Παγκόσμια μέρα ύπνου!

Νικολέττα Ράλλη
Παγκόσμια μέρα ύπνου!

Zzzzzz...

Κάθε 3η Παρασκευή του Μαρτίου, έχει θεσπιστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ως η Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου. Στην ουσία αυτή η δράση έγινε, για να υπενθυμίζεται σε όλο τον κόσμο πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος στην ζωή μας, ακριβώς όπως το φαγητό και το νερό στην καθημερινότητα μας. Τι κάνουμε όμως εμείς στην πράξη για αυτό; Πόσο σοβαρά έχουμε πάρει τις αϋπνίες που έχουμε τώρα τελευταία; Κοιμάστε καλά ή ξυπνάτε μονίμως κουρασμένες;

Με αφορμή αυτή την τόσο σημαντική ημέρα θα ήθελα να δούμε μαζί κάποια σημαντικά tips που αφορούν τον ύπνο και που θα κάνουν την αγκαλιά του Μορφέα ακόμα πιο ζεστή και δελεαστική.

Να βάλουμε πρόγραμμα στην ζωή μας και κατ' επέκταση στον ύπνο. Αν είστε ξενύχτηδες και δεν μπορείτε να κοιμηθείτε πριν τις 3 τα ξημερώματα, πιέστε τον εαυτό σας και πηγαίνετε στο κρεβάτι κατά τις 2 για κάνα δύο μέρες, κατά την 1 για μια μέρα, κατά τις 12 για δώδεκα μέρες και έτσι σιγά σιγά το βιολογικό σας ρολόι θα δείτε ότι θα αλλάξει.

lily ae45e

Υπάρχει σαφώς το βιολογικό ρολόι, αλλά τον τελευταίο καιρό κυκλοφορούν και τεχνικά "βιολογικά" ρολόγια, τα λεγόμενα wristbands. Με τα συγκεκριμένα βραχιόλια μπορείτε να μετατρέψετε την διαδικασία του ελέγχου του ύπνου σας σε παιχνίδι, και έτσι να μπείτε σε ένα challenge για καλύτερο και ήρεμο ύπνο. Σε συνδυασμό με την σχετική εφαρμογή στο κινητό σας, μπορείτε να βλέπετε πόσες ώρες κοιμηθήκατε βαριά, πόσες ελαφριά και πόσες καθόλου, αλλά και σε ποια λεπτά μέσα στην νύχτα συνέβησαν όλα τα παραπάνω. Έχει τύχει να έχω κοιμηθεί 7 ώρες και να ξυπνήσω κατάκοπη, και το application μου έδειχνε ότι κοιμήθηκα μόνο δυόμισι!

Γιατί όμως να συμβαίνει αυτό; Μήπως φάγατε κάτι πολύ βαρύ αργά την νύχτα; Κακώς! Πέρα από το προφανές ότι δεν θα τα "κάψετε" ποτέ και θα τα πάρετε μαζί σας, ο οργανισμός δεν έχει προλάβει να κάνει την απαραίτητη πέψη. Όπως λοιπόν με το γυμναστήριο, έτσι και με τον ύπνο, πρέπει να έχετε φάει τουλάχιστον δυο με τρεις ώρες πριν.

gree 817a1

Κάτι το οποίο το λες και λίγο αστείο έως και γελοίο, αλλά μου έχει συμβεί πολλές φορές είναι να μην μπορώ να κοιμηθώ εύκολα, γιατί έχω δει κάποια ταινία θρίλερ. Συγκεκριμένα την περίοδο που είχα δει το "Αυτό", του Stephen King, έτρεμα για το πότε θα πεταχτεί ο διαβολικός κλόουν από την ντουλάπα ή από κάτω από το κρεβάτι. Η νύχτα μας δεν πρέπει να κλείνει με εντάσεις πριν πάμε στο βουλιαχτό κρεβάτι μας, είτε αν προέρχονται από σκηνές βίας ή από πολύ δυνατή μουσική. Αρκεί να θυμηθείτε ότι όταν επιστρέφετε από κλαμπ η από μπουζούκια, ο τραγουδιστής που ακούσατε συνεχίζει να σας κρατά συντροφιά μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες.

Τώρα που είπαμε για βουλιαχτό κρεβάτι, θα προσθέσω μοσχομυριστά σεντόνια και τακτοποιημένο δωμάτιο. Άλλον ύπνο κάνεις σε δωμάτιο που θυμίζει σελίδα από περιοδικό και άλλον σε τρώγλη. Δεν έχει να κάνει με χρήματα, αλλά με τάξη και παίζει τεράστιο ρόλο και αυτό και στην ψυχολογία, άλλα και στον ύπνο.

Μέσα σε αυτή την πολύ ωραία διακόσμηση του δωματίου σου, μήπως τυγχάνει να έχει και φωτάκι για ύπνο; Πρώτον θα σε καταλάβω, γιατί είναι πολλοί άνθρωποι, που δεν αντέχουν να κοιμούνται σε συνθήκες απόλυτου σκοταδιού, αλλά οι επιστήμονες έχουν κάτι άλλο να μας πουν. Μόνο το σκοτάδι μπορεί να προκαλέσει βαθύ ύπνο αλλά και κάτι άλλο που είναι εξίσου σημαντικό. Κατά την διάρκεια του ύπνου μας, στο απόλυτο σκοτάδι παράγεται η μελατονίνη, γνωστή και ως "ορμόνη του σκοταδιού", η όποια αποτελεί έναν από τους φυσικούς τρόπους άμυνας απέναντι τον καρκίνο.

Μας το έλεγαν οι γονείς μας όταν πηγαίναμε σχολείο, το υποψιαστήκαμε ως φοιτητές όταν κοιμόμασταν στις 6 το πρωί και μετά σερνόμασταν στα αμφιθέατρα. Νομίζω ότι ήρθε ο καιρός να το εμπεδώσουμε κιόλας. Ο βραδινός ύπνος δεν αναπληρώνεται!

Η λύση για καλύτερο ύπνο βρίσκεται σε μια αγκαλιά. Και πριν βιαστείτε να μου πείτε ότι τα βράδια κοιμάστε μόνες με το μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια, να σας προλάβω και να σας πω ότι εννοώ την αγκαλιά της Μητέρας Φύσης. Βαλεριάνα, πασιφλόρα, λυκίσκο, άγριο μαρούλι και λεοντόνουρο που είναι γνωστά για τις χαλαρωτικές, ηρεμιστικές και καταπραϋντικές τους ιδιότητες, σε συνδυασμό με βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2 και Β3) που συντελούν σε ένα υγιές νευρικό σύστημα. Όλα αυτά μαζί, στην συσκευασία του ενός , στο φυτικό ηρεμιστικό, Quiet Life των Lanes.