Τι κάνουμε όταν η άδειά μας είναι... εντός Αθήνας;

Τι κάνουμε όταν η άδειά μας είναι... εντός Αθήνας;

Προτάσεις για να περάσεις ΥΠΕΡΟΧΑ

Οι διακοπές έφτασαν αλλά φέτος δεν υπάρχουν λεφτά για ταξίδια και εξορμήσεις. Καλοκαίρι στην άδεια Αθήνα, λοιπόν; Μην απογοητεύεσαι, δες την θετική πλευρά και κάνε όλο εκείνα που δεν πρόλαβες το χειμώνα. Διάβασε επιτέλους εκείνο το βιβλίο που είχες αφήσει στη μέση, κάνε μια βουτιά σε μια κοντινή παραλία και ηλιοθεραπεία στην ταράτσα, επισκέψου την άδειο κέντρο της πόλης και ανακάλυψε τις ομορφιές του, σα να είσαι τουρίστας.

Κάνε μια βόλτα στα μεγάλα μουσεία και πέρνα ευχάριστα την ώρα σου στις κλιματιζόμενες αίθουσες, παρατηρώντας τα μοναδικά εκθέματα που φιλοξενούν. Έχεις επισκεφτεί καθόλου από το Μουσείο της Ακρόπολης; Αν όχι, τώρα είναι η ευκαιρία! Μετά την περιήγηση σου, χαλάρωσε στη βεράντα του καφέ με θέα τον Παρθενώνα και τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Όταν πια πέσει ο ήλιος, συνέχισε τη βόλτα σου στο Θησείο και την Αρχαία αγορά. Αν σου έχουν λείψει οι Κυκλάδες, πέρνα από την Πλάκα και τα Αναφιώτικα...

anafiotika2 67230
plaka 8b8ce

Εναλλακτικά, επισκέψου το Νομισματικό Μουσείο όσο αργότερα μπορείς και μείνε στον καταπράσινο κήπο για να ακούσεις ζωντανή τζαζ μουσική κάθε Πέμπτη. Αν έχεις όρεξη να φτάσεις πιο μακριά, στα Βόρεια, μη χάσεις την ευκαιρία να περάσεις από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και να ξαποστάσεις στον υπέροχο κήπο του με τις καστανιές, τα πλατάνια, τους κέδρους και τη λίμνη με τα νούφαρα. Στο κέντρο της Αθήνας θα βρεις πολλές ακόμη μικρές οάσεις δροσιάς όπως την κατάφυτη εσωτερική αυλή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, τον ευρύχωρο κήπο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου και το αίθριο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, το οποίο αυτή τη στιγμή φιλοξενεί την πρώτη έκθεση του δημοφιλούς καλλιτέχνη Ai Weiwei στην Ελλάδα.

νομισματικο μουσειο 4c480

Ανακάλυψε τα μικρά καταφύγια και επισκέψου τα για να διαβάσεις το βιβλίο σας, να ξεκουραστείς ή να πιείς έναν παγωμένο καφέ. Περιπλανήσου στα μονοπάτια του Εθνικού Κήπου, ξαπόστασε σε ένα κιόσκι, δροσίσου για λίγο στο Καφενείο του Κήπου. Ένα ακόμη όμορφο μέρος γεμάτο πράσινο, είναι ο Κήπος του Μεγάρου Μουσικής, με το καταπράσινο γρασίδι και τις πιο όμορφες μουσικές βραδιές στην πόλη. Εναλλακτικά, επισκέψου πάρκα, άλση και κήπους. Σου προτείνουμε το Πάρκο Τρίτση, το Κτήμα Συγγρού, το Άλσος Βεΐκου και κάθε πάρκο που βρίσκεται στη γειτονιά σου. Ετοίμασε φαγητό από το σπίτι, τηλεφώνησε στους φίλους σου και δοκίμασε να αποδράσεις μέσα στην πόλη. Μια καλή λύση είναι και ο νέος χώρος του «Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος». Κάθε Δευτέρα, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα πραγματοποιούνται εργαστήρια γιόγκα με ελεύθερη είσοδο!

Εξερεύνησε τις στοές του κέντρου. Μπορεί να μην είναι οι πιο όμορφες αλλά θα σε ταξιδέψουν σε μια άλλη εποχή, με την ρομαντική τους ατμόσφαιρα. Κάνε μια στάση στη Στοά Κοραή, για να δεις λίγο κόσμο και συνέχισε τη βόλτα σου.

Αν δεν θέλεις να μείνεις στο κέντρο της πόλης, πήγαινε για μπάνιο σε κοντινές παραλίες της Αττικής. Δεν θα συναντήσεις κίνηση μιας και οι περισσότεροι θα λείπουν. Αυτές με τα πιο καθαρά νερά βρίσκονται στη Βάρκιζα, τα Λιμάνακια αλλά και λίγο πιο μακριά στη Σαρωνίδα, το Λαγονήσι, τα Λεγρενά και το Σούνιο. Αν επιλέξεις την τελευταία κάνε μια στάση στο ναό του Ποσειδώνα και έπειτα δοκίμασε θαλασσινά εκεί που σκάει το κύμα.

λεγρενα feed0

Μπορείς επίσης, να επισκεφτείς τις δημοτικές πισίνες, προσκομίζοντας τα απαραίτητα έγγραφα (θα χρειαστείς μια ιατρική γνωμάτευση από δερματολόγο και ένα πιστοποιητικό από παθολόγο ή καρδιολόγο). Το κέντρο είναι γεμάτο με κλειστά αλλά και ανοιχτά κολυμβητήρια στα οποία θα δροσιστείς. Ενδεικτικά, στο Χαλάνδρι, τα Μελίσσια, το Μαρούσι , τη Νέα Σμύρνη, τον Πειραιά και το Χαϊδάρι μπορείς να κάνεις «οικονομικές» βουτιές. Στα πολυτελή ξενοδοχεία της πόλης θα βρεις μερικές από τις πιο ντιζαινάτες πισίνες, με μαγευτική θέα και χώρο για να κάνεις ηλιοθεραπεία και να δροσιστείς. Βέβαια, εκεί θα χρειαστεί να πληρώσεις κάτι παραπάνω.

Το βράδυ, ανέβα ψηλά, στις ταράτσες της Αθήνας. Το κέντρο είναι γεμάτο ενώ διαρκώς ξεφυτρώνουν νέα μαγαζιά σε κάθε σημείο από το Γκάζι μέχρι το Σύνταγμα. Πιες το ποτό σου με θέα την φωτισμένη Ακρόπολη και το Λυκαβηττό. Επισκέψου την Πλατεία Δεξαμενής, μια από τις πιο όμορφες και δροσερές στην Αθήνα, μακριά από το θόρυβο και τα αυτοκίνητα. Αν έχεις όρεξη να δεις εκείνη τη ταινία που δεν πρόλαβες τον χειμώνα, μπες στο θερινό σινεμά που βρίσκεται για χρόνια εκεί και φιλοξενεί κλασικά αριστουργήματα αλλά και πιο πρόσφατες παραγωγές.

Φέτος, για έκτη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται και το Athens Open Air Film Festival. Παρακολούθησε υπαίθριες προβολές σε πλατείες, πάρκα και πεζόδρομους με φόντο το αστικό τοπίο. Το φεστιβάλ συνεχίζεται μέχρι και τον Σεπτέμβριο προβάλλοντας γνωστές και άγνωστες μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες αλλά και ανατρεπτικές καλλιτεχνικές προτάσεις με μουσική. Όλες οι προβολές είναι με ελεύθερη είσοδο.

open air film festival a781b

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στην πόλη δεν σταματούν τον Αύγουστο! Ακόμα και αν μείνεις στην Αθήνα, θα έχεις την ευκαιρία να παρακολουθήσεις μοναδικές συναυλίες από ροκ φεστιβάλ, μέχρι κλασική μουσική και όπερα. Ενδεικτικά, στις 23 Ιουλίου, οι Muse καταλαμβάνουν την Πλατεία Νερού για την τελευταία μέρα του Ejekt Festival. Στις 24, 26, 27 και 29 Ιουλίου ακολουθεί η όπερα Κάρμεν στο Ηρώδειο. Αρκετά αργότερα, στις 23 Αυγούστου οι Tigеr Lillies έρχονται στο Κηποθέτρο Παπάγου. Το ίδιο ισχύει και για τις θεατρικές παραστάσεις που θα πραγματοποιηθούν, όπως κάθε χρόνο, στα δημοτικά θέατρα της πόλης, στο Κατράκειο, το Βεάκειο, το θέατρο Βράχων, το Ευριπίδειο. Επισκέψου τις σελίδες τους για να δεις το πλούσιο αναλυτικό πρόγραμμα για το καλοκαίρι.

Και αν βαριέσαι να βγεις από το σπίτι, φτιάξε το δικό σου home cinema. Κάλεσε φίλους, ετοίμασε σπιτικά ποπ κορν και κοκτέιλ, χαλάρωσε στον αναπαυτικό καναπέ, ξεκίνα μια καινούρια σειρά, έναν μαραθώνιο ταινιών ή... ένα μικρό πάρτι στο μπαλκόνι. Οι διακοπές στην πόλη μπορεί να γίνουν πολύ ενδιαφέρουσες, αρκεί να έχεις ιδέες και όρεξη!