Σκέτη κόλαση: Αυγά με ζαμπόν, σπανάκι και λαχταριστή κρέμα στο φούρνο

Σκέτη κόλαση: Αυγά με ζαμπόν, σπανάκι και λαχταριστή κρέμα στο φούρνο

To τέλειο πρωινό για το Σαββατοκύριακό σας ή για ένα απολαυστικό απόγευμα μετά από μια δύσκολη μέρα.

Μια λαχταριστή, μυρωδάτη και γρήγορη συνταγή, εξαιρετική για Κυριακάτικο πρωινό.

Υλικά
¼ κούπας λεπτές φέτες καπνιστό ζαμπόν, ψιλοκομμένο
¾ κούπας κρέμα γάλακτος
1 κσ ψιλοκομμένο κρεμμύδι
2 κσ ανάλατο βούτυρο
¾ κγ ψιλοκομμένο σκόρδο
300 γρ. περίπου σπανάκι, χωρίς τα κοτσάνια
8 μεγάλα αυγά

Εκτέλεση
1. Θα χρειαστείτε, πρώτα από όλα, 8 μεσαία φορμάκια ή πυρίμαχα φλυτζάνια τσαγιού
2. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180C, με τη σχάρα στη μέση.
3. Βάζετε την κρέμα και το ζαμπόν σε ένα μικρό τηγάνι και, σε μέτρια φωτιά, τα αφήνετε να πάρουν μια γρήγορη βράση. Απομακρύνετε από τη φωτιά και αφήστε το τηγάνι ξεσκέπαστο για περίπου 10 λεπτά.
4. Ζεστάνετε το κρεμμύδι σε ένα μεγάλο τηγάνι, με μια κουταλιά βούτυρο, σε μέτρια/χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς για περίπου 2 λεπτά. Μόλις μαλακώσει, προσθέστε το σκόρδο, αλατοπιπερώστε, και αφήστε το να σιγοβράσει, ανακατεύοντας, για περίπου 1 λεπτό
5. Προσθέστε το σπανάκι, ¼ κγ αλάτι και μια πρέζα πιπέρι και μαγειρέψτε το, ανακατεύοντας, μέχρι να μαραθεί το σπανάκι.
6. Σε ένα σουρωτήρι στίψτε το σπανάκι μέχρι να φύγουν τα περιττά υγρά και κατόπιν χοντροκόψτε το. Μοιράστε το σπανάκι, κατόπιν το ζαμπόν, στα φορμάκια, βάζοντας από πάνω από το καθένα 1κς κρέμας γάλακτος.
7. Σπάστε τα αυγά στα φορμάκια και αλατοπιπερώστε τα ελαφρώς. Ρίξτε πάνω από το κάθε αυγό 1κς κρέμα γάλακτος. Κόψτε 8 μικροσκοπικά κομμάτια βούτυρου και ρίξτε τα πάνω από το κάθε αυγό.
8. Τοποθετήστε τα φορμάκια σε ένα ρηχό ταψί και ψήστε τα, γυρίζοντας, στα μισά του ψησίματος, το ταψί 180ο, για 15 – 20 λεπτά. Θα είναι έτοιμα μόλις τα ασπράδια έχουν σφίξει, αλλά οι κρόκοι παραμένουν μελάτοι.

*TIP: αντί καπνιστού ζαμπόν, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλα αλλαντικά, αρκεί να προσέξετε, αναλόγως της αλμυράδας τους, το πόσο αλάτι θα χρησιμοποιήσετε στη συνταγή.