Ιωάννα Ευθυμίου: Η ζωγράφος των γουορχολικών πορτραίτων διασήμων μιλά την επιτυχία της

Ιωάννα Ευθυμίου: Η ζωγράφος των γουορχολικών πορτραίτων διασήμων μιλά την επιτυχία  της

Πίνακές της ανήκουν πλέον στη συλλογή της Βασιλικής Βιβλιοθήκης αλλά και στην Madonna! 

«Her Majesty’s Life» ονομάζεται η σειρά ιδιαίτερων πορτραίτων της βασίλισσας Ελισάβετ, εμπνευσμένων από την ποπ αρτ κουλτούρα, που δημιούργησε και εξέθεσε σε γκαλερί του Λονδίνου η Ιωάννα Ευθυμίου, και μάλιστα, με την συγκατάθεση της ίδιας της βασίλισσας –η ζωγράφος αποτελεί μία από τις ελάχιστες εξαιρέσεις, μιας και το παλάτι περνά από αυστηρή κριτική τις πρωτοποριακές δημιουργίες των καλλιτεχνών.


Έκτοτε, οι μετοχές της Ελληνίδας ζωγράφου ανέβηκαν κατακόρυφα, και πίνακές της έχουν αγοραστεί, τόσο από τους πρίγκιπες William και Harry, όσο και από την Madonna. Πως όμως έφτασε σε αυτό το σημείο επιτυχίας; Η ίδια μίλησε στο περιοδικό People εξηγώντας το χρονικό της επιτυχίας της.


«Το 2008 έστειλα κάποιες φωτογραφίες των πορτρέτων της βασίλισσας που είχα κάνει στο διευθυντή της Βασιλικής Συλλογής. Εκείνος έδειξε ενδιαφέρον και, τελικά, έδωσε την άδεια για μια μεγάλη έκθεση στο Λονδίνο με θέμα τη ζωή της».

ioanna efthimiou people 136 13 74396


Για την επίσκεψη του πρίγκιπα William, αλλά και Harry στην έκθεσή της, σχολίασε: «Τους εντυπωσίασε η ποπ αποτύπωση της βασίλισσας, καθώς τα πορτρέτα που την αφορούν, συνήθως, είναι κλασικά και κάπως αυστηρά. Όμως, οι πρίγκιπες είναι δυο νεαροί, σύγχρονοι άντρες. Παρ’ όλα αυτά, αισθάνθηκα πως η επίσκεψή τους δεν είχε μόνο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον. Ήταν μια ανθρώπινη, προσωπική στιγμή τους, για αυτό και η συνοδεία τους με απέτρεψε διακριτικά από το να τους ζητήσω να βγάλουμε μαζί φωτογραφία».

ioanna efthimiou people 136 12 f3808


Όσο για τη βασίλισσα... της ποπ αναφέρει: «Με αφορμή την περιοδεία της Confessions έκανα μια σειρά πορτρέτα με τη Madonna. Ένας από τους ατζέντηδές της, και ενώ η Madonna ήταν στην Ελλάδα για τη συναυλία που έδωσε στο ΟΑΚΑ, αγόρασε έναν από τους πίνακες αυτούς με σκοπό να της τον κάνει δώρο».

mado1 1 87979
ioanna efthimiou people 136 15 f9577

Πηγή: People