Μυστικά για μια επιτυχημένη συνέντευξη για δουλειά

Μυστικά για μια επιτυχημένη συνέντευξη για δουλειά

Για κάποιους είναι μία από τις πιο αγχωτικές διαδικασίες, ειδικά αν βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας για αρκετό καιρό. Η ψυχραιμία πρέπει να κυριαρχήσει. Προετοιμαστείτε καλά λίγες μέρες νωρίτερα, ώστε όταν έρθει η ώρα, να είστε χαλαροί και να εμπνέετε σιγουριά και εμπιστοσύνη. Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές για να αφήσετε τις καλύτερες εντυπώσεις στο μελλοντικό σας εργοδότη. Καλή τύχη!

Πριν τη συνέντευξη


Προετοιμάστε καλά το βιογραφικό σας. Προσαρμόστε το ανάλογα με την επιχείρηση στην οποία επιθυμείτε να εργαστείτε και τονίστε τα στοιχεία που ταιριάζουν περισσότερο σε αυτή. Επισυνάψτε και μία συνοδευτική επιστολή, αν το κρίνετε απαραίτητο. Δείξτε ότι τα σύγχρονα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι τα εργαλεία της δουλειάς σας και γνωρίζετε καλά πώς να τα χρησιμοποιείτε. Ενημερώστε το προφίλ σας στο linkedIn και τονίστε τις ικανότητές σας!

Η γλώσσα του σώματος


Το σώμα σας θα σας προδώσει και επειδή θα κριθείτε μέσα σε λίγα λεπτά και η πρώτη εντύπωση μετράει, προσπαθήστε να χαλαρώσετε και να είστε ο εαυτός σας. Χρειάζεται να αναφέρουμε τα βασικά; Πρέπει να δείξετε συνέπεια, να φτάσετε νωρίτερα στο χώρο και φροντίσετε την εμφάνισή σας, επιλέγοντας ένα επαγγελματικό ντύσιμο. Όταν έρθει η μεγάλη στιγμή, χαιρετήστε με μια σταθερή και δυνατή χειραψία. Δεν χρειάζεται να... λιώσετε το χέρι του μελλοντικού σας εργοδότη, αλλά δείξτε ότι έχετε αυτοπεποίθηση και νιώθετε σιγουριά!

Χαμογελάστε για να αφήσετε μια πρώτη θετική εντύπωση αλλά στη συνέχεια δείξτε την απαιτούμενη σοβαρότητα. Μιλήστε δυνατά, με σιγουριά και υποστηρίξτε με επιχειρήματα όσα λέτε. Κάντε πρόβα για την ομιλία σας. Θα βοηθήσει να χρησιμοποιήσετε έναν καθρέπτη για να δείτε τις εκφράσεις σας, τη στάση του σώματός σας και τις κινήσεις σας. Προσπαθήστε να εμπνεύσετε σιγουριά και αυτοπεποίθηση και εκφράστε τη τόσο με το σώμα σας όσο και με το λόγο σας.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης διατηρείστε οπτική επαφή με τον συνομιλητή σας. Δείξτε του ότι έχει την προσοχή σας και ότι σας ενδιαφέρουν όσα σας λέει. Δεν είναι εύκολο, αλλά το σημαντικότερο είναι να δείχνετε χαλαροί. Μόνο έτσι θα έχετε την ευκαιρία να προβάλλετε τα προσόντα σας και τις ικανότητές σας.

photo 02

Μιλήστε μου για εσάς...


Συνήθως, στην αρχή θα σας ζητηθεί να μιλήσετε για τον εαυτό σας. Πρόκειται για μία από τις πιο βαρετές ερωτήσεις που κουράζει τους HR, καθώς οι υποψήφιοι τείνουν να μιλούν ασταμάτητα επαναλαμβάνοντας τα ίδια κλισέ. Αναδείξτε έξυπνα τον εαυτό σας! Μην μείνετε στα επίθετα, αλλά μιλήστε αναλυτικότερα για τις εμπειρίες σας, τις επιτυχίες και τις διακρίσεις σας. Για να δημιουργήσετε μία ενδιαφέρουσα ιστορία, προετοιμάστε τον τρόπο που θα αφηγηθείτε την επαγγελματική σας διαδρομή, ώστε να υπάρχει αρχή μέση και τέλος. Αδράξτε την ευκαιρία, καθώς αυτή μάλλον είναι η καταλληλότερη στιγμή για να μιλήσετε για τα προσόντα σας. Δώστε μερικά επιπλέον στοιχεία για σας και συμπληρώστε προφορικά όσα δεν αναγράφονται στο βιογραφικό σας, τονίζοντας τις επικοινωνιακές σας ικανότητες και τον τρόπο που διαχειρίζεστε κρίσεις.

Μία ακόμη κλασική ερώτηση στην οποία πιθανώς θα χρειαστεί να απαντήσετε είναι γιατί επιθυμείτε να εργαστείτε για τη συγκεκριμένη εταιρία. Δεν χρειάζεται να αρχίσετε τους επαίνους. Εξηγείστε με απλό και κατανοητό τρόπο πόσο σας εκφράζει αυτή η δουλειά, χωρίς φλυαρίες και κολακείες που μπορεί να κάνουν όσο λέτε να ακούγονται ψεύτικα. Μιλήστε για το όραμα της εταιρείας και δείξτε ότι θέλετε να αποτελέσετε μέρος της ομάδας και του συνόλου. Αποδείξτε με την κατάλληλη επιχειρηματολογία ότι μπορείτε να προσφέρετε στο να πραγματοποιηθούν οι στόχοι της εταιρείας και πως οι εμπειρία και οι γνώσεις σας θα σας βοηθήσουν να συμβάλλετε σε αυτή.

Έξυπνες ερωτήσεις


Μάθετε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για την επιχείρηση για να δείξετε ότι σας ενδιαφέρει πολύ η θέση την οποία διεκδικείτε. Μην κρύψετε τον ενθουσιασμό σας και μην ρωτήσετε πράγματα που είναι βρίσκονται ήδη στην ιστοσελίδα της, αλλά προσπαθήστε να δείξετε ότι έχετε καταλάβει τη φιλοσοφία της και χρειάζεστε λίγες επιπλέον πληροφορίες. Ιδανικές είναι και οι ερωτήσεις που αφορούν σε όσους προηγήθηκαν και δεν τα κατάφεραν σε αυτή τη θέση. Ρωτήστε για τα λάθη τους για να δείξετε ότι δεν θέλετε να τα επαναλάβετε.

Επιτέλους, έχετε την ευκαιρία να διεκδικήσετε τη θέση που ονειρευόσασταν τόσο καιρό. Προετοιμαστείτε καλά, μιλήστε με αυτοπεποίθηση και μην χάσετε την ευκαιρία να αποδείξετε την αξία σας!