Οδηγός επιβίωσης για ντροπαλές

Οδηγός επιβίωσης για ντροπαλές

Πώς θα γίνεις το επίκεντρο της προσοχής, χωρίς να νιώθεις άβολα

Και ενώ απολαμβάνεις ένα χαλαρό ποτό με τους φίλους για να γιορτάσετε μαζί τα γενέθλιά σου, όλοι αρχίζουν να χειροκροτούν, καθώς ο σερβιτόρος με ένα βεβιασμένο χαμόγελο φέρνει την τούρτα και σου βάζει ένα στέμμα στο κεφάλι. Το «Happy Birthday» ξεκινάει και εσύ χαμογελάς ενώ από μέσα σου σκέφτεσαι ότι θέλεις να εξαφανιστείς από προσώπου γης…

Και μπορεί οι περισσότεροι να εκτιμούσαν μία αντίστοιχη κίνηση, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για εσένα, που δυσκολεύεσαι κάθε φορά που πρέπει να βρίσκεσαι στο επίκεντρο της προσοχής. Τα γενέθλιά σου, η μέρα του γάμου σου, ακόμα και ένα meeting στο γραφείο μπορούν να σε αγχώσουν και να σε κάνουν να αισθανθείς αμήχανα.

Μπορεί οι παραπάνω ή αντίστοιχες καταστάσεις να σου φαίνονται άβολες, αλλά υπάρχουν τρόποι να τις κάνεις πιο υποφερτές και να καταφέρεις να επιβιώσεις. Θυμάσαι την παλιά καλή συμβουλή: «Πάρε βαθιές ανάσες»; Και όμως, στην πραγματικότητα μπορεί να βοηθήσει. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Λέουβεν στο Βέλγιο λένε ότι οι βαθιές ανάσες μπορούν να μειώσουν το άγχος και να μας βοηθήσουν να αντιδράμε καλύτερα όταν είμαστε στρεσαρισμένοι για κάποια ομιλία. Μία βαθιά ανάσα, είναι μία λύση της τελευταίας στιγμής, αν θέλεις να καταπολεμήσεις το άγχος που έχεις κάθε φορά που βρίσκεσαι στο κέντρο της προσοχής. Παρακάτω ακολουθούν μερικά ακόμη πράγματα που μπορείς να κάνεις για να ηρεμήσεις και να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου σε τέτοιες περιπτώσεις.

Βρες ένα πρόσωπο εμπιστοσύνης στο κοινό

Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να διαχειριστείς τα συναισθήματά σου είναι να εστιάσεις την προσοχή σου σε ένα άτομο από το πλήθος, το οποίο ξέρεις καλά και εμπιστεύεσαι και να επικεντρωθείς σε αυτό. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις ότι κάποιος δικός σου είναι δίπλα σου. Θα σου δώσει δύναμη και θα σε ανακουφίσει σε αυτές τις δύσκολες για εσένα στιγμές.

Αυτή η συμβουλή είναι κάτι που θα σε βοηθήσει ιδιαίτερα αν ετοιμάζεσαι να παντρευτείς, καθώς θα περιτριγυρίζεσαι από τους πιο κοντινούς σου ανθρώπους. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να προσπαθήσεις περισσότερο για να βρεις κάποιον που σε κάνει να αισθάνεσαι λίγο πιο χαλαρά και άνετα. Αν, για παράδειγμα, πρέπει να κάνεις μία παρουσίαση, μπορείς να ζητήσεις σε κάποια φίλη σου να βρίσκεται στον χώρο, προκειμένου να εστιάσεις σε εκείνη και να αισθάνεσαι ότι υπάρχει ένα φιλικό κλίμα. Προσπάθησε να ξεχάσεις το υπόλοιπο κοινό, κάνε focus και όλα θα μοιάζουν πιο εύκολα με έναν μαγικό τρόπο.

Μην αυτοσχεδιάζεις!

Αν έχεις τη δυνατότητα να προετοιμάσεις μία ομιλία, μη διστάσεις να κάνεις πρόβες. Δοκίμασε να προετοιμάσεις όλα όσα θα πεις και να προβάλεις τον λόγο σου αρκετές φορές. Με αυτόν τον τρόπο και προσπαθώντας να θυμηθείς όλα όσα έχεις να πεις, θα ξεχάσεις για λίγο ότι η προσοχή είναι στραμμένη επάνω σου. Καλό θα ήταν να αποφύγεις να χρησιμοποιήσεις σημειώσεις, γιατί μπορεί να σε μπερδέψουν. Αν έχεις προετοιμαστεί κατάλληλα, θα σου είναι πιο φυσικό απλώς να πεις όλα όσα έχεις προγραμματίσει. Παρόλα αυτά, μία παρουσίαση σε PowerPoint μπορεί να φανεί χρήσιμη και να σε βοηθήσει σε περίπτωση που «κολλήσεις». Το καλύτερο; Το κοινό θα έχει κάτι να κοιτάει και έτσι δεν θα αισθάνεσαι ότι όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα επάνω σου. Αυτό μπορεί να μειώσει ακόμα περισσότερο το τρακ.

Ακόμη όμως και σε περιπτώσεις που έχεις λιγότερο άγχος, όπως για παράδειγμα ένα πάρτι που αποφάσισες να διοργανώσεις, όλα τα παραπάνω μπορούν να φανούν χρήσιμα. Δώσε έμφαση στις λεπτομέρειες πριν τη μεγάλη ημέρα. Φρόντισε να ξέρεις τι θέλεις να πεις στους καλεσμένους σου, πώς θα οργανώσεις τον χώρο και πού θα στέκεσαι.

Μετάτρεψε το άγχος σεενθουσιασμό

Αν η προσοχή σε κάνει να αισθάνεσαι άγχος, δοκίμασε να μετατρέψεις αυτό το συναίσθημα σε κάτι πιο θετικό. Σε μία σειρά από έρευνες, η Alison Wood Brooks της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Χάρβαρντ μελέτησε πώς ο ενθουσιασμός μπορεί να επηρεάσει το άγχος για τις αποδόσεις μας. Για παράδειγμα, σε ένα πείραμα, έβαλε τους συμμετέχοντες να κάνουν καραόκε, ρωτώντας τους αν αισθάνονται αγχωμένοι, ενθουσιασμένοι ή αν δεν νιώθουν τίποτα πριν βγουν στη σκηνή. Σε ένα άλλο πείραμα, έπρεπε να εκφράσουν αν είναι ήρεμοι ή ενθουσιασμένοι πριν από μία σύντομη ομιλία και σε ένα τρίτο, έπρεπε να λύσουν ένα μαθηματικό πρόβλημα, έχοντας διαφορετικές οδηγίες.

Οι συμμετέχοντες που είπαν ότι ήταν ενθουσιασμένοι είχαν καλύτερες επιδόσεις. Όταν κάποιος υποστήριζε ότι ήταν ενθουσιασμένος, έβλεπε το πρόβλημα λιγότερο ως απειλή και περισσότερο ως ευκαιρία. Μπορεί το άγχος και η ηρεμία να είναι δύο εντελώς διαφορετικά συναισθήματα, όμως το άγχος και ο ενθουσιασμός είναι παρόμοια. Και αυτό γιατί και τα δύο είναι πολύ έντονα. Συνεπώς, αντί να λέμε ότι είμαστε αγχωμένες, είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να λέμε ότι είμαστε ενθουσιασμένες.

Μίλα στον εαυτό σου

Ακούγεται κάπως... άβολο και ντροπιαστικό, αλλά το να μιλήσεις στον εαυτό σου μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικό για να καταπολεμήσεις το στρες. Η έρευνα του ψυχολόγου Ethan Kross του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, αποδεικνύει ότι το να χρησιμοποιήσει το μικρό σου όνομα ή τη λέξη «εσύ» βοηθάει να νιώσουμε λιγότερο αγχωμένοι. Όταν οι συμμετέχοντες μιλούσαν στον εαυτό τους στο τρίτο πρόσωπο αισθάνονταν πιο ήρεμοι και είχαν καλύτερες επιδόσεις.

Με αυτόν τον τρόπο βλέπουμε τον εαυτό μας από απόσταση και από μία διαφορετική οπτική γωνία. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα αγχωθείς, μίλα στον εαυτό σου στο τρίτο πρόσωπο, όπως ακριβώς θα έκανε κάποιος άλλος και θα δεις πως θα χαλαρώσεις πριν καν το καταλάβεις.

Η δική μας συμβουλή; Προσπάθησε να καταπολεμήσεις το άγχος σου, απλώς αντιμετωπίζοντας συχνότερα καταστάσεις που σε στρεσάρουν. Όσο πιο συχνά το κάνεις, τόσο πιο άνετα θα νιώθεις. Η εξάσκηση ακόμα και σε αυτό θα σε κάνει καλύτερη. Στην τελική, όλα είναι θέμα συνήθειας!