Καλαμαράκια Γεμιστά με Ελιές και Ρύζι Μπασμάτι

Καλαμαράκια Γεμιστά με Ελιές και Ρύζι Μπασμάτι

Θαλασσινό "'άρωμα" για κυρίως πιάτο από την Νταϊάν Κόχυλα

Οι θαλασσινοί μεζέδες πρέπει να παραδεχτούμε ότι αποτελεί η αδυναμία μας. Αλλά η σωστή προετοιμασία και το μαγείρεμά τους φαντάζει κατόρθωμα μόνο ενός έμπειρου σεφ, συνεπώς συνήθως προτιμάμε να τα γευόμαστε σε κάποιο παραλιακό ταβερνάκι. Ένα αρκετά ακριβό σπορ για τους λάτρεις των θαλασσινών γεύσεων. Τι θα λέγατε αν σας δίναμε μία πολύ εύκολη και πεντανόστιμη συνταγή που θα μπορούσατε να κάνετε μόνες στο σπίτι? Ένα νόστιμο αλλά κυρίως οικονομικό πιάτο? Η Νταϊάν Κόχυλα και το αγαπημένο μας FAIRY, που φροντίζει τόσα χρόνια για την οικονομία του σπιτιού μας, μας "άκουσαν" και μας προτείνουν:

Καλαμαράκια Γεμιστά με Ελιές και Ρύζι Μπασμάτι

Υλικά για 6 άτομα:

2 κιλά καλαμάρια μεγαλούτσικα
3 σκελίδες σκόρδο
2/3 της κούπες ρύζι μπασμάτι
½ κούπα ψιλοκομμένες ελιές Καλαμών (χωρίς κουκούτσια)
1 ½ κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 αβγό, ελαφρώς χτυπημένο
Χυμό από 2 λεμόνια
2/3 της κούπας ελαίολαδο
Αλάτι και πιπέρι
2 σκελίδες σκόρδο
Λάδι για σοτάρισμα
2 κούπες τομάτα κονκασσέ
1 ½ κούπα λευκό ξηρό κρασί

Eκτέλεση:

1. Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια και ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια. Ζεσταίνουμε 2-3 κτσ λάδι σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε τα πλοκάμια, προσθέτοντας 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες. Κατόπιν, προσθέτουμε το ρύζι και 1 κούπα νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να σωθούν τα υγρά.

2. Ανακατεύουμε το ρύζι με τις ελιές και τον μαϊντανό, προσθέτουμε το αβγό και 3-4 κουταλιές λάδι. Αλατοπιπερώνουμε. Με αυτό, γεμίζουμε τα καλαμάρια., αφήνοντας λίγο χώρο από πάνω για να φουσκώσει το ρύζι. Κλείνουμε με οδοντογλυφίδα.

3. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε ένα μεγάλο, φαρδύ τηγάνι και σοτάρουμε τις άλλες δυο σκελίδες σκόρδο μέχρι να ξανθύνουν. Κατόπιν τις αφαιρούμε από το τηγάνι. Προσθέτουμε τα καλαμάρια, σκεπάζουμε το τηγάνι και τα μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά. Ρίχνουμε την τομάτα, το κρασί και αρκετό νερό για να τα σκεπάσουμε. Σιγοβράζουμε το φαγητό, με το τηγάνι κλειστό, για 35-40 λεπτά ή μέχρι να γίνει το ρύζι και να είναι τρυφερά τα καλαμάρια. Σερβίρουμε.