Τρεις λόγοι για να κάνεις detox από τα social media στις διακοπές

Τρεις λόγοι για να κάνεις detox από τα social media στις διακοπές

Κάνε log-out και απόλαυσε το καλοκαίρι σου στο maximum.

Street style phone image

Το κινήτο είναι προέκταση του χεριού μας για τις περισσότερες από εμάς και τις 365 ημέρες του χρόνου. Και αυτό δεν είναι κάτι που ακούς πρώτη φορά, αλλά μια πραγματικότητα που βιώνεις καθημερινά. Για να βρεις τρόπους να επικοινωνήσεις με τους γύρω σου είσαι λογκαρισμένη σε ένα σωρό κοινωνικά δίκτυα τα οποία «κλέβουν» όχι μόνο τον χρόνο και την προσοχή σου, αλλά και την ενέργειά σου. Δες, λοιπόν, γιατί πρέπει έστω και για κάποιες μέρες, να «βγαίνεις» από όλα αυτά και να απολαμβάνεις αμέριμνη και ανεπηρέαστη από τους social πειρασμούς τις στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς δίπλα στους δικούς σου ανθρώπους.

#1 Ένα like την ημέρα τον γιατρό ΔΕΝ τον κάνει πέρα
Φαντάσου τον εαυτό σου σε ένα τεράστιο πάρτι όπου αναγκάζεσαι να πιάνεις την κουβέντα με ανθρώπους που ελάχιστα γνωρίζεις. Αργά ή γρήγορα, κάποιος θα πετάξει κάτι που θα σου σπάσει τα νεύρα ή που θα σε φέρει σε δύσκολη θέση. Κάπως έτσι είναι οι συναναστροφές και στα κοινωνικά δίκτυα – αλλά χωρίς τα κοκτέιλ και τη μουσική. Γι’ αυτό, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, προκαλούν διάφορα αρνητικά συναισθήματα, που ανεβάζουν την πίεσή μας και μακροπρόθεσμα μπορούν να επιβαρύνουν συνολικά τη σωματική και ψυχική υγεία μας.

#2 Τι γίνεται όταν δεν είσαι εσύ η «Βασίλισσα του Χορού»;
Πριν από την εποχή του Facebook, ο μόνος τρόπος να ανακαλύψουμε ότι οι φίλοι μας πήγαν για καφέ χωρίς να μας το πουν ήταν να τους πετύχουμε στον δρόμο! Πλέον, αρκεί να κάνει κάποιος tag σε μια ομαδική selfie για να νιώσουμε πιο περιθωριακοί κι από τον Κουασιμόδο στην Παναγία των Παρισίων. Για νέα αγχώδη διαταραχή που συνδέεται με τα κοινωνικά δίκτυα μιλούν οι ειδικοί, τον FOMO ή Fear Of Missing Out. Είναι ο φόβος ότι είμαστε έξω από τα πράγματα, ο οποίος μας καταβάλλει π.χ. όταν βλέπουμε πόσο τέλεια περνούν οι διαδικτυακοί φίλοι μας στα Κουφονήσια ενώ εμείς πλήττουμε θανάσιμα με τους γονείς στο χωριό.

10

#3 «Γεια, θα μου χαρίσεις το ονοματάκι σου;»
Από τότε που εφευρέθηκαν τα κοινωνικά δίκτυα, επικοινωνούμε κυρίως με μηνύματα, σχόλια και likes. Πρώτο αποτέλεσμα: νιώθουμε αμηχανία κάθε φορά που είναι απαραίτητο να τηλεφωνήσουμε σε κάποιον. Δεύτερο αποτέλεσμα: διατηρούμε, μεν, επαφή με περισσότερους ανθρώπους, αλλά η επικοινωνία μας έχει γίνει πιο απρόσωπη, γιατί άλλο το chat, άλλο ένα κοκτέιλ με φίλους. Αλλά και να αποφασίσουμε να βγούμε τελικά για κοκτέιλ, μας βγαίνει η πίστη μέχρι να το κανονίσουμε μέσω Facebook! Επίσης τα social media σου στερούν την επαφή από την αληθινή ζωή. Αρκεί να παρατηρήσεις σε μια συναυλία τον διπλανό σου με το κινητό: Ενώ οι άλλοι τα σπάνε, εκείνος τραβάει βιντεάκια και φωτογραφίες. Περισσότερο από τη μουσική δείχνει να απολαμβάνει τα likes που συλλέγει. Κάτι αντίστοιχο θα συμβαίνει σίγουρα και στο νησί που επέλεξες για διακοπές. Αλλά τι σου μένει όταν ζεις μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα; Περισσότερα φωτογραφικά άλμπουμ και λιγότερες δυνατές αναμνήσεις.