Το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι από τα χεράκια σου!

Ερμιόνη Σαρρή
Το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι από τα χεράκια σου!

Ο καιρός πέρασε, εσύ δεν κατάλαβες πώς από τα Χριστούγεννα φτάσαμε στο Πάσχα και μόλις θυμήθηκες ότι πέρυσι είχες υποσχεθεί στον εαυτό σου ότι το 2017 θα έφτιαχνες το δικό σου πασχαλινό τσουρέκι. Oops!

Μην αγχώνεσαι! Μπορείς να το κάνεις και μάλιστα πολύ καλά! Αρκεί να ακολουθήσεις βήμα-βήμα τη συνταγή που παραθέτουμε και να βρεις τα σωστά υλικά. Το σίγουρο είναι ότι αν αυτό το Πάσχα ετοιμάσεις το δικό σου νόστιμο και σπιτικό τσουρέκι, όχι μόνο θα κάνεις οικονομία (διότι ξέρεις πολύ καλά ότι τα τσουρέκια έξω κοστίζουν) αλλά θα ενθουσιάσεις τις φίλες σου, το αγόρι σου και -φυσικά- τους γονείς σου με τις ικανότητές σου στη ζαχαροπλαστική.

Μπορεί πέρυσι να γέλασαν όταν τους αποκάλυψες τα σχέδιά σου, αλλά τώρα έφτασε η ώρα να τους δείξεις ότι μπορείς να πετύχεις ό,τι βάλεις στο μυαλό σου. Βέβαια, αν έχεις πολύ άγχος για το αποτέλεσμα, μπορείς να φτιάξεις και ένα τσουρεκάκι αυτές τις μέρες για δοκιμή. Όπως αναφέραμε, όμως, το παν για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα είναι η τήρηση της δοσολογίας και η σωστή εκτέλεση της συνταγής! Δοκίμασέ το και θα δεις ότι είναι «παιχνιδάκι»!

Homemade τσουρέκι; Ναι!

Για να φτιάξεις ένα πασχαλινό τσουρέκι χρειάζεσαι τα εξής σκεύη:

Μίξερ

Ταψιά φούρνου

Μικρή κατσαρόλα

Ο χρόνος που θα χρειαστείς για το φτιάξεις είναι:

Προετοιμασία 40’

Αναμονή 2-3 ώρες

Ψήσιμο 16’-18’

Τα υλικά που πρέπει να έχεις στην κουζίνα σου για το τσουρέκι σου:

1.000 γρ. αλεύρι για τσουρέκι και λίγο για το ζύμωμα

225 γρ. πρόβειο βούτυρο

240 γρ. γάλα φρέσκο

340 γρ. ζάχαρη

4 αυγά

50 γρ. φρέσκια μαγιά

1/2 κ.γ. μαχλέπι

2/3 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη

Τα υλικά για το ψήσιμο

1 αυγό

Λίγο νερό

250 γρ. αμύγδαλο φιλέ

…και η εκτέλεση!

1. Ζεσταίνεις το γάλα σε κατσαρολάκι μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει. Κατεβάζεις από τη φωτιά πριν πάρει βράση, μεταφέρεις σε ένα μεσαίο μπολ και αφήνεις να χλιαρύνει (όχι όμως να κρυώσει). Προσθέτεις τη μαγιά και τη λιώνεις με ένα πιρούνι.

2. Προσθέτεις 3 κ.σ. από το αλεύρι, ανακατεύεις καλά και αφήνεις σε ζεστό σημείο του σπιτιού να φουσκώσει για περίπου 30-45 λεπτά, αφού το έχεις σκεπάσει με πετσέτες κουζίνας.

3. Στη συνέχεια, λιώνεις το βούτυρο και το αφήνεις στην άκρη να κρυώσει.

4. Χωρίζεις τους κρόκους από τα ασπράδια και χτυπάς τα ασπράδια σε μαρέγκα στο μίξερ με το σύρμα. Έπειτα μεταφέρεις σε μπολ.

5. Μόλις φουσκώσει το προζύμι, μεταφέρεις στον κάδο του μίξερ. Προσθέτεις το βούτυρο και αρχίζεις το χτύπημα σε μεσαία ταχύτητα με το εξάρτημα του γάντζου. Προσθέτεις το αλεύρι σε 3 δόσεις μαζί με τα αρωματικά και ζυμώνεις για 2-3 λεπτά.

6. Προσθέτεις τους κρόκους και την μαρέγκα και ζυμώνεις για περίπου 10 λεπτά. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, υγρή και αφράτη. Σε αυτό το σημείο δεν ξεκολλάει από τον κάδο ή τα χέρια.

7. Μεταφέρεις τη ζύμη σε μια σχετικά μεγάλη λεκάνη, σκεπάζεις καλά με πετσέτες κουζίνας και αφήνεις σε ζεστό σημείο του σπιτιού να φουσκώσει για περίπου 1 1/2 ώρα ή μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της.

8. Αλευρώνεις ελαφρώς μια επιφάνεια εργασίας και μεταφέρεις τη ζύμη. Την χωρίζεις στα τρία και πλέκεις 3 τσουρέκια.

9. Στρώνεις λαδόκολλα σε ένα ταψί και τοποθετείς με τα τσουρέκια. Τα αφήνεις σε ζεστό σημείο του σπιτιού για περίπου 40 λεπτά, ώστε να φουσκώσουν.

10. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180°C. Χτυπάς το αυγό με 2-3 κ.σ. νερό και αλείφεις με προσοχή τα τσουρέκια για να μην τα τρυπήσεις με το πινέλο και ξεφουσκώσουν. Πασπαλίζεις με αμύγδαλο και ψήνεις για 15-18 λεπτά.

11. Μόλις ψηθούν τα μεταφέρεις σε μία σχάρα του φούρνου και τα αφήνεις να κρυώσουν για περίπου 30 λεπτά. Έτοιμο το πασχαλινό τσουρέκι σου!

Μάθε περισσότερα στο alevri.com