Φιντέλ Κάστρο: Το λεύκωμα της ανέκδοτης, ιδιωτικής, ζωής του

Φιντέλ Κάστρο: Το λεύκωμα της ανέκδοτης, ιδιωτικής, ζωής του

"Tι θα πει το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας σου αν μάθει ότι πέρασες τρεις μέρες μαζί μου στη Σιέρα Μαέστρα;" ρώτησε ο Φιντέλ Κάστρο τον Λι Λόκγουντ, τον μόνο φωτορεπόρτερ από την Αμερική που κατάφερε να πλησιάσει και να καταγράψει με το φακό του την Κούβα όταν έγινε το κάστρο του ηγέτη της, όταν η επανάσταση του Κάστρο είχε φέρει μια διάθεση ευφορίας στον κόσμο. "Θα με ρωτήσουν ποιος πραγματικά είσαι" του απάντησε.

Στη σπάνια συνέντευξη του που κατάφερε να κάνει με τον επαναστάτη μετά από τρεις μήνες καθυστερήσεων το 1965, ο Λόκγουντ καταγράφει τη χώρα στο ξύπνημα της αλλαγής της. Από το 1959 εως το 1969 ο φωτογράφος απαθανάτισε την Κούβα που άλλαζε. Οι περισσότερες από 200 φωτογραφίες του επανεκδόθηκαν πρόσφατα από τον οίκο Taschen.

Στο λεύκωμα "Castro’s Cuba: An American Journalist’s Inside Look at Cuba, 1959–1969" ο Κάστρο παίζει ping-pong σε ένα σχολείο στο Santiago το 1964 και κατασκηνώνει με τους στρατιώτες του στα αντάρτικα όρη της Σιέρα Μαέστρα, κάνει γυμναστική, χαλαρώνει και μαγεύει τα πλήθη μπροστά του. Το λεύκωμα δεν είναι μια αγιογραφία του Φιντέλ Κάστρο, διευκρίνισε ο Λόκγουντ.

"Εαν είναι πραγματικά εχθρός μας, εαν είναι όσο επικίνδυνος ισχυρίζονται πως είναι, οφείλουμε να μάθουμε όσα περισσότερα γίνεται για αυτόν" είπε για το βιβλίο που χρονογραφεί τη γνωριμία του με τον άντρα που συγκλόνισε τον κόσμο. Υποταγμένη η Κούβα και η Αβάνα στον Φιντέλ Κάστρο, το λεύκωμα είναι μια μαρτυρία της Κούβας που ήταν.

Δες τις φωτογραφίες στο Cnn.gr