολουθήσεις τη μία σειρά μετά την άλλη.

Αν το παραπάνω σκηνικό σου είναι γνώριμο, τότε αξίζει να μάθεις ότι εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο αισθάνονται ακριβώς όπως εσύ και «εκστασιάζονται» κάθε φορά που τα σχέδια για μια έξοδο με φίλους και γνωστούς ακυρώνονται (και βγαίνουν από τη δύσκολη θέση να το κάνουν -και πάλι- οι ίδιοι)! Γιατί, όμως, νιώθεις έτσι; Ποιος είναι ο λόγος που βαθιά μέσα σου χαίρεσαι κάθε φορά που, αντί για τους φίλους σου, καταλήγεις μόνη στο σπίτι; Υπάρχει, τελικά, κάποιο πρόβλημα μαζί σου; Μήπως υποφέρεις από κοινωνικό άγχος;

Προτού καταλήξεις σε κάποιο συμπέρασμα πρέπει να ξεκαθαρίσεις μερικά πράγματα. Ναι, το κοινωνικό άγχος μπορεί να σε κάνει να θέλεις να απομονωθείς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το να χαίρεσαι να χαλαρώνεις μόνη στο σπίτι υποδηλώνει πως πάσχεις από αυτό. Σίγουρα αξίζει να το ψάξεις το θέμα για να βρεις την «πηγή» του «προβλήματος».

Μήπωςυποφέρεις από socialanxiety;

Το τελευταίο διάστημα ακούμε και διαβάζουμε συχνά για το κοινωνικό άγχος με πολλούς να κάνουν λόγο για ένα «φαινόμενο» της εποχής μας. Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια συναισθηματική δυσφορία, για έναν φόβο που έχει να κάνει με τις κοινωνικές περιστάσεις και την αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους.

Όσοι υποφέρουν από κοινωνικό άγχος, αισθάνονται συνεχώς τον φόβο της απόρριψης και ανησυχούν ότι ο κοινωνικός τους περίγυρος δεν θα τους αποδεχθεί. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που οδηγεί τα άτομα αυτά στην ολική ή μερική κοινωνική απομόνωση. Πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από τη συγκεκριμένη διαταραχή επιλέγουν το να αποφεύγουν άτομα και καταστάσεις και χαίρονται όταν τα σχέδιά τους για συναναστροφή με φίλους ή συναδέλφους ακυρώνονται διότι έτσι, δεν χρειάζεται να μπουν σε μια κατάσταση που ξέρουν εξαρχής ότι θα είναι δύσκολη για εκείνα. Ναι, για τους ανθρώπους με social anxiety -ακόμη και η επαφή με έναν φίλο φαντάζει -συνήθως- «βουνό».

Μήπως απλά χρειάζεσαι λίγο προσωπικό χρόνο;

Η διάγνωση της συγκεκριμένης διαταραχής είναι δύσκολη και αν ανησυχείς, τότε καλό είναι να επισκεφτείς έναν ειδικό. Ωστόσο, το γεγονός ότι όλα όσα αναφέραμε σε «αγγίζουν», δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πάσχεις από κοινωνικό άγχος. Το να θέλεις να απομονώνεσαι ανά διαστήματα ή το να αισθάνεσαι ότι δεν έχεις όρεξη για πολλές κουβέντες πριν από μία συνάντηση, δεν «δείχνει» ότι πάσχεις από κοινωνικό άγχος αλλά, αντιθέτως, σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, είναι απολύτως φυσιολογικό. Το πιο πιθανό είναι ότι κάθε φορά που συναντάσαι με τους φίλους σου, νιώθεις -τελικά- καλά, κάτι που δεν συμβαίνει στα άτομα με κοινωνικό άγχος τα οποία αισθάνονται δυσάρεστα καθόλη τη διάρκεια της κοινωνικής συναναστροφής, ακόμη και με ένα άτομο από το στενό τους φιλικό περιβάλλον. Γιατί; Διότι πολύ απλά ανησυχούν για το παραμικρό! Αγχώνονται για το τι θα πουν οι άλλοι, τρέμουν μήπως δεν γίνουν αρεστοί, φοβούνται μήπως τα κάνουν «θάλασσα» και «παγώνουν» με την ιδέα ότι στην πραγματικότητα, όλοι πιστεύουν πως είναι απίστευτα βαρετοί ή αντιπαθητικοί.

Γιατίαισθάνεσαι ΤΕΛΕΙΑ όταν τα σχέδιά σου ακυρώνονται;

Αν, λοιπόν, δεν υποφέρεις από κάποια αγχώδη διαταραχή, γιατί αισθάνεσαι απίστευτη χαρά και ικανοποίηση κάθε φορά που οι φίλοι σου ακυρώνουν το ραντεβού σας;

1. Δεν την «παλεύεις»: Το πιο πιθανό είναι ότι το καθημερινό σου πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα απαιτητικό και έχεις ανάγκη από προσωπικό χρόνο και αυτός ο χρόνος, δεν «χωράει» κανέναν άλλον. Με λίγα λόγια, θέλεις να απολαύσεις τη μοναξιά σου.

2. Βγαίνεις με τη «λάθος» παρέα: Από την άλλη πλευρά, ίσως εκείνη η παρέα που σκοπεύεις να δεις, δεν καλύπτει πραγματικά τις ανάγκες σου και δεν σου ταιριάζει. Μήπως, λοιπόν, επενδύεις σε λάθος άτομα; Μήπως οι άνθρωποι αυτοί σε κουράζουν;

3. Καταπιέζεσαι από μια «τοξική» φίλη: Ίσως η φίλη που εύχεσαι κάθε φορά να ακυρώσει το ραντεβού είναι απίστευτα πιεστική και αγχωτική. Αν διαταράσσεται η ψυχική σου ηρεμία κάθε φορά που τη βλέπεις, τότε μάθε ότι κάνεις δεν θέλει -ή πρέπει- να έχει στη ζωή του τοξικούς ανθρώπους. Προσπάθησε να τη συναντήσεις και να της πεις πώς αισθάνεσαι. Μια συζήτηση μπορεί να είναι αρκετή για να αλλάξει την ποιότητα της σχέσης σας.

4. Πέφτεις στην «παγίδα» των social media: Αλήθεια, μήπως το πρόβλημά σου σχετίζεται με την εμμονή σου με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι σήμερα αισθάνονται πως οι ανάγκες τους για κοινωνική επαφή καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό από τα social media. Μάλιστα, πολλοί έχουν συνηθίσει το socializing μέσω του κινητού τους τηλεφώνου σε σημείο που δυσκολεύονται αρκετά με τις face to face επαφές. Τα μηνύματα στο messenger και το viber είναι λιγότερα αγχωτικά και ο κόσμος του Διαδικτύου μας βοηθά να κρύψουμε όσα δεν θέλουμε να αποκαλύψουμε και να δείξουμε ένα άλλο πρόσωπο όταν χρειάζεται να θίξουμε κάποιο «ευαίσθητο» θέμα. Αυτό δεν συμβαίνει, όμως, όταν βρισκόμαστε δίπλα στον άλλον. Το ανησυχητικό είναι πως οι ψηφιακές «φιλίες» κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Πίσω από μια οθόνη, όμως, δεν μπορείς να δεις τη θλίψη και την απογοήτευση στο πρόσωπο του άλλου όταν ακυρώνεις για πολλοστή φορά τα σχέδια που έκανες μαζί του. Μήπως άθελά σου πληγώνεις τους δικούς σου ανθρώπους;

Πώς ναείσαι χαρούμενη και να μην τα... σπάσεις με τις φίλες σου

Για να αισθάνεσαι, λοιπόν, καλά και να μην «τα σπάσεις» με τις φίλες σου, καλό είναι να είσαι ειλικρινής μαζί τους και κυρίως, να σταματήσεις να λες «ναι» σε κάθε πρόταση. Μίλησε για το πώς αισθάνεσαι και βοήθησε τους αγαπημένους σου ανθρώπους να κατανοήσουν τους λόγους για τους οποίους ακυρώνεις συνεχώς τα σχέδιά σου και προτιμάς να «απομονώνεσαι» στο σπίτι σου. Εξήγησέ τους ότι θέλεις να τους βλέπεις και να περνάς χρόνο μαζί τους, αλλά δεν είσαι τόσο εξωστρεφής όσο δείχνεις και τόνισέ τους ότι έχεις ανάγκη από περισσότερη ξεκούραση και ηρεμία.

Σε περίπτωση που οι μέρες σου είναι ασφυκτικά γεμάτες και δεν έχεις τη διάθεση ή την ενέργεια για κοινωνικές επαφές, δεν χρειάζεται να αισθάνεσαι άσχημα αν αντί για μια φιλική έξοδο, προτιμήσεις τη ζεστασιά του σπιτιού σου και τη μοναξιά. Ο καθένας είναι διαφορετικός και αν όλοι μιλούσαμε «ανοιχτά» και χωρίς προκαταλήψεις ο ένας στον άλλον, τότε ίσως, οι κοινωνικές μας σχέσεις να ήταν λίγο πιο εύκολες και όμορφές.