Διάσημες γυναίκες που έχουν πέσει θύματα κακοποίησης

Διάσημες γυναίκες που έχουν πέσει θύματα κακοποίησης

25η Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Η 25η Νοεμβρίου έχει οριστεί ως η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών και κάθε χρόνο μας θυμίζει πως η βία -σωματική, σεξουαλική, ακόμα και λεκτική- δεν είναι απλά το άθροισμα μεμονωμένων περιστατικών που σοκάρουν, αλλά μια μάστιγα που επηρεάζει όχι μόνο τα θύματά της αλλά την κοινωνία στο σύνολό της.


Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, 1 στις 3 γυναίκες παγκοσμίως έχει πέσει θύμα βίας ενώ τα στοιχεία δείχνουν πως μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεκατρία εκατομμύρια γυναίκες υπέστησαν σωματική βία μέσα σε έναν χρόνο και στο ίδιο χρονικό διάστημα 3.700.000 έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Μάλιστα, μία στις τρεις από αυτές τις γυναίκες (ποσοστό 33%) είχε υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία μέχρι την ηλικία των 15 ετών.


Κατά καιρούς, διάσημες γυναίκες έχουν συγκλονίσει την κοινή γνώμη με τη δική τους τραυματική εμπειρία, την οποία έχουν μοιραστεί - συχνά σε μια προσπάθεια αφύπνισης και ευαισθητοποίησης απέναντι σε τέτοια περιστατικά.


Ας δούμε μερικές από τις ιστορίες τους:

rihanna 9d57e

Rihanna

Στις 8 Φεβρουαρίου 2009, λίγες μέρες πριν τα 21α γενέθλιά της, η Rihanna ακύρωσε ξαφνικά την προγραμματισμένη εμφάνισή της στα 51α Βραβεία Grammy, ενώ στις ώρες που ακολούθησαν έγινε γνωστό πως η νεαρή τραγουδίστρια είχε πέσει θύμα ξυλοδαρμού από τον τότε σύντροφό της, Chris Brown. Η φωτογραφία με το πρησμένο, γεμάτο πληγές και μελανιές, πρόσωπό της έκανε στη συνέχεια τον γύρο του ίντερνετ, προκαλώντας παγκόσμιο σοκ. Τρία χρόνια αργότερα, η ίδια μίλησε για το περιστατικό στην Oprah Winfrey, εξηγώντας ότι, πέρα από τον σωματικό και ψυχικό πόνο που της προκάλεσε ο ξυλοδαρμός της, τεράστιο ήταν και το βάρος της συνειδητοποίησης όσων είχαν αλλάξει στη ζωή της μέσα σε λίγα λεπτά: «Έχασα τον καλύτερό μου φίλο. Όσα ήξερα άλλαξαν μέσα σε μια βραδιά και αυτό ήταν κάτι που δεν μπορούσα να διαχειριστώ» είπε, μεταξύ άλλων.

GTY Halle Berry Tg 140609 16x9 992 aa47b

Halle Berry

Μεγαλώνοντας με έναν αλκοολικό και βίαιο πατέρα, η 49χρονη σήμερα ηθοποιός έζησε την ενδοοικογενειακή βία στη χειρότερη μορφή της. «Είμαι κι εγώ θύμα αυτής της μορφής βίας. Δεν παντρεύτηκα η ίδια έναν άνδρα που με χτυπούσε, αλλά το έκανε η μητέρα μου» εξομολογήθηκε, κατά τη διάρκεια ομιλίας της σε event οργανισμού που δραστηριοποιείται κατά της ενδοοικογενειακής βίας, πριν μερικούς μήνες. «Έμεινε (σε αυτόν τον γάμο) πολύ περισσότερο από όσο έπρεπε ή αντέχαμε - και τα παιδιά της, εγώ και η αδερφή μου, είδαμε τόσα πολλά. Έχω υποστεί τις ανεπανόρθωτες συνέπειες του να είσαι ένα παιδί που μεγαλώνει σε μια τέτοια οικογένεια».

Article Lead wide9972620711mxgk2image.related.articleLeadwide.729x410.ghqsc7.png1434639080113.jpg 620x349 4d140

Madonna

Έχοντας ζήσει -και απασχολήσει τα media με αυτόν- έναν βίαιο γάμο με τον Sean Penn, η Madonna καθήλωσε την κοινή γνώμη το 2013, όταν, σε κείμενο που δημοσίευσε στο περιοδικό Harper's Bazaar, αποκάλυψε ότι είχε πέσει θύμα βιασμού την περίοδο που, σε ηλικία περίπου 19 ετών, είχε μετακομίσει στη Νέα Υόρκη: «Η Νέα Υόρκη δεν ήταν για μένα αυτό που νόμιζα ότι θα είναι. Δεν μπορώ να πω ότι με καλωσόρισε. Τον πρώτο μου χρόνο στην πόλη με βίασαν στην ταράτσα ενός κτιρίου, αφού πρώτα με έσυραν μέχρι εκεί με την απειλή ενός μαχαιριού ακουμπισμένου στην πλάτη μου» έγραψε.

Mary J. Blige 6597b

Mary J Blide

Την παιδική σεξουαλική κακοποίηση στα χέρια ενός οικογενειακού φίλου έζησε η διάσημη τραγουδίστρια. «Με κακοποίησαν όταν ήμουν 5 ετών. Θυμάμαι να νιώθω, ακριβώς τη στιγμή πριν συμβεί ό,τι έγινε, ότι δεν μπορούσα με τίποτα να πιστέψω πως αυτός ο συγκεκριμένος άνθρωπος θα μου έκανε κάτι τέτοιο» ανέφερε σε συνέντευξή της το 2011, προσθέτοντας: «Αυτό το συμβάν με ακολούθησε σε ολόκληρη τη ζωή μου. Η ντροπή που ένιωθα όταν θυμόμουν την κακοποίησή μου ήταν όμως δικό μου λάθος. Με έκανε να πιστεύω ότι δεν αξίζω τίποτα».

o OPRAH WINFREY facebook c9ab1

Oprah Winfrey

Θύμα βιασμού κατ' επανάληψη είχε πέσει στην παιδική της ηλικία η γυναίκα που στη συνέχεια έγινε η πρώτη μαύρη δισεκατομμυριούχος στον κόσμο αλλά και μια από τους ισχυρότερους ανθρώπους του πλανήτη. Όταν ήταν περίπου 9 ετών κακοποιήθηκε για πρώτη φορά από έναν 19χρονο τότε ξάδερφό της, ενώ στα χρόνια που ακολούθησαν βιάστηκε από έναν οικογενειακό φίλο αλλά και από ένα θείο της – περιστατικά για τα οποία ως παιδί δεν μίλησε σε κανέναν.

Από τις 25 Νοεμβρίου έως και τις 2 Δεκεμβρίου 2015, τα συνεργαζόμενα με την ΕΙΕ νόμιμα ιατροδικαστικά ιατρεία της χώρας θα δέχονται δωρεάν όλες τις κακοποιημένες γυναίκες. Για την πλήρη λίστα των συνεργαζόμενων ιατρείων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, οι ενδιαφερόμενες μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπο της ΕΙΕ: www.hsfm.gr.