Ποια είναι τελικά η εποχή που ερωτευόμαστε περισσότερο;

Ποια είναι τελικά η εποχή που ερωτευόμαστε περισσότερο;

Όταν τα πουλιά κελαηδούν, ο ήλιος καίει και οι άνθρωποι βγαίνουν όλο και περισσότερες φορές από το σπίτι τους.

Μιας και καλωσορίσαμε την Άνοιξη, μια εποχή γεμάτη κλισέ, λιβάδια με λουλούδια, ηλιόλουστες μέρες και ερωτευμένα ζευγάρια, στην πραγματικότητα μόνο ένα από τα παραπάνω παραμένει σταθερό κάθε χρόνο. Και όχι, αυτό δεν είναι οι ηλιόλουστες μέρες, αλλά τα ερωτευμένα ζευγάρια. Το έχουν μελετήσει οι επιστήμονες, βλέπεις.

Οι επιστήμονες, μετά από διάφορες μελέτες που έχουν κάνει στην ανθρώπινη ψυχολογία αλλά και τη λειτουργία του εγκεφάλου, έχουν καταλήξει στο γεγονός ότι την Άνοιξη ερωτευόμαστε πολύ πιο εύκολα αλλά και πολύ περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο του χρόνου. Θέλεις φταίνε οι δύσκολες και κρύες μέρες του χειμώνα; Θέλεις ότι βγαίνεις περισσότερο από το σπίτι; Μπορείς να το δικαιολογήσεις σε διάφορες καθημερινές σου συνήθειες, αλλά μια θα είναι η επιστημονική εξήγηση που θα λάβεις για αυτό.

Σύμφωνα λοιπόν, με τη νευροεπιστήμονα Έλεν Φίσερ, «αυτό οφείλεται στην ντοπαμίνη που παράγει ο οργανισμός μας». Η ντοπαμίνη είναι εκείνη η οργανική ουσία που επιτρέπει στα νευρικά κύτταρα να επικοινωνούν μεταξύ τους. Επίσης, έχει αποδειχθεί πως το σύστημα της ντοπαμίνης ενεργοποιείται σε στιγμές καλής διάθεσης και απόλαυσης, για αυτό και συνδέεται άμεσα με την ψυχαγωγία. Η Φίσερ συνεχίζει πως, η ντοπαμίνη είναι εκείνο που μας κάνει να θέλουμε πράγματα, αλλά δεν είναι το μόνο που συνδέεται με τον έρωτα και την αγάπη. Από τη στιγμή που θα ζήσεις τον έρωτα, θα τον ζήσεις πολύ. Και αυτό οφείλεται κυρίως στην ντοπαμίνη, αφού πυροδοτεί την ανάγκη μας για καινούργιες εμπειρίες.

«Υπάρχει τόσο πολύ από αυτό το «καινούργιο» στην Άνοιξη. Πολύ χρώμα, διαφορετικές μυρωδιές, άνθρωποι βγάζουν τα περισσότερα από τα ρούχα που φορούν και όλο και περισσότερο δέρμα αφήνουν να φανεί. Έτσι, όλο αυτό το «νέο» κάνει τον δείκτη της ντοπαμίνης να χτυπάει κόκκινο και φτιάχνοντας την διάθεσή μας, μας κάνει να ερωτευόμαστε», λέει η Φίσερ ύστερα από πέντε επιστημονικά βιβλία που έχει γράψει για τον έρωτα. Στην πραγματικότητα, όμως, πόσο από αυτό πιστεύουμε; Ακόμη και εάν εξηγείται τόσο πολύ σύμφωνα με την επιστήμη, οι άνθρωποι θέλουν να είναι κάτι παραπάνω. Θέλουν να υπάρχει κάτι μεταφυσικό στη μεταξύ τους έλξη και μπορεί αυτό να ισχύει, στον κάθε άνθρωπο που κουμπώνει πάνω μας.

Δυστυχώς, τις εξηγήσεις τις δίνει μόνο η Επιστήμη. Για αυτό και κάθε Απρίλιο, άνθρωποι ξεχύνωνται στους δρόμους και ψάχνουν τον έρωτα. Ψάχνουν να ζήσουν κάτι που δεν έχουν ξαναζήσει, την ευφορία του να νιώθεις καλύτερα από ποτέ και του να θέλεις να είσαι η καλύτερη έκδοση του εαυτού σου. Σε βαθμό που πολλοί επιστήμονες παρομοιάζουν με τον εθισμό στα ναρκωτικά.

Σε συνδυασμό με την ντοπαμίνη, η επιστήμονας Ρείτσελ Φέλτμαν έρχεται να προσθέσει και τη σημασία της μελοτονίνης στον έρωτα. Η μελοτονίνη στον ανθρώπινο οργανισμό παράγεται από το φως και «οι ηλιόλουστες ημέρες, καθώς βγαίνεις βόλτα και περπατάς, παράγουν μελοτονίνη. Μια ακόμη πηγή ευφορίας και καλής διάθεσης που εμφανίζεται συχνότερα την Άνοιξη. Η διάθεσή σου αλλάζει και είσαι πιο ανοιχτός στο να δεχθείς και να κάνεις κάποιο κομπλιμέντο, αλλά και να βγεις περισσότερο από το σπίτι σου. Ακόμη κι αν αυτό είναι ραντεβού».

Φτάνει λοιπόν, με τις πρακτικές εξηγήσεις του έρωτα, καθώς μεγάλη σημασία έχει να αναλύσουμε και την πλευρά των θεωρητικών επιστημόνων της Ψυχολογίας. Οι ψυχολόγοι του κόσμου, μετά από δική τους ανάλυση, παρότι συμφωνούν στο αποτέλεσμα και την εποχή, δίνουν μια διαφορετική εξήγηση στο γιατί. Σύμφωνα με εκείνους, αυτό που παίζει ρόλο στην πυροδότηση της ντοπαμίνης και της μελατονίνης είναι η ψυχολογία των χρωμάτων. Οι αποχρώσεις του κόκκινου και του πορτοκαλί είναι αυτές που δίνουν τα έντονα ερεθίσματα στον εγκέφαλο, ενώ το απαλό μπλε και το ροζ μας δημιουργούν ένα αίσθημα χαλάρωσης, ηρεμίας και γαλήνης. Εξάλλου, είναι ευρέως γνωστό πλέον, πως η παλέτα των χρωμάτων που επιλέγουμε να φορέσουμε στέλνει και τα αντίστοιχα μηνύματα στο αντίθετο φύλο.

Εάν τώρα, επιθυμείς να το εξετάσουμε και συμβολικά, η Άνοιξη είναι μια εποχή που σχετίζεται άμεσα με την παρουσία ευκαιριών που σε οδηγούν σε μια ευτυχισμένη ζωή. Νέοι έρωτες, αρχές και ψυχική ανανέωση μετά από το αίσθημα του φρέσκου και του καινούργιου. Κι όπως τελειώνει σιγά σιγά ο Χειμώνας, η μόνη συμβουλή που έχουμε να σου δώσουμε είναι να βγεις στον δρόμο και να ερωτευτείς. Γιατί μόνο έτσι «θα είναι σαν να μπαίνει η Άνοιξη»!