Και αν δεν πιάνει; Πώς θα δω αν το κινητό μου θα πιάνει εκεί που πάω διακοπές…

Και αν δεν πιάνει; Πώς θα δω αν το κινητό μου θα πιάνει εκεί που πάω διακοπές…

Απόδραση το καλοκαίρι σημαίνει για πολλούς και διακοπές σε ένα από τα μικρά νησιά του Αιγαίου ή του Ιονίου Πελάγους ή σε κάποια απόμακρη παραλία της Κρήτης ή της ηπειρωτικής Ελλάδος. Και ένα από ερωτήματα που θέτουν εξίσου πολλοί πριν κάνουν το βήμα και μεταβούν στο μέρος που επέλεξαν, έχει να κάνει με το αν το σήμα της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας που χρησιμοποιούν θα είναι καλό.

Αν και συνήθως οι διακοπές συνδέονται με το γεγονός ότι προσπαθείς να «αποκοπείς» από την καθημερινότητα που βιώνεις την υπόλοιπη χρονιά, κάτι που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να είσαι διαρκώς πάνω από την οθόνη του smartphone σου, η αλήθεια είναι πως το κινητό σού προσφέρει μία δόση ασφάλειας σε περίπτωση που κάτι συμβεί. Όπως αποτελεί και μία διέξοδο, σε περίπτωση που οι διακοπές σου δεν αποδειχθούν αυτό που ονειρεύεσαι. Ή ενδεχομένως και να αποδειχθούν αυτό που ονειρεύεσαι και εσύ θέλεις να μοιραστείς με τους φίλους σου την εμπειρία, οπότε θα χρειάζεσαι πρόσβαση στο Διαδίκτυο και στα social media.

largeee b9c9f

Τα προηγούμενα χρόνια η κατάσταση με την κάλυψη από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας σε απομακρυσμένα μέρη της Ελλάδας δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η καλύτερη δυνατή. Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να τονιστεί ότι έχει βελτιωθεί σημαντικά και πλέον τα σημεία εκείνα που το κινητό δεν «πιάνει» είναι αρκετά περιορισμένα.

Αυτό που θα πρέπει να διευκρινιστεί είναι τι εννοεί ο καθένας όταν λέει ότι «πιάνει το κινητό». Αν αυτό που επιθυμείς είναι απλώς να μιλήσεις και να στείλεις μηνύματα, τότε είναι ιδιαίτερα δύσκολο να βρεις περιοχή που να μην έχει κάλυψη. Και αυτό ισχύει και για τα τρία δίκτυα που καλύπτουν την κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα. Το σύμβολο «Ε» που σημαίνει ότι το κινητό σου είναι συνδεδεμένο σε δίκτυο EDGE, το οποίο ανήκει στα δίκτυα 2ης γενιάς (2G) υπονοεί ότι μπορείς να πάρεις τηλέφωνο και να στείλεις μήνυμα. Θεωρητικά, μπορείς και να «σερφάρεις» αλλά η εμπειρία θα είναι μάλλον... απογοητευτική, δεδομένου ότι η ταχύτητα σύνδεσης μετριέται σε Kbps, όταν όλοι μας έχουμε συνηθίσει σε Mbps.

Για καλή εμπειρία σύνδεσης στο Διαδίκτυο, θα πρέπει στο κινητό σου να εμφανίζεται κάποιο από τα σύμβολα 3G, H ή H+ όταν μιλάμε για κάλυψη από δίκτυα 3ης γενιάς ή 4G και 4G+ όταν η περιοχή καλύπτεται από δίκτυα 4ης γενιάς. Η εμπειρία με δίκτυα 3ης γενιάς είναι καλή, με εκείνα της 4ης γενιάς είναι ακόμη καλύτερη, αλλά σημειώστε στο πίσω μέρος του μυαλού σας ότι αν οι χρήστες σε μία περιοχή είναι πολλοί, τότε αυτό περιορίζει και τις επιδόσεις του δικτύου.

Πόση κάλυψη με 3G ή 4G δίκτυα προσφέρουν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας; Όσον αφορά στο 3G θα μπορούσαμε να πούμε ότι κινείται πλέον σε ικανοποιητικά επίπεδα και από τις τρεις εταιρείες, ενώ για το 4G οι Cosmote και Vodafone έχουν κάνει σημαντικά βήματα ενίσχυσης της κάλυψης που προσφέρουν με τη Wind να ακολουθεί. Για τους συνδρομητές της Cyta υπενθυμίζουμε ότι η υπηρεσία προσφέρεται με τη χρήση των δικτυακών υποδομών της Vodafone.

largee23e3 10ad8

Σημειωτέον πως και οι τρεις εταιρείες όταν κάνουν λόγο για το ποσοστό της κάλυψης που προσφέρουν αναφέρονται σε πληθυσμιακή κάλυψη, οπότε αν εσείς έχετε σκοπό να πάτε σε κάποιο ερημικό σημείο της Ελλάδας, μην είστε τόσο βέβαιοι ότι θα βρείτε την κάλυψη που θα θέλατε και το κυριότερο τις ταχύτητες που θα θέλατε.

Αυτό που αξίζει να επισημανθεί είναι πως στο Διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε χάρτες με την κάλυψη που προσφέρουν τα τρία δίκτυα (Cosmote, Vodafone και Wind) για κάθε γενιάς δίκτυο. Βέβαια, καλό θα ήταν οι χάρτες να ήταν περισσότερο λεπτομερείς, καθώς το επίπεδο της κάλυψης διαφοροποιείται πολλές φορές από τη μία παραλία στην άλλη. Από την άλλη πλευρά, προσφέρουν μία αρκετά καλή ιδέα προκειμένου να γνωρίζει ο τουρίστας τι τον περιμένει...

Σε γενικές γραμμές, οι μεγάλοι τουριστικοί προορισμοί δείχνουν να μην έχουν ιδιαίτερα προβλήματα, αλλά όσο πιο μικρό είναι το νησί, τόσο η κατάσταση δυσκολεύει. Ας μην ξεχνάμε ότι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έχουν αντιμετωπίσει σε πολλές περιπτώσεις προβλήματα με την εγκατάσταση κεραιών και σταθμών βάσης λόγω των αντιδράσεων των τοπικών κοινοτήτων, ενώ επιπλέον είναι δύσκολο να συντηρείς μία κεραία, η αξιοποίηση της οποίας, πρακτικά, γίνεται μόνο κατά τη διάρκεια των 2-3 μηνών της τουριστικής περιόδου. Πάντως, με εξαίρεση όταν βρίσκεστε στη μέση του Αιγαίου Πελάγους, είναι αρκετά δύσκολο να βρείτε σημείο που το κινητό να μην έχει καθόλου σήμα.

Εκτός, βέβαια, και αν είναι αυτό που επιδιώκετε...