Πέντε λόγοι να ξεκινήσεις το «plogging»

Πέντε λόγοι να ξεκινήσεις το «plogging»

Η καινούργια τάση στον αθλητισμό έχει… οικολογική συνείδηση!

Γράφει η Μαργαρίτα Γραμματικού

Πρώτα έφεραν στη ζωή μας το καλύτερο απογευματινό διάλειμμα για καφέ (Fika). Ύστερα μας έμαθαν την Τέχνη του να ζεις μια ισορροπημένη και ευτυχισμένη ζωή (Ikigai). Τώρα, οι Σουηδοί μας «χτύπησαν» το καμπανάκι και στρέψαμε τα βλέμματά μας στο πνεύμα, το σώμα και το περιβάλλον μας. Η πιο hot νέα τάση στον αθλητισμό λέγεται «plogging» και ήρθε για να μας κάνει να μάθουμε να αγαπάμε το περιβάλλον, όχι μόνο τους εαυτούς μας.

Η λέξη plogging προέρχεται από την λέξη «jogging» και τη σουηδική φράση «plocka upp» που σημαίνει «pick up». Όπως ήδη θα κατάλαβες από τα συμφραζόμενα, το άθλημα αυτό, έχει ως βάση το τρέξιμο και το συνδυάζει με το να μαζεύεις τα απορρίμματα από το έδαφος. Είναι η απόλυτη τάση στον χώρο, αφού οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ήδη αρχίσει να αποκτάμε μια λίγο πιο έντονη οικολογική συνείδηση. Τέρμα η φράση: «Θέλω να το κάνω για εμένα και το σώμα μου». Σταματήσαμε να είμαστε εγωιστές και ξεκινήσαμε να νοιαζόμαστε για το περιβάλλον μας περισσότερο από ποτέ.

Εάν αυτό για εσένα δεν είναι αρκετό (ή ακόμα κι αν είναι) βρήκαμε πέντε λόγους που θα σε πείσουν να ξεκινήσεις το plogging. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πάρεις μια μεγάλη σακούλα και να ξεκινήσεις το jogging!

https://www.instagram.com/p/BgYl6K3hl6f

Θα νιώσεις πως συμβάλεις στηνπροστασία του περιβάλλοντος

Ξεκίνησες λοιπόν, να κάνεις ανακύκλωση, να χρησιμοποιείς ένα παγούρι για το νερό σου και να αλλάζεις την πλαστική σακούλα με τσάντες πολλαπλών χρήσεων. Όμως, δεν έχουν όλοι την οικολογική συνείδηση που έχεις εσύ. Σε μερικούς «πέφτουν» τα πλαστικά μπουκάλια από το χέρι σε παραλίες, δάση και διάφορα άλλα μέρη στη Φύση. Για αυτό και η δική σου συμβολή, στο να παραμείνει το περιβάλλον καθαρό, είναι αρκετά σημαντική. Φαντάσου όλοι να ξεκινούσαν το plogging... Οι δρόμοι και τα πάρκα της πόλης θα ήταν πιο καθαρά από ποτέ!

via GIPHY

Δεν θα βαρεθείς ποτέ τη διαδρομή

Η αλήθεια είναι πως το τρέξιμο είναι ένα αρκετά βαρετό άθλημα, εάν δεν αλλάζεις την διαδρομή σου και δεν βάζεις στόχους να ξεπερνάς. Όμως το plogging δεν είναι και τόσο. Αφού καθάρισες τη μια περιοχή, πηγαίνεις στην επόμενη και από τους δρόμους της πόλης, βρίσκεσαι ξαφνικά σε κάποιο πάρκο και ύστερα, σε κάποια παραλία. Κάπως έτσι, αλλάζεις συνεχώς παραστάσεις και περνάς από μέρη που πίστευες ότι δεν θα τρέξεις ποτέ.

via GIPHY

Μετά το τρέξιμο θα νιώσεις απλά φανταστικά

Οι ενδορφίνες σου βρίσκονται στα καλύτερά τους επίπεδα κι εσύ πιο ευτυχισμένη από ποτέ. Το plogging μόλις έδωσε νόημα στην καθημερινότητά σου. Όχι μόνο για την «έξαρση» των ενδορφίνων σου, αλλά και για την προσφορά σου στο περιβάλλον. Μετά από ένα καλό session γυμναστικής, τείνουμε να νιώθουμε πολύ καλύτερα με τον εαυτό μας. Καταλαβαίνουμε τη μεγάλη μας προσπάθεια να αδυνατίσουμε, να ενδυναμώσουμε τους μύες μας, και να «αδειάζουμε» το κεφάλι μας, που όταν έρχεται εκείνη η ώρα να βοηθήσουμε και κάποιον άλλον εκτός από τον εαυτό μας, νιώθουμε διπλή ευτυχία.

via GIPHY

Θα ανανεώσεις σώμα και πνεύμα

Για να ξεκινήσεις το plogging, πρέπει απλά να βγεις από το σπίτι σου φορώντας αθλητικά και φόρμες. Θα ξεκινήσει σαν ένα απλό work-out, αλλά θα είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό. Η Σουηδή διατροφολόγος Frida Harju-Westman αναφέρει πως «παρόμοια με τη διαλειμματική προπόνηση, το plogging συνδυάζει ένα γρήγορο βήμα για μικρές χρονικές περιόδους με βαθιά καθίσματα. Αυτός είναι ένας τρόπος να καίει λίπος ο οργανισμός, ακόμη και μετά την προπόνηση». Πιο συγκεκριμένα, το σουηδικό health app Lifesum υπολογίζει να κάψεις περίπου 288 θερμίδες ανά 30 λεπτά. Δεν το λες κι άσχημο.

via GIPHY

Θα αλλάξει το κάρμα σου

Σύμφωνα με τον Mike Rosen, αντιπρόεδρο του τμήματος Marketing της εταιρείας Keep America Beautiful, «τα απορρίμματα επηρεάζουν την ποιότητα ζωής και την οικονομική ανάπτυξη όλου του πλανήτη, καθώς το μεγαλύτερο μέρος τους καταλήγει στο βυθό της θάλασσας με αποτέλεσμα τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Το plogging είναι εξαιρετικά έξυπνη ιδέα γιατί είναι τόσο απλό και διασκεδαστικό, ενώ ταυτόχρονα ενδυναμώνει τους ανθρώπους να κάνουν τον πλανήτη πιο καθαρό, πιο «πράσινο» και πιο «όμορφο». Εμείς αφού συμφωνούμε σε όλα τα παραπάνω, προσθέτουμε πως αυτός είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να αλλάξεις το κάρμα σου.

via GIPHY