Όσα χρόνια κι αν περάσουν…

Δέσποινα Καμπούρη
Όσα χρόνια κι αν περάσουν…

Μέχρι σήμερα με θυμάμαι σε ηλικία 12 χρονών να ξεροσταλιάζω στην ουρά του φούρνου της γειτονιάς μου στο Γαλάτσι όπου μεγάλωσα, μέχρι να έρθει η σειρά μου για να αγοράσω με το χαρτζιλίκι μου φρεσκοψημμένο κρουασάν βουτύρου και σοκολάτας. Η κυρία Όλγα που ήταν στο ταμείο δεν περίμενε ποτέ να της πω τι θέλω. Πλέον ήξερε.

Μέχρι σήμερα που έγινα μαμά, η λαχτάρα που έχω για κάθε είδους σφολιάτα, αλλά κυρίως για τα κρουασάν με γέμιση, θα έλεγε κανείς ότι είναι all time classic. Κάτι που όσα χρόνια κι αν περάσουν δε θα φύγει ποτέ και κάτι που μετέδωσα στα παιδιά μου και κυρίως στην Έλενα που αν την ρωτήσεις «ποιο είναι το αγαπημένο σου πρωινό;», δε θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να σκεφτεί τι θα σου απαντήσει.

Πλέον η υπόθεση «κρουασάν» δεν απαιτεί ορθοστασία πίσω από το ταμείο ενός πολυσύχναστου φούρνου μια που στο σπίτι μας είναι μία πολύ αγαπημένη συνήθεια. Εμείς δεν ψήνουμε κρουασάν μόνο τα Σαββατοκύριακα! Είναι ζήτημα σχεδόν καθημερινό.

Όταν είδα για πρώτη φορά στα ψυγεία του σούπερ μάρκετ τις συσκευασίες με Croissants Χρυσή Ζύμη σε διάφορες γεύσεις, έτοιμα για ψήσιμο στον φούρνο του σπιτιού μου, απλώς ένιωσα κάποιες μικρές πεταλουδίτσες στο στομάχι μου να με γαργαλάνε! «Η Έλενα θα ενθουσιαστεί μόλις τις δει!», σκέφτηκα.

Ξεκινήσαμε παραδοσιακά με τις κλασικές γεύσεις . Κρουασάν βουτύρου και κρουασάν βουτύρου με πραλίνα φουντουκιού. Τα κρουασάν της Χρυσής Ζύμης έγιναν το οικογενειακό μας πρωινό, αλλά και το σνακ της Έλενας στο σχολείο.

25188176 10210438945392452 836798734 n 1

Έτσι κι αλλιώς η διαδικασία ψησίματος είναι τόσο απλή και γρήγορη που ούτε καν τη σκέφτομαι στην καθημερινότητά μας. Τοποθετούμε απευθείας τα κρουασάν σε ταψί με λαδόκολλα αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους καθώς φουσκώνουν κατά το ψήσιμο. Τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να προθερμάνουμε τον φούρνο μας και τα ψήνουμε στους 180οC, στον αέρα, για 15’-20’.

Πρόσφατα η Έλενα είδε στην τηλεόραση το νέο σποτάκι της Χρυσής Ζύμης και σχεδόν ούρλιαξε την ώρα που εγώ μαγείρευα στην κουζίνα: «Μαμαααααααα! Βγήκαν καινούρια κρουασανάκια με κρέμα και κανέλα! Ααααα! Και αλμυρά με τυρί κρέμα και γαλοπούλα! Πότε θα τα πάρουμε;».

Όσοι είστε γονείς καταλαβαίνετε ότι η επιθυμία του παιδιού μας (όταν αυτή είναι σε λογικά πλαίσια) είναι διαταγή για τον γονιό. Όσοι δεν έχετε γίνει ακόμα, θα με νιώσετε μια μέρα…

Έτσι κι έγινε! Οι νέες γεύσεις έφτασαν σε σύντομο χρονικό διάστημα στο σπίτι μας και το μοσχομύρισαν στην κυριολεξία. Η βελούδινη κρέμα με κανέλα ζέστανε τα απογεύματά μας και τα αλμυρά κρουασανάκια με τυρί κρέμα και γαλοπούλα έγιναν το αγαπημένο σνακ της Έλενας!

25188477 10210439025474454 2125923991 n 2

Βέβαια δεν ξεχνάμε ποτέ να κάνουμε τους συνδυασμούς μας με τα απλά κλασικά κρουασάν βουτύρου. Ανθότυρο με ντομάτα και μαρούλι μας κάνει ένα φανταστικό σνακ! Και οι συνδυασμοί αυτοί θα κάνουν σίγουρα και εσάς να αναφωνήσετε… Δεν έτυχε… Πέτυχε!

25105509 10210438952312625 165684609 n 1