Katrin, ένα thrill στην οικολογία

Katrin, ένα thrill στην οικολογία

Πώς συνδέονται οι ροκ ήχοι ενός συγκροτήματος με την αναδάσωση; Η Κατερίνα Πανοπούλου έχει την απάντηση.

Η Κατερίνα Πανοπούλου είναι 31 ετών και είναι το ιδρυτικό μέλος της γνωστής –σε αρκετούς- μπάντας Katrin the Thrill. Μουσικός στο επάγγελμα, έχει σπουδάσει ηχοληψία και είναι ένας από τους πολλούς μουσικούς που δηλώνουν πως αυτό δεν μπορεί να τους εξασφαλίσει τα προς το ζην.

Παρά το γεγονός όμως ότι και για αυτήν η επιβίωση είναι μια διαδικασία δύσκολη, η Κατερίνα αποφάσισε τα κέρδη από την πώληση των CD να μην πάνε στην τσέπη της, αλλά στην αναδάσωση των καμμένων περιοχών της Ελλάδας.

Η μπάντα και η οικολογία

«Η μπάντα δημιουργήθηκε το 2002 με το όνομα Dementia Praecox», μας λέει. «Το όνομα Katrin the Thrill προέκυψε το 2007 όταν έλαβα συμμετοχή στον διαγωνισμό Coca Cola Soundwave και έκτοτε παρέμεινε. Το Δεκέμβρη του 2010 το EP Earth Is Calling Us κυκλοφόρησε από την Incense ως η πρώτη μου δισκογραφική δουλειά και είναι αφιερωμένο στη γη και το περιβάλλον. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο, τα έσοδα που προκύπτουν από τα πνευματικά μου δικαιώματα πηγαίνουν στην αναδάσωση καμένων περιοχών της Ελλάδας». Πώς σας φάνηκε;

Όταν τη ρώτησα ποια είναι η σχέση της με το περιβάλλον, η απάντησή της ήταν αφοπλιστική: «Το περιβάλλον είναι το σπίτι μας. Δυστυχώς όμως η σχέση που αναπτύξαμε σαν ανθρωπότητα με τη φύση είναι καταστροφική. Ακόμα και τώρα δεν μπορούμε να αντιληφθούμε ότι η προστασία του περιβάλλοντος και ο σεβασμός στη φύση είναι μόνο προς το συμφέρον μας. Τα δάση είναι η ανάσα μας και δεν το λέω ποιητικά αλλά κυριολεκτικά. Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε απίστευτες καταστροφικές πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα. Η Πεντέλη για παράδειγμα είναι ένα βουνό που καίγεται συστηματικά την τελευταία δεκαετία. Και όταν ένα δάσος καίγεται σε τέτοια συχνότητα χάνει την φυσική του ικανότητα να αναγεννηθεί... Το έδαφος βραχοποιείται με αποτέλεσμα να φυτρώνει μόνο χαμηλή βλάστηση ή στην θέση των δέντρων να «ξεφυτρώνουν» παρασητικά οικοδομήματα. Θέλαμε να κάνουμε κάτι γι' αυτό έμπρακτα με τη βοήθεια της μουσικής, να αφυπνίσουμε τον κόσμο, αλλά και να του δώσουμε τη δυνατότητα να συμμετέχει σε κάτι όμορφο. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα του Earth Is Calling Us EP. Μέσα από τις στάχτες..».

Δεν το βάζει κάτω

Όπως όλοι, είναι κι αυτή προβληματισμένη με τη σύγρονη ελληνική πραγματικότητα και όπως όλοι, δεν μπορεί να μην ασχοληθεί με τα κοινά. «Αυτή την περίοδο έχω απορροφηθεί απόλυτα από την οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση που περνάει η χώρα μας. Ακόμα προσπαθώ να συνέλθω από το σοκ της βίας που εισπράξαμε και τους τόνους χημικών που εισπνεύσαμε σαν ειρηνικοί διαδηλωτές όλο αυτό το διάστημα. Ομολογώ ότι δεν είναι και η καλύτερη περίοδος της ζωής μου». Για ποιον είναι άλλωστε;

Ωστόσο δεν το βάζει κάτω. Με αλτρουϊσμό, αποφασιστικότητα και δυνατό της χαρτί την δημιουργικότητα, συνεχίζει τις προσπάθειές της για αναδάσωση. «Αυτή τη στιγμή έχω στα χέρια μου τα πρώτα έσοδα που προέκυψαν από το EP και περιμένω πώς και πώς το φθινόπωρο για να οργανώσουμε την πρώτη αναδάσωση. Η κατάλληλη εποχή ξεκινά από τον Οκτώβρη-Νοέμβρη, την περίοδο δηλαδή που υπάρχουν αρκετές βροχές για να στηρίξουν τα νέα δέντρα. Με απασχολεί ιδιαίτερα η ανάπτυξη των δέντρων και η επιβίωσή τους γιατί έχω παρατηρήσει έντονα το φαινόμενο σε αναδασωμένες περιοχές να φυτεύονται δεντράκια και σε μερικούς μήνες να ξεραίνονται».

Εμείς ευχόμαστε καλή επιτυχία στην Κατερίνα και την μπάντα της και ελπίζουμε το παράδειγμά της να ακολουθήσουν και άλλοι. Προς το παρόν, το CD του συγκροτήματος μπορείτε να το βρείτε σε όλα τα Metropolis, στα Public και σε πάρα πολλά βιβλιοπωλεία της Αθήνας. Πωλείται επίσης σε site εκδόσειων όπως είναι οι Λιβάνη, ενώ μπορείτε και να το παραγγείλετε από το διαδίκτυο (amazon) ή να σας αποσταλεί ψηφιακά (itunes). Η αναδάσωση του τόπου μας θα σας κοστίζει μόλις 6.99 €.