5 λάθη που κάνεις στα social media και μπορούν να σου κοστίσουν τη δουλειά σου

Νάνσυ Μητσοστέργιου
5 λάθη που κάνεις στα social media και μπορούν να σου κοστίσουν τη δουλειά σου

Μήπως κάνεις κάτι από αυτά;

Πλέον ζούμε σε αυτή την εποχή που όλη μας η ζωή εξαρτάται από τις κινητές μας συσκευές, το facebook, το Instagram και γενικά όλες τις εφαρμογές αυτές που συγκαταλέγονται στα social media. Γιατί είναι σχεδόν απίθανο να πας κάπου διακοπές, να φας κάτι που είναι εμφανισιακά (αλλά και γευστικά) όμορφο χωρίς να το ποστάρεις έστω στο Instagram.

Ήξερες όμως ότι υπάρχουν κάποια λάθη που κάνεις ή που μπορεί να κάνεις (κι εσύ) στα social media τα οποία μπορούν να σου στερήσουν τη δουλειά σου; Και όμως, συμβαίνει! Ξέρουμε πως δεν το κάνεις επί σκοπού, όμως ορισμένα από αυτά μπορούν να σου κάνουν μεγάλο κακό και σίγουρα δεν το θέλουμε κάτι τέτοιο.

Την προσοχή σου λοιπόν:

#1. Δημοσίευση αντιεπαγγελματικού υλικού
Δεν πρέπει να ξεχνάς ότι ακόμη και σε ιδιωτικές πλατφόρμες, ο τρόπος με τον οποίο εκπροσωπείς/παρουσιάζεις τον εαυτό σου online έχει τη δυνατότητα να επιστρέπει στους τρέχοντες και μελλοντικούς εργοδότες σου να δει πράγματα για σένα. Χρησιμοποίησε την κρίση σου, όσο καλύτερα γίνεται πριν δημοσιεύσεις το οτιδήποτε σε Facebook, Twitter, Instagram και ούτω καθεξής. Το ίδιο ισχύει και με το απόρρητο σου, σκέψου τον προϊστάμενο σου να χαζεύει στο προφίλ σου, σίγουρα δεν θα ήθελες κάτι τέτοιο.

#2. Δεν κάνεις εκκαθάριση στα παλιά σου posts
Επειδή λοιπόν είσαι δεσμευμένη να διατηρείς μια καθαρή εικόνα στα social media, δεν σημαίνει ότι οι παλιές αναρτήσεις σου δεν μπορεί να επιστρέψει για να σε «στοιχειώσει». Κάνε λοιπόν ένα flashback στο προφίλ σου για να διαγράψεις ή να αποκρύψεις όποιες φωτογραφίες δεν είναι ευνοϊκές για την καριέρα σου. Λάβε υπόψη σου ότι οι αναρτήσεις και οι ετικέτες των φίλων μπορούν επίσης να εμφανιστούν όταν ένας εργοδότης σε ψάχνει, οπότε κάνετε έναν γενικό καθαρισμό από οποιοδήποτε ανεπιθύμητο υλικό από παλιά.

#3. Κάνεις αναρτήσεις κατά τη διάρκεια της δουλειάς σου
Αν η δουλειά σου δεν απαιτεί να δημοσιεύεις φωτογραφίες στα προσωπικά σου social media, τότε είναι καλύτερο να παραμείνεις εκτός των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης όταν βρίσκεστε στο γραφείο (ή αν είσαι άρρωστη και δεν πήγες γραφείο).

#4. Ασυνέπεια
Η παρουσία σου στα social είναι η προσωπική σου «διαφήμιση». Ακόμα κι αν έχεις διαφορετικούς followers για κάθε λογαριασμό ή έστω προσαρμόζεις το περιεχόμενό σου σε διαφορετικά είδη κοινού, η παρουσία σου σε όλες τις διαδικτυακές πλατφόρμες πρέπει να είναι συνεπής ως σύνολο.

#5. Δεν έχεις καθόλου παρουσία στα social media
Όπως ακριβώς λειτουργεί μία απρόσεχτη παρουσία στα social media, έτσι ακριβώς μπορεί να λειτουργήσει και μία μηδαμινή παρουσία, το να μην έχεις δηλαδή καθόλου «ζωή» στα social media. «Πολλοί εργοδότες δεν θα εξετάσουν κάποιον που δεν έχει παρουσία στα social», λέει ο Peter Mendez, Διευθύνων Σύμβουλος της Crafted NY.