3 βήματα που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις τι ακριβώς θέλεις να κάνεις στη ζωή σου

Νάνσυ Μητσοστέργιου
3 βήματα που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις τι ακριβώς θέλεις να κάνεις στη ζωή σου

Γιατί όλοι θέλουμε μια καθοδήγηση

Υπάρχουν κάποιοι περίοδοι στη ζωή μας που περνάμε κι εμείς κάποιες κρίσεις, οι οποίες θέλουν μεγάλη δύναμη και προσπάθεια για να τις ξεπεράσεις. Η πρώτη έρχεται εκεί κάπου στις αρχές των 20 λίγο μετά τα πρώτα στάδια της εφηβείας που συνειδητοποιείς πως ήρθε πια η ώρα να πορευτείς μόνη σου στη ζωή ή τουλάχιστον να προσπαθήσεις.

Η δεύτερη έρχεται λίγο πριν από τα 30 που έχουν περάσει αρκετά χρόνια και ξεκινάς έναν απολογισμό των μέχρι τώρα επιλογών και των αποφάσεων που έχεις πάρει για τη ζωή σου. Και κάπου εκεί συνειδητοποιείς πως έχεις κάνει ήδη αρκετά λάθη και σίγουρα δεν θα ήθελες να ξεκινήσεις έτσι την πρώτη «-άντα» περίοδο της ζωής σου.

Αν νιώθεις λοιπόν πως κάπου έχεις χαθεί και δεν ξέρεις ακριβώς τι είναι αυτό που θέλεις να κάνεις διάβασε τα τρία παρακάτω βήματα που θα σε βοηθήσουν ίσως να κατατοπιστείς.

#1. Σταμάτα να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους
Στον κορεσμένο κόσμο των social media που ζούμε, μπορεί να σου είναι πολύ δύσκολο να αγνοήσεις όλα τα πράγματα που κάνουν οι φίλοι σου -ταξιδεύουν στον κόσμο, προωθούν την καριέρα τους, παντρεύονται και κάνουν παιδιά- χωρίς να συγκρίνεις τα επιτεύγματά τους με τα δικά σου. Θυμήσου ότι το γρασίδι θα είναι πάντα πιο πράσινο στο Instagram και πως αυτό που βλέπεις στο newsfeed σου είναι μια πιο επιμελημένη ματιά στις καλύτερες στιγμές που βιώνουν οι φίλοι σου.

Όλοι έχουν τα σκαμπανεβάσματα τους, έτσι για να επικεντρωθείς στην ανάπτυξη και την επιτυχία σου, πρέπει να κοιτάξεις τον εαυτό σου. Εστίασε σε σένα και αφιέρωσε χρόνο για να αναρωτηθείς τι θέλεις να κάνεις στο μέλλον και τι είδους ζωή θέλω να ζεις σε πέντε χρόνια από τώρα.

#2. Να περιβάλεις τον εαυτό σου με ανθρώπους που πιστεύουν σε σένα
Όταν αντιμετωπίζεις μία δύσκολη χρονική στιγμή που σε αναγκάζει να αναπτυχθείς και να αλλάξεις, είναι σημαντικό να έχεις δίπλα σου ένα ισχυρό σύστημα υποστήριξης. Βεβαιώσου ότι έχεις δημιουργήσει ένα δίκτυο φίλων και επαφών που υποστηρίζουν κι εσένα και τις φιλοδοξίες σου. Αν τώρα βρίσκεις τα πατήματα σου και δεν έχεις φίλους που να βρίσκονται κοντά σου, ανέπτυξε τις διασυνδέσεις σου, συμμετέχοντας σε συνέδρια και εθελοντικά προγράμματα σύμφωνα με τα ενδιαφέροντά σου.

#3. Αντιμετώπισε τους φόβους σου
Ένα από τα μεγαλύτερα πράγματα που περιορίζουν την ανάπτυξη στη ζωή μας είναι ο φόβος του άγνωστου. Ναι, θα θέλαμε να πάρουμε αυτό το ρίσκο -αφήνοντας τις δουλειές μας, μετακομίζοντας σε άλλη πόλη ή αλλάζοντας εντελώς το μονοπάτι της σταδιοδρομία που έχουμε διαλέξει- αλλά φοβόμαστε αυτή την έλλειψη ασφάλειας. Είναι αδύνατο να αναπτυχθεί όλο αυτό αν ζούμε μέσα στον μικρόκοσμο της άνεσής μας. Γι’ αυτό αντιμετώπισε τους φόβους σου για το άγνωστο και μετέτρεψε τις προκλήσεις σε ευκαιρίες.