Η Donatella Versace ανακοινώνει πως (επιτέλους) θα πάψει να χρησιμοποιεί γούνα στις συλλογές της

Η Donatella Versace ανακοινώνει πως (επιτέλους) θα πάψει να χρησιμοποιεί γούνα στις συλλογές της

Τι είναι όμως αυτό που δεν πείθει για τις καλές προθέσεις της;

Περισσότερες από δύο δεκαετίες προσπαθειών από την PETA (η πρώτη «Rather Go Naked Than Wear Fur» διαμαρτυρία έλαβε χώρα στο Τόκιο το 1992) φαίνεται πως βρίσκουν επιτέλους ανταπόκριση. Το περασμένο Φθινόπωρο, ο οίκος Gucci ανακοίνωσε πως θα πάψει να χρησιμοποιεί τη γούνα ζώων σαν υλικό, ενώ ενάμιση περίπου χρόνο νωρίτερα ο οίκος Armani είχε κάνει το ίδιο, μπαίνοντας στη λίστα των brands που είχαν ήδη αυστηρή πολιτική εναντίον της γούνας, όπως Stella McCartney, Vivienne Westwood, Ralph Lauren, Tommy Hilfiger και Calvin Klein.

Και τώρα, ο οίκος Versace παίρνει την ίδια απόφαση: Σε συνέντευξή της στην έκδοση 1843 του The Economist, η Donatella Versace ξεκαθαρίζει πως δεν θα χρησιμοποιεί πια αληθινή γούνα στις συλλογές της, τονίζοντας πως «Δεν θέλω να σκοτώνω ζώα για να φτιάχνω ρούχα». Κι ενώ αυτή η δήλωση σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας, πιο αισιόδοξης εποχής τόσο για τον ιταλικό οίκο, όσο και για τη Μόδα γενικότερα, ο συντάκτης του περιοδικού δεν παραλείπει να σημειώσει πως τη στιγμή που τυπωνόταν αυτή η συνέντευξη, το επίσημο site του το brand ακόμα καλούσε τους πελάτες του να αγοράσουν «παλτό με επένδυση γούνας που θα κάνουν τους πάντες να σας κοιτάνε».

versace site 15 march

Η επίμαχη φράση παραμένει online στο e-shop του οίκου, τη στιγμή που γράφονται και αυτές οι γραμμές.

Πρόκειται λοιπόν για μια συνειδητή απόφαση ή απλώς για μια κίνηση που έχει σκοπό κυρίως να δημιουργήσει εντυπώσεις; «Ο οίκος Versace είναι ένα πολυτελές brand με μεγάλη επιρροή, που συμβολίζει την υπερβολή και το γκλάμουρ, γι’ αυτό η απόφασή του να σταματήσει να χρησιμοποιεί γούνα αποδεικνύει ότι η ευαισθητοποίηση είναι “στη μόδα” περισσότερο από ποτέ» δηλώνει η Claire Bass, διευθύντρια του βρετανικού παραρτήματος του διεθνή οργανισμού για την προστασία των ζώων Humane Society International. Βέβαια, ακόμα κι αν οι λόγοι πίσω από την απόφαση της διάσημης σχεδιάστριας δεν είναι αμιγώς φιλοζωικοί, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως το αποτέλεσμα είναι ένα ακόμα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Δες ακόμα: Στα 49 της, η Gillian Anderson των X-Files ποζάρει ολόγυμνη για την PETA