Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: Αυτό το βίντεο πρέπει να το ξαναδείς!

Βιβή Αγγελάκη
Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: Αυτό το βίντεο πρέπει να το ξαναδείς!

«Ξαφνικά είδα την αναπηρία μου να γίνεται ένα νόμιμο θήραμα στο Διαδίκτυο»...

«Είμαι η Maysoon Zayid και δεν είμαι μεθυσμένη! Έχω εγκεφαλική παράλυση και τινάζομαι όλη την ώρα. Είναι εξαντλητικό. Είμαι ο συνδυασμός της Shakira με τον Muhammad Ali». Κάπως έτσι ξεκίνησε το συναρπαστικό λόγο της η Αραβο-Αμερικανίδα κωμικός, στο πλαίσιο του TEDTalks πριν δύο περίπου χρόνια και σήμερα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία ήρθε η ώρα να τον ξαναθυμηθούμε!

pagkosmia hmera anaphrias

«Οι άνθρωποι στο Διαδίκτυο είναι καθάρματα! Ο κόσμος λέει πως τα παιδιά είναι σκληρά αλλά ποτέ δεν με κορόιδεψαν όσο ήμουν παιδί ή ακόμη και ενήλικη. Ξαφνικά η αναπηρία μου ήταν ένα νόμιμο θήραμα στο Διαδίκτυο. Έβλεπα τα σχόλια κάτω από τα βίντεο και ήταν του τύπου: «Ποιος την τσιμπάει;» ή «Είναι καθυστερημένη;» και το αγαπημένο μου: «Την καημένη έχει τρομοκρατηθεί και στράβωσε το στόμα της. Τι έχει; Πρέπει να προσευχηθούμε για εκείνη!» Ένας άλλος πρότεινε να προσθέσω την αναπηρία στα προσόντα μου: Σεναριογράφος, κωμικός, με εγκεφαλική παράλυση.

20901029a2b8ff751fbdf23cabb736b82cadf55e 1600x1200

Και συνεχίζει: «Η αναπηρία είναι τόσο ορατή όσο η η φυλή. Αν ένα άτομο σε αναπηρικό καροτσάκι δεν μπορεί να κάνει τη Beyonce, ούτε η Beyonce μπορεί να κάνει ένα άτομο σε αναπηρικό αμαξίδιο.
Οι άνθρωποι με αναπηρία είναι η μεγαλύτερη μειονότητα στον κόσμο και οι λιγότερο εκπροσωπημένοι στο κομμάτι της ψυχαγωγίας.

quote people with disabilities are the largest minority in the world and we are the most underrepresented maysoon zayid 102 11 29

Οι γιατροί είπαν ότι δεν θα περπατήσω, αλλά να ‘μαι εδώ μπροστά σας! Αν είχα μεγαλώσει με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν νομίζω να τα κατάφερνα! Ελπίζω πως μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε περισσότερες θετικές εικόνες για την αναπηρία στα media και στην καθημερινή ζωή. Ίσως αν υπήρχαν περισσότερες εικόνες, θα περιόριζαν το μίσος στο Διαδίκτυο. Μπορεί βέβαια και όχι. Ίσως να χρειάζεται ένα «ειδικό χωριό» για να εκπαιδευτούν σωστά τα παιδιά μας!»

596a05227732178b997a3cf7236ef802

Τέλος, κλείνει το λόγο της: « Είμαι η Maysoon Zayid και αν ΕΓΩ μπορώ να μπορέσω, και ΕΣΕΙΣ μπορείτε να μπορέσετε!»




Όχι, αν δεν το βιώνεις δεν μπορείς να μπεις στα παπουτσια της, όμως μπορείς να τη σεβαστείς, να αναγνωρίσεις τη δύναμη της ψυχής της, να την αντιμετωπίσεις το ίδιο και φυσικά πριν βιαστείς να σχολιάσεις το οτιδήποτε και να κάνεις τον"εξυπνάκια" του Διαδικτύου μπορείς να σκεφτείς πολύ καλά. Κι αυτό δεν είναι κάτι που σου επιβάλλεται αλλά έγκειται στην Ανθρώπινη φύση σου- φύση μου- φύση μας!

Disability VMI