Τι ανακαλύψαμε σε μια βόλτα στο Μουσείο της ΙΚΕΑ

Τι ανακαλύψαμε σε μια βόλτα στο Μουσείο της ΙΚΕΑ

Γνωρίζουμε πώς να προσανατολιζόμαστε στα καταστήματα της ΙΚΕΑ, τι μας λείπει κάθε φορά από το σπίτι, πώς θα το συναρμολογήσουμε όταν το αποκτήσουμε, καθώς και τι ακριβώς θα φάμε από το εστιατόριο σε κάθε μας επίσκεψη. Αυτό που μέχρι πρότινος δεν γνωρίζαμε ήταν πόσο θα ξετρελαινόμασταν με μία βόλτα στο Μουσείο της ΙΚΕΑ. Ας κάνουμε όμως, πρώτα, μια σύντομη αναδρομή, στην ιστορία του πιο φημισμένου brand επίπλων…

Η ιστορία του brand συμπληρώνει φέτος 74 χρόνια ιστορίας. 74 χρόνια από τότε που ο Ίνγκβαρ Κάμπραντ άνοιξε το πρώτο κατάστημα ΙΚΕΑ. Συγκεκριμένα, ο ίδιος, στα 17 του μόλις χρόνια (1943) ίδρυσε την ΙΚΕΑ, με σκοπό την ταχυδρομική αποστολή επίπλων. Ωστόσο, λίγα χρόνια αργότερα αποφάσισε να τα κατασκευάζει ο ίδιος.

ikea

Το πρώτο κατάστημα άνοιξε το 1958 στο Älmhult της Σουηδίας και ευθύς σήμανε την αρχή της παγκόσμιας επιτυχίας της ΙΚΕΑ. Εκεί ακριβώς βρεθήκαμε κι εμείς, στο Älmhult της Σουηδίας, για να γνωρίσουμε από κοντά το Μουσείο μιας από τις μεγαλύτερες αλυσίδες επίπλων στον κόσμο. Αφορμή στάθηκε η διοργάνωση των Democratic Design Days, του καθιερωμένου πλέον θεσμού, κατά τη διάρκεια του οποίου η εταιρεία ανοίγει τις πύλες της για να μοιραστεί όλα όσα σχεδιάζει για το μέλλον όλων μας.

museam

Στην είσοδο του Μουσείου «συστηθήκαμε» με τον Ίνγκβαρ Κάμπραντ, σε μία φωτογραφία που τον αναπαριστά, αφού στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα κολάζ φωτογραφιών με εργαζόμενους της ΙΚΕΑ.

μουσειο ικεα

Εντυπωσιασμένοι ακόμα, καθώς προχωρούσαμε στο χώρο, ανακαλύπταμε χρονιά με τη χρονιά τις αλλαγές που σημάδεψαν την καθημερινότητα των ανθρώπων, όσον αφορά στη λειτουργικότητα των επίπλων αλλά και στη στυλιστική άποψη που διέκρινε ό,τι λάμβανε έκταση μέσα σε ένα σπίτι ανά το πέρασμα των δεκαετιών.

Αγαπημένη στιγμή, όταν αντίκρισα το γραφείο του Ίνγκβαρ Κάμπραντ, του ανθρώπου που έμελλε να μπει, με τον τρόπο του, σε κάθε σπίτι. Ένα σταθερό τηλέφωνο, μία γραφομηχανή, μία ταμειακή μηχανή και κάποιες φωτογραφίες του βρίσκονταν κάτω από το τζάμι.

σοφια

Προχωρώντας, συνάντησα τη βιβλιοθήκη των υλικών, ένα σημείο όπου καταφέραμε να αγγίξουμε όλα τα υλικά που έχει χρησιμοποιήσει ή χρησιμοποιεί ακόμη και σήμερα η ΙΚΕΑ, ένα πραγματικά ενδιαφέρον σημείο που άξιζε τη στάση (και τη φωτογραφία) μας!

μουσειο

Λίγο αργότερα, σαν μουσειακά εκθέματα στέκονταν όλα εκείνα που αγαπήθηκαν από τον κόσμο και έκαναν την ΙΚΕΑ να εδραιωθεί στις καρδιές μας. Από το μικρό κατσαβίδι (που όλοι έχουμε πιάσει στα χέρια μας για να κατασκευάσουμε ακόμη και ένα τραπεζάκι) μέχρι το διάσημο… κεφτεδάκι. Όλα έστεκαν σε προθήκες, προκαλώντας τα φλας να αστράψουν.

ikea copy copy

Φυσικά, από το Μουσείο δεν θα μπορούσε να λείπει ο καναπές που έχει συμβάλλει στην τεράστια επιτυχία της ΙΚΕΑ. Ο λόγος για τον καναπέ Klippan, πάνω στον οποίο καθίσαμε και φωτογραφηθήκαμε με δεκάδες led να πέφτουν σε ανάμεικτους συνδυασμούς πάνω στο πρόσωπο και το σώμα μας δημιουργώντας απίστευτα εφέ.

ikea copy copy copy

Και επειδή, όπως προανέφερα, αφορμή για την επίσκεψή μας στο μοναδικό Μουσείο της ΙΚΕΑ στάθηκε η διεξαγωγή των Democratic Design Days (όπου και ανακοινώνονται όλα τα μελλοντικά σχέδια της ΙΚΕΑ), δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε να αναφέρουμε πως το «πεντάγωνο της επιτυχίας» για την ΙΚΕΑ βρίσκεται στις εξής έννοιες: Ποιότητα, χαμηλή τιμή, λειτουργικότητα, βιωσιμότητα, design.

IKEA copy copy copy copy

«Σχεδιάζοντας μια καλύτερη καθημερινή ζωή, για πολλούς ανθρώπους» όπως υποστηρίζει ο άνθρωπος που έμελλε να εντάξει το design στις ζωές όλων μας, με τον πιο οικονομικό και ποιοτικό τρόπο. Ο Ίνγκβαρ Κάμπραντ με την ΙΚΕΑ.