Γιατί η Μαρία Ηλιάκη δεν χωράει στην ελληνική τηλεόραση;

Γιατί η Μαρία Ηλιάκη δεν χωράει στην ελληνική τηλεόραση;

Και γιατί πάντα θα υπάρχει μια Κατερίνα Καινούργιου απέναντί της;

Είναι αλήθεια ότι υπάρχει μια αντίφαση σε ό,τι αφορά τον τίτλο και την πραγματικότητα, γιατί δεν μπορείς να λες για μια γυναίκα που κάνει καθημερινή τηλεόραση τα τελευταία 10 χρόνια ότι δεν χωράει σε αυτή, αλλά ας πούμε ότι με τα νέα δεδομένα ίσως η παρουσία της να είναι περιττή. Τουλάχιστον έτσι ακούμε και εμείς.

Δεν συζητάμε αν αυτό είναι σωστό ή λάθος -φυσικά και είναι λάθος εκτίμηση- αλλά αν κρίνουμε από τα όσα ακούμε μέχρι σήμερα θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η Μαρία, ενώ είναι ένα πολύ έξυπνο παιδί, με αναπτυγμένη την αίσθηση του χιούμορ και του αυτοσαρκασμού, ευφυής και ταυτόχρονα θηλυκή, παρόλα αυτά δεν έχει θέση φέτος στην τηλεόραση, όμως θέση έχει η καλλίγραμμη και sexy Κατερίνα Καινούργιου.

Χωρίς να σημαίνει ότι η παρουσία της μίας παρουσιάστριας ακυρώνει την άλλη, αλλά σ΄ ένα κόσμο, έστω και τηλεοπτικό, που πρέπει να επιζήσει ένα είδος γυναίκας παρουσιάστριας, η Κατερίνα θα βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά και λόγω εμφάνισης, αλλά και (ξανά) λόγω εμφάνισης. Έτσι λειτουργούσε και έτσι προφανώς συνεχίζει να λειτουργεί η τηλεόραση που κρίνει ότι στο ωραιότερο χαρίζονται πάντα πόντοι και αυτή την εξίσωση θα την κερδίζει πάντα μια Κατερίνα Καινούργιου.

Όμως επειδή η Κατερίνα είναι και το εύκολο θύμα και τόσο όμορφη που όλοι στεκόμαστε στην επιφάνεια, δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς από μας να σχολιάσει τέτοιες αποφάσεις για το πόσο σωστές και δίκαιες είναι ή δεν είναι.
Σε μια επιχείρηση που θέλει να παραμείνει κερδοφόρα δεν κρίνεις τους ορούς με τους οποίους παίζει το παιχνίδι και αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό στην αγορά. Οι τηλεοράσεις είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις, δεν είναι μορφωτικά ιδρύματα, οπότε με επιχειρηματικούς όρους κρίνονται όλα... και παρουσιαστές και εκπομπές. Δίκαιο – άδικο αυτή είναι η αλήθεια...

Αν η Μαρία (που μεταξύ μας μια χαρά όμορφο κορίτσι είναι) θέλει να ανταγωνιστεί την Κατερίνα ή την κάθε Κατερίνα θα πρέπει να παίξει σε άλλη κατηγορία, σε εκείνη που τη βοηθά το μυαλό, το χιούμορ και η μόρφωση της -τα διαθέτει και τα τρία. Ας αναλάβει ένα τηλεπαιχνίδι, μια σατυρική εκπομπή, κάτι άλλο τέλος πάντων και ν' αφήσει τις χαριτωμένες, ψυχαγωγικές και τσαχπίνικες εκπομπές στα ωραία και sexy κορίτσια που και ξέρουν και μπορούν να τις υποστηρίξουν.