Πώς θα ξεπεράσεις την «κατάθλιψη» των γιορτών;

Πώς θα ξεπεράσεις την «κατάθλιψη» των γιορτών;

Tips για να μη μελαγχολήσεις τις ημέρες των Χριστουγέννων

Πολύχρωμα φωτάκια, εντυπωσιακά δέντρα, στολισμένοι δρόμοι, γιορτινά τραπέζια με αγαπημένα πρόσωπα, δώρα, ευχές, λαμπερή και παραμυθένια ατμόσφαιρα… Η μαγεία των Χριστουγέννων, της γιορτής της χαράς, απλώνεται παντού στην πόλη. Παρόλα αυτά εσύ νιώθεις ότι δεν μπορείς να απολαύσεις τα αισιόδοξα συναισθήματα, σε αντίθεση με τους φίλους σου που χαλαρώνουν στη θαλπωρή και ζεστασιά του σπιτιού τους, απολαμβάνοντας όμορφες στιγμές με την παρέα σου.

Οι συνθήκες που δημιουργούνται κατά την περίοδο των γιορτών φέρνουν στην επιφάνεια ή επιτείνουν καταστάσεις που υπάρχουν κατά τη διάρκεια ολόκληρου του έτους… Ο απολογισμός της χρονιάς, με την καταμέτρηση των χαμένων ευκαιριών, των στόχων και των ονείρων που δεν πραγματοποιήθηκαν, καθώς και η σκληρή αυτοκριτική μπορεί να δημιουργούν στρες και άγχος. Οι ευχές που ακούγονται σε κάθε είδους κοινωνική εκδήλωση, κάνουν τα ανεκπλήρωτα όνειρα να μοιάζουν ακόμη πιο μακρινά, ενώ οι οικογενειακές συγκρούσεις στις γιορτινές συναθροίσεις εντείνουν τα αρνητικά αισθήματα… Και κάπως έτσι, η μοναξιά και η αίσθηση του ανικανοποίητου, που μπορεί να αισθάνεσαι, σε βυθίζουν στη χριστουγεννιάτικη κατάθλιψη. Υπάρχει τρόπος να νιώσεις καλύτερα;

Αποδέξου ότι δενγίνεται να έχεις τα πάντα υπό έλεγχο

Αν αποφάσισες για παράδειγμα να κάνεις εσύ φέτος το ρεβεγιόν ή κάποια άλλη εορταστική βραδιά, αποδέξου πως δεν γίνεται τα πάντα να είναι στην εντέλεια. Κάποιοι παράγοντες βρίσκονται έξω από τον έλεγχο μας και κανείς δεν πρόκειται να σε κρίνει τόσο αυστηρά, όσο μπορεί να πιστεύεις. Δεν είναι ρεαλιστικό να θεωρείς ότι μπορείς να κρατήσεις τους πάντες ευχαριστημένους. Προσπάθησε να απολαύσεις μία όμορφη βραδιά, χωρίς να υπεραναλύεις συζητήσεις και καταστάσεις. Αυτό που σίγουρα μπορείς να ελέγξεις είναι οι σκέψεις σου. Για αυτό, προσπάθησε να μην «ξεφύγεις» και να μη βυθιστείς στο άγχος.

Βάλε προτεραιότητες

Τι θα ήθελες πραγματικά να κάνεις τις γιορτινές μέρες; Αναθεώρησε τις ανάγκες σου και σκέψου τις προτεραιότητές σου. Βρες λίγο χρόνο για να περιποιηθείς και να φροντίσεις τον εαυτό σου, όπως θα ήθελες. Χαλάρωσε, ξεκουράσου, γέμισε τις μπαταρίες σου με οτιδήποτε πραγματικά απολαμβάνεις. Αυτό περιλαμβάνει από το να διαβάσεις ένα βιβλίο, να παρακολουθήσεις την αγαπημένη σου σειρά στην τηλεόραση, να κάνεις beauté, να πας για τρέξιμο ή να κάνεις οποιαδήποτε δραστηριότητα σε «γεμίζει».

Ξέχνα για λίγο τοκινητό σου

Μήπως είναι ώρα να αποσυνδεθείς; Σταμάτα να σκρολάρεις ασταμάτητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι φωτογραφίες που θα γεμίσουν το timeline σου θα σε κάνουν να συγκρίνεις τον εαυτό σου με την τέλεια εικόνα που έχουν επιλέξει να παρουσιάζουν οι διαδικτυακοί σου φίλοι. Είναι μία μάχη από την οποία σίγουρα θα βγεις χαμένη, καθώς ο καθένας μπορεί να παρουσιάζει τη δική του λίγο πιο όμορφη και πιο ευτυχισμένη εκδοχή της ζωής του στο facebook ή το Instagram. Άλλωστε, μην ξεχνάς ότι πολλές έρευνες αποδεικνύουν ότι τα αισθήματα μοναξιάς, λύπης ή απώλειας που νιώθουμε μπορεί να ενισχυθούν παρατηρώντας φωτογραφίες ή διαβάζοντας ιστορίες άλλων. Θυμήσου ότι αυτές οι φιλτραρισμένες εικόνες παρουσιάζουν μία ωραιοποιημένη εκδοχή της πραγματικότητας και της καθημερινότητας…

Πες «όχι» σε ό,τι δενσε συναρπάζει

Η ζωή είναι μικρή για να μην κάνεις τα πράγματα που πραγματικά αγαπάς. Δεν υπάρχει λόγος να πιέζεσαι να πας σε εκείνο το οικογενειακό τραπέζι ούτε στο πάρτι του συναδέλφου που δεν συμπαθείς. Αρνήσου ευγενικά τις προτάσεις και νιώσε ανακούφιση. Έτσι, θα κερδίσεις χρόνο για τον εαυτό σου, τον οποίο μπορείς να εκμεταλλευτείς για να κάνεις όλα όσα σε ευχαριστούν.

Μπορείς, επίσης, να απολαύσεις δραστηριότητες που δεν είναι γιορτινές. Για παράδειγμα, μία βόλτα στη Φύση με τα άνετα αθλητικά σου μπορεί να σε κάνει να αισθανθείς πολύ καλύτερα, από ό,τι μία βαρετή κοινωνική εκδήλωση που θα περάσεις πάνω στις ψηλοτάκουνες γόβες σου.

Φέτος, επίλεξε να δεις μόνο πρόσωπα που σε γεμίζουν με χαρά και ξέχνα κάθε είδους δέσμευση που μπορεί να σε αγχώνει. Πες «ναι» μόνο σε εμπειρίες που θέλεις πραγματικά να ζήσεις και σε στιγμές που επιθυμείς να μοιραστείς με τους φίλους σου ή με τον εαυτό σου.