Η Nike γιορτάζει τα 45 χρόνια παρουσίας του Nike Cortez στον αθλητισμό, το στυλ και την κουλτούρα

Η Nike γιορτάζει τα 45 χρόνια παρουσίας του Nike Cortez στον αθλητισμό, το στυλ και την κουλτούρα

Ενόψει της επετείου των εμβληματικών Cortez, η Nike συνεργάζεται με το διεθνούς φήμης μοντέλο Bella Hadid, η οποία φωτογραφίζεται σαν άλλη Farrah Fawcett των 70s. Η Bella Hadid αναπαριστά την κλασσική φωτογραφία της γνωστής ηθοποιού, η οποία έκανε skateboard -κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων μιας ταινίας- φορώντας τα θρυλικά αυτά παπούτσια.

Το μοντέλο Nike Cortez, το οποίο κυκλοφόρησε επίσημα το 1972, αποτελεί λαμπρό παράδειγμα της επιθυμίας του co-founder της Nike, Bill Bowerman, να δημιουργήσει καλύτερο εξοπλισμό για τους δρομείς. Το Cortez είναι το πρώτο μοντέλο της Nike που παρείχε ορατή τεχνολογία και έγινε αγαπημένο σύμβολο της ποπ κουλτούρας.

Με τα χρόνια, το μοντέλο υιοθετήθηκε από πρωταθλητές δρομείς και εμφανίστηκε τόσο στη μεγάλη οθόνη (και μάλιστα σε βραβευμένη με Όσκαρ ταινία του 1994) όσο και στη μικρή οθόνη, ενώ αναδείχθηκε σε βασικό στοιχείο του hip-hop street style στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ.

CORTEZ BHadid Lead

«Το Cortez είναι ένα εμβληματικό μοντέλο που μου θυμίζει την αρχή της αθλητικής μου σταδιοδρομίας. Μου έδωσε την αυτοπεποίθηση και την υποστήριξη που χρειαζόμουν για να ξεδιπλώσω όλες μου τις δυνατότητες ως νέα ελπιδοφόρα αθλήτρια», θυμάται η Joan Benoit Samuelson, χρυσή ολυμπιονίκης στων πρώτο γυναικείο μαραθώνιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984 στο Λος Άντζελες.

Η πρώτη γυναικεία εκδοχή του μοντέλου, το Senorita Cortez, κυκλοφόρησε στην αγορά δύο χρόνια αργότερα, το 1974. Η αισθητική και οι επιδόσεις του διατηρήθηκαν στα υψηλά επίπεδα που είχε καθιερώσει το αρχικό μοντέλο, το οποίο σε όλη τη δεκαετία του 1970 παρέμεινε το μοντέλο της Nike με τις υψηλότερες πωλήσεις. Το 1977, το Nike Cortez μπήκε σε όλα τα αμερικανικά σπίτια μέσω της μικρής οθόνης, βοηθώντας το να εδραιωθεί ως σύμβολο κύρους για τις γυναίκες σε όλες τις ΗΠΑ και στο εξωτερικό.

Cortez OG A

Το Cortez έγινε κομμάτι της υψηλής ραπτικής και της καθημερινής μόδας, και συνδυάστηκε με διάφορες τάσεις.
Δείτε τα Nike Cortez εδώ.

Η συνέντευξη που παραχώρησε η Bella Hadid αποκλειστικά για το Vogue (Ρωσία, Τουρκία και Mέση Ανατολή) και το Harper’s Bazaar (Πολωνία και Τσεχική Δημοκρατία)

Αυτή είναι η πρώτη φορά που κάνετε σκέιτμπορντ; Πώς ήταν η εμπειρία σας;

Δεν ήταν η πρώτη μου φορά, αλλά απόλαυσα το γεγονός ότι έκανα σκέιτμπορντ για τη φωτογράφιση!

Ποια είναι η αγαπημένη σας προπόνηση ή σπορ;

Τελευταία δεν έχω πολύ χρόνο για άσκηση. Όταν έχω ή βρίσκω χρόνο για άσκηση στη διάρκεια της μέρας, μου αρέσει το μποξ, το slide board και η αναρρίχηση– οτιδήποτε μπορώ να συνδυάσω έτσι ώστε να είναι διασκεδαστικό!

Τι σας εμπνέει καθημερινά;

Ειλικρινά, αυτό που με εμπνέει είναι να αφιερώνω λίγο χρόνο στον εαυτό μου για να διαλογιστώ και να γράψω. Εστιάζω πάντα στην εργασία μου. Έτσι, όποτε μπορώ να βρω χρόνο, απλώς κάθομαι και σκέφτομαι.

Τι σημαίνουν οι λέξεις «όμορφη» και «δυνατή» για σας;

Το καταπληκτικό με τη Nike είναι ότι πάντα φωτογραφίζει δυνατές γυναίκες. Αρκεί να δείτε τις αθλήτριες με τις οποίες συνεργάζεται η Nike. Είναι καταπληκτικές, δυνατές και όμορφες γυναίκες, και η Nike τις υμνεί εδώ και δεκαετίες! Αν κοιτάξουμε τις αθλήτριες με τις οποίες συνεργάζεται η Nike, είναι ο ορισμός των λέξεων «όμορφη» και «δυνατή».

Έχετε κάποια συμβουλή μόδας για την καλύτερη ανάδειξη του μοντέλου Cortez;

Ευχαριστηθείτε το! Μην φοβάστε να το λερώσετε — φορέστε το και βγείτε έξω, χορέψτε, παίξτε!